Egipt

Salamu Alaykum! sau Pacea fie cu tine! Grea e limba țării mele! Poate ați auzit deja că, în unele țări, se citește de la dreapta la stânga. E și cazul meu, dar locuitorii mei s-au obișnuit și nu li se pare deloc ciudat. Sunt o țară foarte, foarte călduroasă, cu deșerturi despre care am multe de povestit. Mi-ați ghicit numele? Începe cu litera E.

Ați auzit vreodată de faraoni? Ei bine, vechii regi egipteni purtau acest nume, se machiau la fel de mult ca femeile crezând că zeii îi vor proteja și purtau întotdeauna coroană pe cap pentru a nu-și lăsa părul la vedere. Călătoria aceasta spre nordul Africii o să te uimească, așa că pregătește-te să spui OAAAU de multe ori în timp ce vei citi povestea mea.

Fluviul Nil este primul fluviu ca lungime din lume, iar faptul că el trece prin Egipt a influențat istoria țării mele de-a lungul anilor. Dacă nu ar fi fost marele Nil și câmpia roditoare din valea lui, aș fi fost o țară uscată și deșertică în care foarte puțini oameni ar fi putut trăi.

Și să nu uităm de Cleopatra, una dintre cele mai celebre femei conducător din lume, frumoasa care a cucerit inimile generalilor romani Iulius Cezar și Marc Antoniu.

Dacă tot vorbim de femei celebre, vă amintesc și de regina Nefertiti care, alături de soțul ei, Akhenaton, a revolutionat Egiptul în sensul că au renunțat la vechile forme de guvernământ și au venerat un singur zeu, Aton, discul solar. Sculptura cu bustul său din calcar este celebră în lume și se află acum la Berlin.

Nu știu ce animale sunt în țara voastră, dar la mine trăiesc mulți crocodili, cobre și hiene. Așa e și la voi? Aaa, și să nu uit de scarabei, animale pe care vechii egipteni le considerau sacre. Ei asociau insecta cu apariția Soarelui pentru că scarabeii împing mingiuțe de bălegar rotunde ca Soarel

Și steagul meu e special! Sunt mândră de emblema cu vulturul lui Saladin care se află în mijlocul benzii albe, una dintre cele trei benzi orizontale: roșu, alb, negru. Ca și în alte cazuri, roșu simbolizează lupta pentru libertate, albul reprezintă pacea, iar negru perioada în care poporul egiptean s-a aflat sub ocupație britanică. Vulturul auriu simbolizează puterea și curajul oamenilor mei.

Hai să trecem acum la câteva lucruri mai… delicioase. Mango proaspăt vara, curmale, Koshari (linte cu orez și macaroane), vinetele Baba Ganoush, prăjitura din griș cu migdale Basbousa, clătite egiptene… toate sunt mâncăruri delicioase pe care le poți încerca dacă ajungi în Egipt. Le poți cumpăra cu lira egipteană, moneda mea.

LOCURI DE VIZITAT

Străbătut de cel mai lung fluviu din lume, cu o istorie fascinantă, Cairo, capitala Egiptului, este un oraș special, viu, aglomerat și gălăgios. Începe vizita la Muzeul Egiptean și vezi colecția de obiecte din epoca faraonilor, cu o vechime de peste 5000 de ani. Una dintre cele mai atractive încăperi este cea a regelui Tutankhamun, care a murit la vârsta de doar 19 ani, dar merită să descoperi și camerele mumiilor, statuile, monedele și papirusurile impresionante.

Dacă îți place să mergi la cumpărături, intră în bazarul Khan el-Khalili unde poți negocia prețul oricărui suvenir sau obiect, apoi intră și în moscheea albastră Muhammad Ali de pe înaltul deal al citadelei. Desigur, nu poți rata piramidele, dar îți povestesc despre ele i-me-diat!

De-a lungul Nilului sunt aproximativ 70 de piramide. Complexul de piramide din Giza a fost și este un punct de atracție pentru oamenii din întreaga lume. Piramidele sunt singurele minuni ale lumii antice care mai poti fi descoperite și astăzi, așa că nu le poți rata. Pe platoul Giza se află trei piramide impresionante ce adăpostesc trupurile mumificate ale lui Keops, Kefren și Mykerinos, păzite de Sfinx.

Primul simbol al Egiptului este Sfinxul, o construcție măreață cu cap de om și corp de leu care se află în fața Piramidei lui Keops. Nu se știe exact cine a construit marele Sfinx, dar unii cercetători spun că pare să păzească mormântul faraonului Khafra, în timp ce alții cred că este o parte a unei hărți astronomice.

Piramida lui Keops sau Marea Piramidă este construită din blocuri de piatră ce cântăresc aproximativ 6,5 milioane de tone. Ca și restul piramidelor, și aceasta a fost construită cu scopul de a fi mormânt și are 3 camere: Camera Regelui, Camera Reginei si Marea Galerie. Camera Regelui este fix în mijlocul piramidei și conține un sarcofag roșu din granit. Fiecare fațadă a piramidei este orientată cu precizie spre câte un punct cardinal: Nord, Est, Vest, Sud, iar piramida e așezată exact pe paralela de 30 de grade, cea care separă în mod egal uscatul de ape. Uimitor la cât de multe lucruri s-au gândit egiptenii, nu?

Piramida lui Kefren este construită din blocuri de calcar și adăpostește o singură cameră funerară, iar Piramida lui Mykerinos sau Menkaura, cea mai mică dintre ele, este acoperită cu granit roz.

Valea Regilor este un loc izolat și arid, cu temperaturi de până la 48 grade Celsius vara, în care faraonii au decis să fie înmormântați pentru ca locurile lor de veci să nu fie prădate de hoți. Aici se află celebrul mormânt al lui Tutankamon, care a murit în jurul anului 1346 î.Hr. Colecția de antichități egiptene și minunatele bogății găsite în acest mormânt sunt neprețuite: statuete de aur şi abanos, jucării din copilăria faraonului, o flotă de nave în miniatură pentru a-l ajuta să treacă cu bine pe cealaltă lume, tronul din aur, sticluţe de parfum, bijuterii. Masca faraonului este și ea impresionată, realizată din aur, decorată cu pietre semi-prețioase și grea de aproape 10kg. Cobra și vulturul de pe mască simbolizează faptul că faraonul conducea Egiptul de Sus și Egiptul de Jos, iar pe ea este scrisă o vrajă protectoare din Cartea Morților, o concepție specific egipteană despre Viața de Apoi (imnuri, vrăji, instrucțiuni despre cum să treci în viața de apoi).

FUN FACTS

În Egiptul Antic atât femeile, cât și bărbații, se machiau. Considerau că machiajul le dădea puteri magice și preferau să își coloreze fața cu verde și negru.

În anul 2011, o familie din Egipt și-a numit fata Facebook.

Muștele erau o mare problemă în Egipt, așa că unii faraoni angajau special sclavi care să îi scape de muște. Dacă era nevoie, sclavii se ungeau cu miere pentru ca insectele să se lipească de ei, nu de stăpânul lor.

Egiptenii își iubeau foarte mult animalele de casă, în special pisicile, așa că își rădeau adesea sprâncenele în semn de tristețe atunci când le murea o pisică. Ba mai mult, dacă cineva omora o pisică, pedeapsa pe care o primea era dură.

Se spune că egiptenii își fabricau rujul din insecte zdrobite. De exemplu, culoarea roșie era realizată din coșenilă. Uitați-vă bine pe etichetele cosmeticelor, pentru că e posibil să fiți uimiți chiar și în zilele noastre!

ȘTIAȚI CĂ?

Nu cămilele sunt cele mai folosite animale atunci când vine vorba de cărat pachete în Egipt? În perioada antică măgarii erau mai des folosiți, la fel ca și bărcile cu care se naviga pe Nil. Dacă astăzi vrei să urci pe o cămilă trebuie să știi că te costă destul de mult, dar e o experiență pe cinste.

Istoricii cred că egiptenii foloseau pasta de dinți de acum 7000 de ani, chiar dinainte să se inventeze periuța de dinți!

Egiptenii credeau că după moarte omul călătorește într-o altă lume, așa că au inventat mumificarea pentru ca omul să aibă acces la corpul lui în noua lume. Din păcate, numai oamenii bogați puteau fi mumificați pentru că acest proces era foarte scump și dura aproape 2 luni.

Numele cântăreței Dalida este legat de Egipt, deși ea s-a născut într-o familie de imigranți italieni din Cairo. 90 de milioane de discuri vândute e ceva, nu-i așa? Și pe actorul Omar Sharif poate veți avea ocazia să îl vedeți în producții precum Lawrence al Arabiei sau Doctor Jivago.

Biblioteca din Alexandria a fost cea mai cunoscută bibliotecă a Antichității. Se pare că unele dintre sutele de mii de manuscrise ascundeau secrete ale Egiptului și de aceea biblioteca a fost distrusă. Cum? În timpul domniei lui Iulius Cezar a avut loc un incendiu devastator care a șters de pe fața pământului opere valoroase, pergamente și manuscrise. Deși nu se știe exact ce s-a întâmplat, cert e ca o mare parte dintre scrieri au dispărut. Se mai spune că toți marinarii care ajungeau în port erau nevoiți să ofere cărțile de pe corabia lor spre multiplicare și fiecare copie era apoi păstrată în această măreață bibliotecă.

Farul din Alexandria, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice și cel mai mare far construit vreodată (124m), a ghidat vapoarele către port aproape 1700 de ani. Se spune că avea sute de ferestre, iar în vârf o oglindă de semnalizare care folosea lumina soarelui.

Nu în ultimul rând, vă mai spun că fotbalul este sportul preferat al egiptenilor. Cum credeți că se numește echipa națională? Desigur… Faraonii. Pe lângă fotbal, egiptenii mai joacă tenis și squash.

POVEȘTI

Ce zici de două povești din vremea vechilor faraoni? Hai cu noi pe Insula șarpelui proroc (audio), apoi ascultă povestea Prințului blestemat.

POVEȘTI

Ce zici de două povești din vremea vechilor faraoni? Hai cu noi pe Insula șarpelui proroc (audio), apoi ascultă povestea Prințului blestemat.

START QUIZ!

 
 
Egipt
Episodul 2