Croitorașul cel viteaz

Croitorașul cel viteaz

Jacob Grimm s-a născut în 1785, în vreme ce Wilhlem, în 1786, la Hanau, în Germania. Fiecare dintre cei doi frați a scris lucrări separate, dar succesul l-au obținut pentru volumele semnate împreună. Pe parcursul mai multor ani, au cules vechi povești populare pe care le-au publicat în 1812, sub titlul Povești pentru copii și părinți. Ele au fost reeditate astfel încât, în 1857, au ajuns la forma finală pe care o știm astăzi drept Poveștile Fraților Grimm. Croitorașul cel viteaz a fost publicat în anul 1812 în volumul intitulat „Kinder- und Hausmärchen” (Povești pentru copii)

Interpret: Lena Lazăr Dermengiu

A fost odată un croitor care, în timp ce cosea o vestă colorată, auzi o femeie care vindea magiun. Pentru ca îi era foarte poftă, cumpără de la ea jumătate de kilogram și își unse o felie de pâine. În timp ce cosea, în jurul feliei se adunară o mulțime de muște care pofteau la dulcele gustos, iar croitorașul lovi 7 dintre ele. Acest lucru îl făcu să se simtă puternic și curajos, așa că își cusu o curea cu mesajul: ȘAPTE DINTR-O LOVITURĂ și porni să descopere lumea cea mare.
Băiatul ajunse pe vârful unui munte unde zări un Uriaș pe care îl provocă la mai multe întreceri din care croitorul ieși mereu învingător: să strângă o piatră până când picură apă din ea, să arunce o piatră până la cer, să care un copac foarte greu. Prin istețime, croitorașul reuși să îl păcălească pe uriaș. Uimit de puterea omului, uriașul în invită să doarmă în peștera familiei lui, cu gândul să îl ucidă, dar și de această dată croitorașul reuși să scape și să alunge toți uriașii din ținut. Fericit, regele acelui loc îi promise că, dacă îl ajută să scape și de un inorog rău, îi va da fata drept soție și jumătate din împărăție. Printr-un plan bine pus la punct, croitorașul reuși să prindă inorogul și ajunse rege.

 

Adaptare LSR după povestea originală