Grigore Antipa Quiz

Biolog, ihtiologecologoceanolog și profesor universitar, Grigore Antipa și-a dorit mai mult ca orice ca roadele cercetării sale sa fie folosite în viața de zi cu zi. Îi datorăm organizarea Muzeului Antipa în expunere publică și în colecții știintifice.

ȘTIAȚI CĂ?

Patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este format din peste 2.000.000 exemplare de nevertebrate şi vertebrate (actuale şi fosile) provenind din România şi din diverse zone geografice, de la ecuator la regiunile polare?

Tot la Botoșani s-au născut și poetul Mihai Eminescu, compozitorul George Enescu, istoricul Nicolae Iorga și pictorul Ștefan Luchian?

Fratele lui Grigore Antipa, Nicolae Leon, a înființat primul laborator de parazitologie din țară și a fost primul profesor din România care a predat un curs de parazitologie pentru studenții mediciniști din Iași?

Din cele peste 150 de lucrări semnate de Grigore Antipa, 25 sunt dedicate Mării Negre?

Magna cum laude și summa cum laude sunt distincții acordate studenților cu rezultate ridicate la colegii? Magna cum laude este pentru studenții care au absolvit „cu deosebită distincție”, în timp ce summa cum laude este pentru studenții care au absolvit „cu cea mai înaltă distincție”?

Nu doar Muzeul Național de Istorie Naturală din București poartă numele savantului? Mai sunt și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța, nava de cercetări marine „Grigore Antipa”, care aparține Centrului de Scafandri din Constanța și chiar unul dintre premiile anuale acordate de Academia Română!

SĂ ȚINEM MINTE!

La Institutele Unite, o școală de elită de la acea vreme cu profesori remarcabili, Grigore Antipa a fost coleg de bancă cu Emil Racoviță.

In 1893 Antipa este numit director al Muzeului de Istorie Naturală, iar pe 24 mai 1908, în Piața Victoriei, este inaugurată noua clădire. 25 de ani mai târziu, ca o recunoaștere bine meritată a muncii sale, Muzeul îi va purta numele: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

REAL FACTS

Activitatea lui Grigore Antipa a fost recunoscută prin cele 20 de medalii, ordine regale și distincţii primite din partea celor mai importante foruri internaţionale (universităţi, muzee sau companii piscicole). Antipa a fost decorat cu Ordinul Steaua României și cu Ordinul Coroana României în timpul domniei regilor Carol I și Carol al II-lea. Pentru merite culturale a fost decorat atât de Regele Ferdinand I, cât şi de M.S. Regele Mihai I al României. Alte distincţii i-au fost acordate de Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei si de Regele Leopold al II-lea al Belgiei.

Grigore Antipa s-a bucurat de simpatia capetelor încoronate. A avut o relaţie de prietenie cu principele Albert de Monaco, pe care l-a cunoscut pe vremea când era student la Jena.

În anul 1992 Banca Națională a României a emis o bancnotă de circulație, cu valoarea nominală de 200 de lei, care are portretul lui Grigore Antipa.

START QUIZ!

Alege răspunsul corect !

Grigore Antipa Quiz

Grigore Antipa

O dioramă este:

Grigore Antipa Quiz

Patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este format câte exemplare de nevertebrate şi vertebrate (actuale şi fosile)?

Grigore Antipa Quiz

Muzeul Grigore Antipa a fost inaugurat în anul:

Grigore Antipa Quiz

Crucișătorul cu care Antipa a plecat în prima expediție din Marea Neagră se numea:

Grigore Antipa Quiz

Grigore Antipa a fost prieten de o viață cu:

Grigore Antipa Quiz

Ihtiologia este știința care se ocupă de:

Grigore Antipa Quiz

Grigore Antipa a fost coleg de bancă cu:

Emil Racoviță

Grigore Antipa a luat doctoratul cu:

Grigore Antipa Quiz

Grigore Antipa a condus muzeul cu același nume:

Grigore Antipa Quiz

Grigore a participat la o expediție în:

Grigore Antipa Quiz

Ai răspuns corect la

Proiect realizat cu sprijinul Fundația Bosch România

și

Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa

Grigore Antipa Quiz