TEXTUL NONLITERAR

FIȘĂ DE LUCRU

Cum citim un text nonliterar?

OBIECTIVE/CONTEXT

 1. să definim textul nonliterar;
 2. să prezentăm tipurile de texte nonliterare;
 3. să discutăm despre cum se citește un text nonliterar.
TEXTUL NONLITERAR

PARCURS

Cel mai des citim pe net. Citim postări, titluri, link-uri, mesaje peste mesaje, fie pe sms, pe Whatsapp sau Facebook Messenger, fie pe Instagram, plus toate cele care vouă vă plac. Până la urmă, citim informații spuse de prieteni, de oameni cunoscuți, de vedete, de bloggeri, interviuri, știri și adevărul e că ne e plin telefonul cu notificări prin care tu te pregătești să mai citești încă un text nonliterar. 

TEXTUL NONLITERAR

DEFINIȚIE

Textul nonliterar este o modalitate de reprezentare a vieții reale, a unor experiențe, persoane, idei, concepții din lumea reală.

TEXTUL NONLITERAR

TRĂSĂTURI

• se referă la aspecte din lumea reală;

• se utilizează un limbaj clar, denotativ și eficient;

• are ca scop informarea și convingerea cititorilor;

• poate avea o formă continuă, discontinuă, multimodală/mixtă; [textele pot fi în alineate successive, coerente și reprezintă un text continuu; un text de tip schemă sau tabel reprezintă un text discontinuu, iar textul multimodal este o îmbinare a cuvintelor cu imaginile, cam ceea ce facem când postam pe Insta, avem de-a face cu un mesaj general care se transmite și prin cuvinte și prin imagini]

• conține secvențe descriptive, narative, dialogale, explicative, argumentative.

TEXTUL NONLITERAR

TIPURI DE TEXT NONLITERAR

știrea, reportajele, anchetele, interviurile, editorialele, legile, hotărârile, regulamentele, documentele de orice natură, articolele științifice, articolele pe teme culturale, cercetările, comentariile, postările, mesajele (tip SMS), articolele de dicționar, de enciclopedie, recenziile, anunțurile [și multe altele, cam toate textele care redau realitatea]

TEXTUL NONLITERAR

Important e să fim atenți cum citim. Când vedem orice informație să ne punem niște întrebări:

 • Care este sursa informației?
 • Ce spune textul?
 • Cine certifică această informație?
 • Se apropie de ceea ce eu cred despre subiect?
 • Unde pot găsi informații suplimentare despre subiect?]

DE CE? CE? CUM? CÂND? UNDE? CINE?

TEXTUL NONLITERAR

EXEMPLU

Dacă ne-am interesa de ce e un podcast, am tasta pe motorul de căutare google și ne-ar apărea Podcast în România, Ediția I, 8 iulie 2020. Îl deschidem și îl parcurgem https://www.bancatransilvania.ro/Podcast-In-Romania-by-Brat-&-Banca-Transilvania.pdf :

 1. vedem o pagină întreagă de text ceea ce presupune că este text continuu;
 2. vedem scheme – adică un text discontinuu;
 3. vedem pagini cu text și imagine – adică un text multimodal.
TEXTUL NONLITERAR

Ce poți primi la examen pe un astfel de text:

1.Întrebări în care răspunsul se găsește ușor în text în funcție de un cuvânt-cheie din cerință.

Menționează două teme preferate de ascultătorii de podcast.

Citim textul în funcție de cuvântul-cheie al cerinței TEME PREFERATE: „Ca teme preferate, cifrele indică faptul că interesul ascultătorilor se duce spre comedie și umor (53%)” – răspunsul posibil: temele preferate sunt cele de comedie și umor.

TEXTUL NONLITERAR

2. Cerințe pentru care trebuie să faci deducții, să vezi în spatele unor cuvinte.

Este adevărată sau falsă următoarea informație:

Dezvoltarea personală este preferată în podcasturi cu divertisment.

Adevărat

Fals

Citim textul: „În ceea ce privește motivația ascultătorilor de podcasturi, sau ce-i face să apese butonul „play”, pentru aproximativ jumătate dintre ei, scopul îl reprezintă divertismentul și relaxarea, dorința de a învăța lucruri noi sau de a se dezvolta personal.” În text apar două cuvinte din cerință: divertisment, și dezvoltare personală. Recitești cu atenție textul și observi că aproape jumătate din utilizatori ascultă pentru a se dezvolta personal sau reprezintă divertisment, moment de relaxare pentru ei, DECI nu divertismentul determină dezvoltarea personală. Răspunsul este FALS.

TEXTUL NONLITERAR

3. Cerințe în care tu trebuie să gândești, să evaluezi o anumită informație, bazându-te pe text. 

Care este impactul pe care mijloacele de comunicarea îl au asupra generației tale? Exprimă-ți opinia, în 50-80 de cuvinte, valorificând textul. Ce facem:

 1. Recitim textul și identificăm ce se spune în text despre această problematică: „Studiul a stabilit clar câteva dintre punctele forte ale acestui tip mediat de comunicare: gradul de independență pe care îl oferă; peste 20.9% dintre participanții la studiu au ales ca motiv posibilitatea de a face și altceva în timp ce ascultă; mobilitatea de mișcare și libertatea de a-și putea alege locul și momentul în care vor să asculte.”
 2. Ne întrebăm pe noi înșine: Care sunt mijloacele decomunicare de azi? Eu ce cred? De ce cred asta? Cum cred ceilalți de vârsta mea? Ce rol au în viața noastră? Ce îmi place/nu-mi place la mijloacele de comunicare de azi? Podcastul este preferatul meu sau nu? De ce?
 3. Scriu răspunsul folosind structuri specifice: În opinia mea, … pentru că/ deoarece/ … În plus, …. de exemplu …. (te bazezi și pe opinia ta și pe text).
TEXTUL NONLITERAR

DESCARCĂ FIȘA DE LUCRU AICI – TEXTUL NONLITERAR