Japonia

康 はじめまして Konnichiva! Bună! În japoneza tradițională se scrie, ca și în limba chineză, și vertical și orizontal, de la dreapta la stânga. Alfabetul japonez e format din patru modalităţi de a scrie, cu utilizări diferite. Nu vreau să te încurc în detalii, așa că o să îți spun doar atât. Kanji, unul dintre modurile de scriere, are peste 2000 de simboluri care exprimă idei, sentimente, concepte.

Știu că nu e frumos să te lauzi, dar eu sunt o țară care merită atenția ta! Mă aflu în Asia, în Oceanul Pacific și am capitala la Tokio, un oraș uriaș cu foarte mulți locuitori, peste 9 milioane. Sunt obișnuită cu multe cutremure și vulcani activi pentru că mă aflu în zona Cercului de Foc al Pacificului și sunt alcătuită din peste 6.800 de insule

Mi se mai spune și Țara Soarelui Răsare pentru că, acum mulți ani, oamenii credeau că Japonia a fost țara care a văzut pentru prima dată un răsărit de soare.

Steagul meu e ușor de recunoscut pentru că e alb, iar în mijloc are un cerc roșu, ca un disc al soarelui. Îți dai seama de ce, nu-i așa?

Știu că e greu să străbați aproape 9.000 km pentru a ajunge la mine, dar îmi poți asculta povestea! Ca să mă cunoști mai bine trebuie să știi care sunt lucrurile pe care le iubesc cel mai mult: ceremonia ceaiului, ikebana (arta aranjării florilor), caligrafia, Karaoke și artele marțiale.

Despre samurai ai auzit? Sunt vechii luptătorii japonezi care îl apărau pe Shogun, comandantul militar suprem și se ghidau după câteva valori importante: devotament, onoare, respect, sacrificiu.

Nu știu dacă ai văzut vreun film cu samurai, dar sigur ai jucat Pokemon, celebrul joc dezvoltat de japonezi sau ai măcar o Hello Kitty acasă. Japonezii iubesc jocurile video și roboții. Inginerii mei l-au inventat pe ASIMO, un robot care poate să recunoască inclusiv fețele oamenilor, vocea și să răspundă la o mulțime de comenzi.

Bonsai înseamnă grădinărit în tavă și este arta și știința de a crește plante, de obicei, arbuști sau copaci, astfel încât ei sa rămână de dimensiuni mici. Se spune că bonsaii aduc calm și pace în casele celor care îi îngrijesc.

De tehnica origami ce spui? Tradiția japoneză care dă viață hârtiei este foarte veche și se poate face în mai multe moduri, dar în final totul ține de imaginația celui care pliază hârtia!

Sumo este sportul tradițional al japonezilor. Dar, cel mai nou și popular sport este acum baseball-ul.

Nu în ultimul rând, vreau să îți povestesc despre mâncarea tradițională japoneză. Dacă ajungi în Țara Soarelui Răsare trebuie să încerci supa Ramen cu sos de soia, carne de pui, tăieței, ceapă verde, porumb și tot felul de alte ingrediente. Aproape totul se mănâncă cu bețișoarele. Tu ai putea? Încearcă!

Sushi este cel mai cunoscut preparat nipon în care orezul se combină cu pește crud și legume. Japonezii sunt poporul care mănâncă cel mai mult pește din întreaga lume, cam 17 milioane de tone pe an. Pe lângă ceai verde, cei mari pot bea și Sake, un fel de vin făcut din orez care seamănă la gust mai mult cu berea. La final, poți să încerci Mochi, prăjitură din orez cu tot felul de arome delicioase.

LOCURI DE VIZITAT

Japonia este una dintre cele mai curate țări ale lumii. Oriunde alegi să mergi, de la Oceanul Pacific până la Muntele Fuji, vei fi impresionat de frumusețea și curățenia acestei țări.

Tokio este un oraș uriaș în care sunt o mulțime de zgârie-nori impresionanți. Este cel mai important centru cultural și comercial al Japoniei cu peste 400 instituții de învățământ superior, 117 universități, 247 biblioteci, 185 cinematografe, 2000 temple și 160.000 restaurante. Shibuya Station este una dintre intersecțiile cele mai vizitate din Tokio pentru că aici se unesc o mulțime de linii de transport (mai exact 8) care fac din acest loc una dintre cele mai aglomerate artere pietonale din lume.

Palatul Imperial din Kyoto, reședință a Familiei Imperiale până în 1868, când capitala s-a mutat la Tokyo, este un ansamblu impresionant, refăcut de cel puțin opt ori de-a lungul istoriei sale, din cauza incendiilor repetate. Poate fi admirat în Parcul Imperial, fiind unul dintre simbolurile naționale ale Japoniei.

Tot în Kyoto poți vedea o pădure de bambus, Pavilionul de Aur (un templu budist învelit în foiță de aur), dar și cartierul unde odinioară locuiau gheișele.

Sunt multe temple și palate în Japonia, dar Senso_ji este cel mai vechi templu budist. Este colorat în roșu și se ajunge la el trecând prin Poarta Tunetului. Templul își are legenda în anul 628, când doi frați au pescuit o statuie a lui Kannon, zeița iertării. Cei doi au aruncat la loc statuia în apă, însă aceasta a revenit de fiecare dată la ei, născându-se astfel ideea că trebuie construit un templu care s-o reprezinte.

Sapporo este un oraș al zăpezii și se află pe insula Hokkaido. Dacă ajungi aici, trebuie să mergi prin parcul Odori, să vezi turnul televiziunii înalt de 147m și să înveți cum se face berea. Tot aici se află o fabrică de ciocolată renumită și un muzeu unde poți vedea cum se prepară dulciurile.

Nara este un oraș celebru în primul rând pentru cerbii comunitari care se plimbă nestingheriți pe străzile orașului. Înainte de perioada budistă erau considerați zeități. Astăzi se plimba pofticioși pe străzi si primesc de la turiști biscuiți. Nu rata aici și templul Todai-Ji unde se află o statuie gigantică a lui Buda, din lemn. Într-unul dintre stâlpii de susținere a templului se află o gaură prin care orice japonez vrea să treacă (aduce noroc).

Muntele Fuji este cel mai înalt munte al țării și, alături de munții Tate și Haku, face parte din trioletul munților sfinți ai Japoniei. Vârful acoperit de gheață și zăpadă este unul dintre cel mai fotografiate obiective turistice naturale ale Japoniei și este un binecunoscut loc de pelerinaj, în special când înfloresc cireșii.

FUN FACTS

În Japonia s-a inventat pepenele pătrat. De ce? Ca să încapă mai bine în frigider. Deși arată foarte interesant, oamenii preferă să îl păstreze ca ornament, pentru că acești pepeni nu sunt la fel de gustoși ca pepenii obișnuiți.

În Japonia nu rabzi de sete sau foame pentru că aproape la fiecare colț de stradă se găsesc automate cu tot felul de ronțăieli.

Japonezii evită cu orice preț cifra 4 pentru că li se pare că are semnificație mortuară și aduce ghinion. Oamenii evită să locuiască la etajul 4, iar această cifră este adesea ștearsă de pe tastatura lifturilor. De asemenea, nu stă nimeni pe locul 4 de la cinema și nu se pronunță această cifră în preajma unui om bolnav. Am auzit că și în România unii superstițioși evită cifra 13, e adevărat?

Japonezii au un concurs în care se premiază cei mai plângăcioși bebeluși!

În Japonia elevii fac curățenie în clase și la bibliotecă pentru a învăța să respecte ordinea și disciplina! Cum ți se pare?

ȘTIAȚI CĂ?

În Japonia bărbații își tund părul foarte scurt, aproape de chelie, ca să își ceară scuze?

În Japonia lunile anului nu au nume. Ele sunt doar numerotate. Ianuarie e luna 1, Februarie luna 2 și tot așa.

În Japonia sunt peste 1500 de cutremure anual. 

Dacă cineva îți oferă ceva trebuie să accepți darul cu ambele mâini și cu palmele întinse. Este o formă de respect. Dacă cineva se înclină către tine, trebuie să faci și tu la rândul tău o plecăciune.=

Costumul național al Japoniei se numește kimono și este un simbol al acestei culturi. Kimono-ul purtat de bărbați este adesea din mătase neagră și e decorat cu blazonul familiei, în timp ce kimono-ul femeilor poate fi alb cu roșu, dacă e vorba de o mireasă sau colorat. El se fixează cu un cordon sau o centură, numită obi, în jurul taliei. Statutul social și personalitatea contează atunci când japonezii aleg culoarea și modul în care e decorat kimono-ul. Cocorul este adesea prezent pe kimono-uri pentru că el semnifică noroc și viață lungă în cultura japonezilor. Fiecare strat al kimono-ului reperzintă un element din istoria Japoniei. Când a apărut prima dată femeile nobile purtau 12 straturi, simbolizând atât anotimpurile cât și evenimentele.

Chiar și după 400 de ani, Ceremonia ceaiului este încă foarte respectată în Japonia. Acest ritual presupune ca o persoană anume, inițiată, să prepare și să ofere ceai verde (matcha) unui grup de oaspeți. Ceremonia poate dura până la 4-5 ore. De obicei, gazda și oaspetele fac o plecăciune în semn de respect, apoi se purifică simbolic prin spălare pe mâini și spălarea gurii. După ce se descălță, participanții intră într-o încăpere specială unde are loc ceremonia. Dacă ceaiul se servește ziua se bate un gong, iar seara un clopot. Fiecare invitat gustă din cana cu ceai, apoi înalță cana, o rotește și șterge marginea de unde a băut.

POVEȘTI

Japonia are o mulțime de povești frumoase, iar noi am ales trei dintre ele pentru tine. Ascultă / Vizionează Piulița fermecată, Izvorul tinereții sau Pățania iepurelui alb.    

START QUIZ!

 

 

Japonia
Episodul 5

NOU: Resurse educaționale deschise