GRECIA

GRECIA

Γεια σου! (Ya su!) Bună! Hai să jucăm un joc! Eu îți dau 5 indicii și tu îmi spui ce țară sunt. Fii atent!

GRECIA

Indiciul 1: Mă găsești în Europa, iar capitala mea este la Atena. Poziția mea geografică a fost mereu un avantaj pentru că mă aflu la intersecția rutelor comerciale și maritime și sunt îmbrățișată de 3 mări: Egee, Ionică, Mediterană.

GRECIA

Indiciul 2: Homer, autorul Iliadei și al Odiseei, este considerat cel mai mare poet epic al țării mele.

GRECIA

Indiciul 3: Steagul meu este cu liniuțe albe și albastre, iar în colțul din stânga are un pătrat albastru cu o cruce albă.

GRECIA

Indiciul 4: Există o salată care îmi poartă numele, sănătoasă și delicioasă. Conține roșii, castraveți, ardei, măsline, brânză feta și ceapă, plus un dressing cu sare, oregano și ulei de măsline.

GRECIA
GRECIA

Indiciul 5: Am multe temple dedicate zeilor, iar în capitala mea poți vizita unul dintre cele mai cunoscute monumente ale lumii: Acropole. Ai ghicit? Sunt Grecia, o țară minunată, cu o cultură și o istorie despre care abia aștept să îți povestesc. Mulți români mă vizitează vara pentru că am insule cu plaje însorite, orașe pline de farmec și locuitori veseli care iubesc muzica, dansul și distracția.

GRECIA

La tradiționalele taverne grecești comandă un gyros preparat cu carne prăjită pe rotisor și legume învelite într-o lipie fragedă. Adesea bucătarii ți-l vor servi cu sos tzatziki făcut din iaurt, castraveți și usturoi. Spanakopita este și ea un preparat delicios, un fel de plăcintă cu spanac și brânză feta, ceapă, ulei de măsline și condimente. Peștele și fructele de mare se găsesc adesea în rețetele grecești, iar la capitolul desert poți să încerci loukoumades (un fel de gogoşi cu scorţişoară), tsoureki (un fel de cozonac) şi iaurt cu miere. 

GRECIA
GRECIA

Când spui Grecia Antică spui, fără doar și poate, filozofie, geometrie, astrologie și, în general, știință. Vei învăța la școală despre Thales din Milet, considerat tatăl geometriei, despre Pitagora, Euclid și Arhimede ale căror axiome geometrice și reguli sunt valabile și astăzi. Grecii antici au dezvoltat filozofia ca mod de a înțelege lumea din jurul lor, observând pământul, mările, munții, sistemul solar. Cercetările și descoperirile unor filozofi precum Socrate, Platon și Aristotel stau la baza culturală a civilizației moderne. 

GRECIA

LOCURI DE VIZITAT

GRECIA
GRECIA

Atena este capitala Greciei. Aici poți să vizitezi o mulțime de locuri. Poți să începi cu portul Pireu, de unde pleacă zilnic o mulțime de vapoare către insulele grecești și către destinații din întreaga lume. „Stânca sacră” sau Acropole este un punct de referință în cultura grecească antică, apogeul artistic al grecilor, locul în care poți să vezi și astăzi trei temple reprezentative: Partenon-ul sau templul zeiței Atena, protectoarea orașului, templul lui Nike și templul Erechtheion.

GRECIA

Salonic este un oraș în care merită să te oprești. Pe aici au trecut de-a lungul timpului oameni despre care vei citi în cărți și vei auzi în povești: Cicero si Cleopatra sau Suleyman magnificul, din ordinul căruia s-a ridicat si unul dintre cele mai importante edificii din oraș, Turnul Alb. Fostă închisoare, turnul are o înălțime de 30 m și din vârful său se poate vedea Muntele Olimp.

GRECIA

Insulele grecești merită un capitol separat în mica noastră excursie virtuală. Poate ai văzut măcar o dată o fotografie din Santorini sau o carte poștală din Lefkada și Zakynthos. Casele albe cu acoperișuri albastre și marea azurie sunt în mod cert reperele vizuale ale acestor insule. Să nu uităm de Creta, una dintre cele mai iubite destinații, cea mai mare insulă din Grecia și a patra din Marea Mediterană. Corfu și Thassos sunt și ele iubite de turiștii români.

GRECIA

Meteora, orașul dintre stânci, primește atât de mulți vizitatori în fiecare zi! După muntele Athos, aici se află cel de al doilea centru religios al grecilor, cu multe mănăstiri construite pe piloni de piatră. Meteora e un loc unic în lume datorită stâncilor aflate în mijlocul unei câmpii. Călugărul Athanasios, cel care a înființat prima mănăstire, i-a dat numele de Meteoron care înseamnă suspendat în aer. Din cele 24 de mănăstiri existente, astăzi, doar 6 mai sunt bine întreținute.

GRECIA

ȘTIAȚI CĂ?

GRECIA

Grecia este al treilea producător de măsline la nivel mondial?

Prima carte de bucate a fost scrisă de grecul Archestratos în anul 330 î.H. El este considerat părintele gastronomiei.

GRECIA

Grecii au inventat ceasul cu alarmă, macaraua, harta și moara de apă.

GRECIA

Grecia are mai mult de 2000 de insule, dintre care aproximativ 170 sunt populate.

GRECIA

În Grecia design-ul caselor este special. Majoritatea au ușile, geamurile și mobilierul vopsite în albastru, deoarece grecii cred că această culoare alungă spiritele rele.

GRECIA

Cel mai înalt munte al Greciei este Muntele Olimp (2918 metri) și a fost considerat casa zeilor în Antichitate.

PERSONALITĂȚI

GRECIA

Există atât de mulți greci antici despre care vei auzi pe parcursul timpului! Am ales pentru tine doar câteva nume despre care ar fi frumos să știi, mai ales dacă vrei să îi impresionezi pe cei din jur sau dacă iubești istoria.

GRECIA

Faimosul conducător grec Alexandru cel Mare a condus unul dintre cele mai vaste imperii din lumea antică, fiind neînvins în luptă. El a fost considerat unul dintre cei mai mari comandanţi din istorie.

GRECIA

Homer, autorul textelor Iliada și Odiseea este considerat cel mai mare poet epic grec. Iliada relatează parțial ultimul an al asediului Troiei, iar Odiseea descrie drumul lui Ulise spre casă. Odiseu sau Ulises (în varianta latină) este un binecunoscut erou care i-a condus pe greci în război, inventatorul calului troian, o construcție uriașă din lemn în care s-au ascuns luptătorii greci pentru a putea intra în cetatea troienilor. După război, Ulise a pornit spre casă, însă călătoria sa a durat 10 ani, iar eroul a trebuit să întâmpine o mulțime de obstacole supranaturale despre care trebuie să citești când ai ocazia!

GRECIA

GRECIA

Aristotel a fost un filozof preocupat de poezie, teatru, muzică, logică, retorică, lingvistică, politică, etică, biologie, zoologie. Împreună cu Platon (profesorul său) şi Socrate, este considerat fondator al culturii occidentale. Filozoful și-a fondat propria școală la Atena și, pentru că obișnuia să se plimbe în timp ce le preda studenților, iar aceștia erau obligați să-l urmeze, au primit denumirea de Peripatetici, adică oameni care se plimbă. 

GRECIA

Platon a fost elevul lui Socrate. Dialogurile sale sunt un instrument util în învăţarea logicii, matematicii, eticii, retoricii. O să auzi expresia „iubire platonică” care se referă la o iubire perfectă, ideală.

GRECIA

Herodot a inventat domeniul de studiu pe care azi îl numim „Istorie”.

GRECIA

Hipocrate este medicul din insula Kos care a înființat prima școală de medicină în Grecia antică și profesia de medic (yatros în limba greacă). Este primul care susține că bolile apar nu ca o pedeapsă aplicată de zei, ci din cauze naturale. Când termină facultatea de medicină, studenții încă rostesc celebrul Jurământ hipocratic.

GRECIA
GRECIA

FUN FACTSSe spune ca expresia „a lua taurul de coarne” provine din mitul grecesc conform căruia Hercule cel puternic a salvat Creta de un taur furios pe care l-a luat de coarne. Românii folosesc expresia atunci când vor să spună că e momentul să înfrunte o situație complicată cu mult curaj. 

GRECIA

Grecii sparg farfurii la petreceri ca să își arate bucuria. În trecut ei obișnuiau să arunce la picioarele dansatoarelor cu tot felul de cuțite dar, pentru că era periculos, ei au înlocuit cuțitele cu farfurii.

GRECIA

Jocurile Olimpice au fost organizate pentru prima dată în Grecia, iar primul câștigător a fost un bucătar grec la proba de sprint.

GRECIA

POVEȘTI

GRECIA
GRECIA

Vechii greci spuneau povești grozave despre zeii lor. Vă recomandăm să citiți cele mai importante mituri grecești. Până atunci însă ascultă o poveste greacă care ne explică de ce Cocoșul cântă doar când apare Soarele pe cer.

GRECIA

                       Urmărește acest conținut și în limba semnelor!

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe Smiley să zâmbească!

Succes!

GRECIA
Episodul 20

Completează, semnează și alege să depui formularul 230 online, fără drumuri la ANAF, pentru NOI!

Dragi prieteni, e din nou perioada în care puteți alege către cine direcționați gratuit cei 3,5% din impozitul anual. Ne-ar plăcea să fim alegerea voastră în acest an, mai ales că știm cât de mult iubiți poveștile! Vă mulțumim!

Ca să facem procesul cât mai ușor, ne-am înscris pe o platformă unde puteți completa online Formularul 230:

Ne găsiți la ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ BIGGER PICTURE.

Desigur, puteți alege să mergeți direct cu formularul completat la ANAF sau îl puteți trimite prin Poștă, cu confirmare de primire. Ne-am bucura să fim primii în gândurile voastre atunci când vine vorba de povești, podcast-uri, materiale educative de calitate și... declarația 230.

Mulțumim!
Echipa de povestitori