Australia

Hello, mate! Salutare! Sunt Australia, țara-continent sau țara insulă, renumită pentru simpaticii canguri săritori și păsările emu. Tot aici trăiește adorabilul ursuleț koala, numai bun de îmbrățișat, dar și peste 700 de specii de șerpi și reptile. Sunt cea mai mare insulă din lume, dar cel mai mic continent!

Da, ați înțeles deja că am o vegetație bogată, specii de animale diverse, plaje care îți taie respirația și valuri numai bune pentru surferi talentați, dar și zone întinse de deșert, pe care mai degrabă le traversezi cu avionul, altfel îți ia zile întregi chiar și cu cele mai rapide mașini.

Și da, Australia are foarte puțini locuitori, în comparație cu mărimea țării, aproximativ 25 milioane.

Pe lângă kilometri întregi de plaje, pentru care ai nevoie de 20 de ani să le explorezi în totalitate, în Australia găsești cele mai mari și mai întinse ferme de vaci și oi.

Australienii își spun Aussi, prescurtat și prietenos, și vorbesc o engleză cu multe prescurtări și accent diferit de cel britanic. O să-i auziți des spunând G’day, în loc de Good day.

Sunt conduși de Regina Elisabeta a Marii Britanii, fiind o monarhie constituțională, iar regina are un reprezentant australian aici, pe Guvernatorul General. Australia este de fapt Uniunea Australiei, formată din 6 state. Capitala statului federal este la Canberra, dar cu siguranță vouă vă sunt mai cunoscute orașele Sydney cu celebra clădire Opera House sau orașele Melbourne și Brisbane.

Atunci când spunem mâncare australiană, ne gandim îndeosebi la plăcinta cu carne de cangur, crocodil sau emu, ierburi și plante locale. Vegemite este una dintre cele mai cunoscute specialități din Australia; este o pastă care se întinde pe pâine și este formată din drojdie de bere, mirodenii și legume pisate. La capitolul deserturi avem prăjitura Pavlova, cu blat de bezea, fructe și frișcă. Vă aduceți aminte că a fost numită așa după celebra balerină din Rusia, da?

Drapelul național australian este albastru, simbolizând cerul noaptea, cu steagul Uniunii, al Marii Britanii în stânga sus, steaua Uniunii dedesubt și alte stele din Constelația Crucea Sudului. Moneda națională este dolarul australian.

Sigur ați auzit de bumerang. Dar pun pariu că nu știați că acest obiect folosit în luptă și la vânătoare este australian. A fost inventat de aborigenii australieni și este cât se poate de interesant faptul că îl arunci într-un anumit fel și el revine singur în locul de lansare.

Australienii sunt foarte buni la mânuirea bumerangului, dar și la golf și crichet. De altfel au cele mai întinse terenuri de golf din întreaga lume. 

Și nu vreau să trecem mai departe până nu vă amintesc câteva vedete internaționale care s-au născut în Australia: actorul Chris Hemsworth, adică Thor, actrița Nicole Kidman sau Russell Crowe, celebrul Gladiator

LOCURI DE VIZITAT

Marea Barieră de Corali, care spre deosebire de Marele Zid Chinezesc chiar poate fi văzută din spațiu, este o structură uriașă făcută din organisme vii, coralii, și are mai bine de 2.000 km. Este una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii, alături de Marele Canion și muntele Everest. 

Harbour Bridge din Sidney este considerat cel mai mare pod arc din lume confecționat din oțel. Forma sa i-a adus porecla simpatică Umerașul. 

Uluru sau Muntele de Granit Roșu, din deșertul Australiei Centrale, este un masiv stâncos, monolit care apare ca o minune pe un teren drept, de șes, fără alte denivelări sau formațiuni muntoase. Aborigenii, locuitorii care au trăit aici din vechi timpuri, i-au spus Uluru și îl consideră un munte sfânt.

Orașul istoric Port Arthur, un obiectiv unic prin ceea ce le oferă vizitatorilor: 40 de hectare de peninsulă înconjurată de ape periculoase pline de rechini, care găzduiește o fostă închisoare de unde era imposibil de evadat. 12.000 de deținuți au trecut de porțile închisorii care astăzi se vizitează.

Marele Drum Oceanic nu trebuie ratat dacă ajungeți în Australia! Se întinde pe 250 de kilometri din coasta sudică a țării și șerpuiește printre peisajul oceanic și cel montan. Cea mai spectaculoasă priveliște o reprezintă Cei 12 apostoli, adică 12 roci de calcar, rezultatul eroziunii oceanului. Este un drum de aproximativ 9 ore, extraordinar de frumos.

ȘTIAȚI CĂ?

Australia a fost a doua țară din lume care a dat drept de vot femeilor. Noua Zeelandă a fost prima.  

Primii locuitori ai Australiei au fost aborigenii, iar primii colonizatori au fost deținuți aduși aici de autoritățile engleze.

Australia este singurul continent care nu are vulcani. Aici munții au înălțimi mici, nu depășesc 1500m. Și tot în Australia poți respira cel mai curat aer din lume, chiar pe insula Tasmania.

Aproximativ 30% din populația țării provine din alte țări.

Un cangur poate să meargă, să sară sau să înoate, dar nu poate merge cu spatele?

Amprentele ursulețului Koala sunt foarte asemănătoare cu cele umane? Aceste animăluțe simpatice dorm mai mult de 20 de ore pe zi?

FUN FACTS

În Australia este iarnă când la noi este vară și invers, deoarece se află în emisfera sudică a Pământului, iar noi în cea nordică. Atenție, însă, la ei verile înseamnă și 45-50 grade Celsius, record fierbinte! Dar ce plăcut trebuie să fie să petreci Crăciunul pe plajă, în costum de baie, nu-i așa?

Simpaticul personaj din desene animate Taz, diavolul tazmanian, își are originea în Tazmania, singurul loc unde trăiește adevăratul animăluț asemănător unui câine mic, dar mult mai musculos și periculos. Europenii i-au spus diavol pentru că țipă mult și i-a speriat de-a dreptul.

În Australia trăiesc cele mai multe cămile, iar cangurii sunt mai mulți decât oamenii în această țară, un motiv bun să fie simbol național, nu-i așa?

Acum mulți, mulți ani, era ilegal să înoți pe lângă plajele australiene. Ce pierdere, nu-i așa!? Noroc că legea s-a schimbat și acum plajele Australiei, adică mii de  kilometri întregi, sunt pline de localnici și turiști. 

Și trebuie să vă mai povestim o întâmplare demnă de fun facts, care îl are ca protagonist pe Bobby Pearce, medaliat olimpic la canotaj, care la Olimpiada din 1928 a câștigat cursa pentru medalia de aur deși s-a și oprit ca să lase niște rățuște să treacă înot prin fața lui.

POVEȘTI

În Australia, poveștile au de multe ori legături cu vechii locuitori ai țării, cu aborigenii, tradițiile și credințele lor. Noi vă propunem două povești cu morală și cu personaje care ne învață ce este înțelepciunea și buna creștere: Peștele înțelept și focul și Liliacul nerecunoscător(audio).

START QUIZ!

 
Australia
Episodul 3

NOU: Resurse educaționale deschise