Legenda lui Dragobete

Ca toate poveștile și aceasta începe cu a fost odată… un băiețel foarte isteț și vesel, iubit de toți cei care îi ieșeau în cale.

Legenda spune că mama lui, Dochia, era recunoscută pentru frumusețea sa: când o întâlneai nu îți mai puteai lua ochii de la părul ei auriu, împletit în două cozi lungi, lungi, pielea albă și buzele roşii ca fragii. Când era tânără, locuia într-o colibă la poalele muntelui, unde, într-o noapte, un nor fin a coborât pe pământ și a îmbrațișat-o cu iubire. Da, în povești totul e posibil!

Așa a venit pe lume Dragobete, chiar pe 24 februarie.

Cum vă ziceam… pe 24 februarie, la naștere, în jurul lui Dragobete s-au adunat 4 zâne – Primăvara, Vara, Toamna şi Iarna. Fiecare dintre ele i-a adus în dar ce-i mai frumos pe lume. Primăvara i-a dat iubirea, prospeţimea florilor şi tinereţea fără bătrâneţe. Vara i-a dăruit împlinirea dragostei şi dulceaţa fructelor. Toamna i-a adus un fluier care să-i ţină de urât, dar care să-i şi înveselească pe oameni cu cântecele lui. Iar Iarna i-a ţesut o hainuță albă ca neaua.

Anii au trecut, iar Dragobete a ajuns sa fie îndrăgit de toți cei din jurul său, mai ales că era mereu vesel și cânta din fluier așa de frumos încât toate fetele erau vrăjite de talentul său.

Intr-o zi, când se plimba prin munți, băiatul a întâlnit un bătrân înțelept care l-a învățat o mulțime de lucruri cum ar fi să recunoască plantele medicinale, să vorbească cu păsările și să nu-i mai fie frică de animalele sălbatice. De atunci se spune că, la sfârșit de iarnă și început de primăvară, Dragobete oficiază nunțile păsărilor în cer. El a devenit simbolul tinereții, veseliei și iubirii și e adesea numit “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”. Pe 24 februarie, când zburătoarele încep să își împletească micuțele cuiburi, cele făra pereche în aceasta zi rămân singure tot anul.

La fel se întamplă și cu băieții și fetele. In această zi băieții încearcă să le fure câte un sărut fetelor dragi, de unde și expresia ,,Dragobetele sărută fetele”.

Mai mult, în noaptea de 23 spre 24 februarie, legenda spune că Dragobetele apare în visele băieților și îi învață tainele iubirii, astfel încât pe 24 să se formeze cât mai multe cupluri de tineri care să fie fericiți până la adânci bătrâneți.

Apropo – știti de ce i se mai spune și Năvalnicul? De la planta cu același nume, asociată cu dragostea. Si astăzi unele tinere mai poartă la piept punguțe de mătase cu această plantă pentru noroc în iubire.

Americanii au stabilit Sărbatoarea Iubirii pe 14 februarie, însă românii aleg să sărbătorească tradițional, pe 24 februarie, Ziua Dragobetelui, zeul dragostei și al bunei dispoziții.

Gata, acum știi povestea și o poți spune mai departe părinților, bunicilor și tuturor celor care încă nu au auzit de băiețelul care aduce dragostea.

Selecție de legende și povești românești, adaptare după Floarea Carbune

 

NOU: Resurse educaționale deschise