Franța

Bonjour! Sunt Franța, cea mai vizitată țară din lume! Sunt faimoasă pentru castele, berete, brânză, vinuri bune, modă, designeri, parfumuri, mașini, curse de bicicletă, dar și pentru monumentele de care a auzit o lume întreagă!

Îmi împart granița cu alte opt țări europene și am ieșire la Marea Mediterană și Oceanul Atlantic. Capitala mea este Paris, limba oficială este franceza, iar moneda este Euro. Deviza națională este „Libertate, egalitate, fraternitate”, iar drapelul Franței este format din trei benzi verticale colorate – albastru, alb și roșu. Imnul național este La Marseillaise.

Franța a fost locuită la început de triburi de gali care au fost cucerite de romani. Au urmat francii care veneau din Germania, cei care au dat și numele țării. În Evul Mediu și în Renaștere, Franța a fost o monarhie foarte puternică. Știi ce înseamnă monarhie? Este un regim în care puterea este deținută de o singură persoană numită monarh, iar acesta poate fi rege, împărat, principe, duce etc.

În 1789 oamenii obșinuiți s-au săturat de capetele încoronate și a izbucnit Revoluția Franceză, o revoluție care a început pe data de 14 iulie la închisoarea Bastilia și a durat 10 ani până când Napoleon Bonaparte a preluat puterea și a creat Primul Imperiu Francez.

Napoleon a invadat numeroase țări europene, dar puterea sa a început să scadă odată cu invadarea Rusiei când, din cauza condițiilor meteo, a pierdut o mare parte din armată. Napoleon a fost învins de către englezi la Waterloo și trimis în exil. După ce domnia i s-a încheiat, Franța a trecut prin mai multe guvernări. A Cincea Republică, condusă de Charles de Gaulle, a fost înființată în 1958 și există până în ziua de astăzi.

Francezii au o rețea de cale ferată foarte bine pusă la punct. Trenul de mare viteză TGV ajunge chiar și la 500 km/h. Rețeaua de metrou este de asemenea impresionantă în Paris și are peste 200 de stații. Tunelul Canalul Mânecii este un tunel feroviar submarin, lung de 50 km, care leagă Franța de Anglia. S-a deschis în 1994 și are cea mai lungă porțiune săpată sub mare: 40km.

Dacă te întrebai ce invenții le datorăm francezilor, te anunț că ele sunt extrem de diverse și de folositoare: ascuțitoarea, uscătorul de păr, mâncarea la conservă, maioneza, mașina de cusut, bicicleta și, nu în ultimul rând, submarinul, parașuta și balonul!

Cele mai renumite competiții sportive sunt turneul internațional de tenis de la Roland Garros și Tour de France, cea mai cunoscută cursă de ciclism din lume.

Franța este faimoasă pentru mâncarea sa. Ca să înțelegi cât de faimoasă, trebuie să știi că aici se publică două cărți cu rețete pe zi! Numeroase vinuri (șampanie, vin de Bordeaux), quiche-uri, sufleuri, pateuri, croissante, macarons, clătite și baghete pufoase, toate acestea pot fi savurate în restaurante și cafenele cochete. Bucătăria franceză se bazează pe legume proaspete, carne și brânzeturi (peste 300 de tipuri). Francezilor le place mult să stea la masă și de obicei mănâncă trei feluri: aperitiv, o supă sau o salată, un fel principal și desert care poate fi un fruct sau un fel de brânză. Adevăratele delicatese sunt însă melcii gătiți cu unt și usturoi sau foie gras (pate din ficat de rață). Ratatouille, ghiveciul de legume pe care îl știți sigur din desenul animat cu același nume, chiar există și nu este deloc complicat de făcut! Caută rețeta și încearcă!

LOCURI DE VIZITAT

Paris, Orașul Luminilor, este cel mai mare oraș din Franța și aici vei vedea Turnul Eiffel, Catedrala Notre Dame, Montmartre, Arcul de Triumf sau Muzeul Luvru. Are peste 130 de muzee și 2 milioane de locuitori. Cea mai veche casă din oraș datează din anul 1407. Râul Sena împarte orașul în două, iar cartierele se numesc arondismente și sunt 20 la număr. Parisul merită titlul de cea mai „verde” capitală din Europa. Orașul are peste 400.000 de copaci, iar autoritățile îi numără și îi înregistrează constant pentru a proteja cât mai bine natura. Cele mai cunoscute parcuri sunt Grădinile Luxembourg, Grădinile Tuileries și Parcul Bois de Boulogne.

Cu o înălțime de peste 300 de m și peste 20.000 de becuri, Turnul Eiffel este simbolul Parisului. Construit în 1889 pentru Expoziția Universală, acesta ar fi trebuit să fie dărâmat după 20 de ani, dar popularitatea sa i-a făcut pe francezi să se răzgândească. Drept dovadă, anual este vizitat de peste 7 milioane de oameni. 

Deși ai crede că Turnul este cel mai vizitat obiectiv din Paris, onoarea îi revine Catedralei Notre Dame, construită în secolul al XIV-lea. O vei recunoaște după fațada dantelată și cele două turnuri de câte 69 m fiecare, ferestrele rotunde și vitraliile colorate.

Muzeul Luvru este cel mai mare muzeu de artă din lume. Dacă ai auzit vreodată de Mona Lisa să știi că în interiorul acestui muzeu poate fi admirată!

Arcul de Triumf este un monument care îi onorează pe cei care au luptat și au murit în revoluția franceză și războaiele napoleoniene.

Palatul Versailles este în afara Parisului și a fost reședința regilor Franței: Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. Cea mai grandioasă cameră a Palatului este Sala Oglinzilor în care fiecare detaliu este decorat generos cu aur. Oglinzi uriașe, sculpturi și candelabre de cristal – toate acestea te vor face să te simți ca într-o poveste!

Muntele Saint-Michel face parte din Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO și se află pe o insulă stâncoasă, așezată la confluența mareelor. În timpul fluxului este insulă, iar în timpul refluxului devine peninsulă, fiind legată de uscat printr-un drum de acces. 

Apeductul Pont du Gard a fost construit de romani acum două mii de ani, este înalt de 50 m, are 3 nivele și 50 km lungime. Este unul dintre cele mai bine conservate din lume.

Chambord, castelul de vânătoare al regilor francezi, a fost construit în 1519 pe Valea Loarei și are 440 de camere. Este cel mai mare castel de pe această vale celebră care numără peste 300 de castele, iar scara principală a fost proiectată de Leonardo da Vinci.

Coasta de Azur este renumită pentru plajele superbe și apele turqoise. Aici poți vizita Nisa și Cannes, locuri unde, în fiecare an, are loc unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume. De altfel, cinematografia a fost inventată în 1895 în Lyon de către frații Lumière. Franța are actori renumiți în toată lumea: Louis de Funes, Maurice Chevalier, Alain Delon, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, iar lista poate continua mult și bine!

Zona Provence în care te poți bucura de câmpurile nesfârșite de lavandă, dar și de orașe istorice precum Avignon. 

Peștera din Lascaux unde au fost găsite 600 de picturi rupestre care reprezintă în principal animale mari, cu o vechime de peste 17.000 de ani. Peștera a fost descoperită în 1940 de către patru adolescenți, însoțiți de un cățel pe nume Robot.

ȘTIAȚI CĂ?

Turnul Eiffel este revopsit la fiecare 7 ani și este nevoie de 6 tone de vopsea?

Parisul are și el o Statuie a Libertății? Când francezii au făcut statuia, pentru a o oferi cadou SUA la aniversarea a 110 ani de la Declarația de Independență, au păstrat una identică și pentru ei.

Cel mai înalt munte al Franței și al doilea din Europa după Muntele Elbrus, este Mont Blanc și are 4810m.

Nicio țară din lume nu a câștigat atâtea premii Nobel pentru literatură precum Franța?

Fără un inventator francez nu am fi putut face astăzi selfie-uri? Este vorba despre Philippe Kahn, cel care a inventat camera de pe telefon în 1997.

Ironic, cel mai vechi pod din Paris se numește Pont Neuf, în traducere Podul Nou?

PERSONALITĂȚI

Gustave Eiffel este inginerul care a proiectat turnul cu același nume și armătura pentru Statuia Libertății.

Louis Pasteur a fost un chimist și microbiolog care a făcut mai multe descoperiri notabile în timpul vieții. Lui i se datorează procesul pe care noi îl numim astăzi pasteurizare și care ne permite să consumăm mâncarea și băuturile mai mult timp.

Cei mai faimoși pictori francezi sunt Henri Matisse (folosea culori foarte puternice pe pânză), Claude Monnet (inventatorul impresionismului), Edgar Degas (fascinat de balerine) și Paul Cezanne (peste 900 de tablouri în ulei și 400 de acuarele). Auguste Rodin este cel mai cunoscut sculptor francez. Printre cei mai mari muzicieni francezi îi amintim pe Maurice Ravel (a compus Bolero-ul) și George Bizet (celebra Carmen).

Copiii din întreaga lume iubesc cartea Cei trei muschetari de Alexandre Dumas sau volumul Micul prinț scris de Antoine de Saint Exupery. Cel mai lung roman din lume, În căutarea timpului pierdut, îi aparține francezului Marcel Proust și are 3000 de pagini, 13 volume și mii de personaje.

Franța este de asemenea o țară cunoscută pentru designerii și casele de modă haute couture: Dior, Chanel sau Yves Saint Laurent.

Ioana d’Arc este una din figurile emblematice ale Franței. A fost supranumită Fecioara din Orleans și se spune că, în urma unor viziuni, a eliberat pământurile Franței care erau dominate de Anglia după Războiul de 100 de ani.

FUN FACTS

Cartofii au fost considerați ilegali în Franța între 1748 și 1772.

Francezii au inventat în 1893 plăcuțele de înmatriculare pentru mașini. 

Regele Ludovic al XIX-lea a avut cea mai scurtă domnie din istorie, 20 de minute! După ce tatăl său, Carol al X-lea al Franței, a abdicat de la tron, Ludovic a devenit automat conducătorul Franței, dar și el și-a semnat imediat abdicarea, în favoarea nepotului său, ducele de Bordeaux.

În Franța e ilegal să-ți numești porcul Napoleon. 

POVEȘTI

Aristocrația considera basmele franceze o formă de artă. Ele erau populare la curtea lui Ludovic al XIV-lea. Regele dorea ca toată lumea să știe cât de „învățați” erau francezii. Charles Perrault, un culegător de folclor, a adunat toate poveștile populare și le-a rescris. Poveștile sale au devenit inspirație și pentru Frații Grimm, ceva mai târziu. Cenușăreasa, Scufița Roșie, Frumoasa din Pădurea Adormită, Frumoasa și bestia sunt doar câteva exemple. Ești gata să asculți/vizionezi Motanul încălțat? Dar o poveste normandă veche, Cei 4 frați?

START QUIZ!

Franța
Episodul 15