Ca toate poveştile şi aceasta începe cu a fost odată… un bătrânel simpatic și bun pe nume Nicolae. El a devenit, în timp, eroul iubit de toți copiii, îndrăgitul Moş Nicolae care pune daruri în ghetuţe în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Din moși strămoși oamenii spun că bunul moșneag vine la fereastră și observă copiii cuminți, apoi se strecoară în case și lasă fructe, dulciuri și cadouri fără a-și arăta chipul. Despre el s-au scris multe legende şi povestiri, unele mai frumoase decât altele, dar iată ce a ajuns la urechile noastre!
Povestea începe acum peste 1500 de ani, într-un sătuc al cărui nume a și fost uitat. Pe atunci, Nicolae provenea dintr-o familie bogată, ceea ce l-a determinat să ajute oamenii sărmani. În fiecare noapte, el se deghiza şi le oferea celor din satul său mâncare, haine, jucării și alte lucruri de care ei aveau mare nevoie. Timpul a trecut, iar într-una din zile Nicolae a aflat că un tată din satul său era gata să îşi piardă cele 3 fete din cauza faptului că era foarte sărac şi nu avea ce să le dea moştenire. Un negustor pusese ochii pe ele şi voia să le ia cu el, departe de casă. În vremurile acelea, viitorul fetelor fără zestre era nesigur. Aflând de problema lor, Nicolae a hotărât să îi ajute fără ca nimeni să știe, așa că s-a furișat într-o noapte în casa lor şi a lăsat o pungă plină cu bani la fereastra celei mai mari fete.
– Uite, tată, cineva ne-a trimis aceşti bani şi voi putea să mă mărit! Si aşa a fost. Fata s-a măritat cu un băiat care îi era drag şi a fost fericită.
La fel s-a întâmplat şi cu fata mijlocie.
- Oare cine este binefăcătorul familiei mele? se întreba tatăl. Anul viitor, când e rândul mezinei, o să pândească noaptea.
Ca să nu fie descoperit, Nicolae s-a suit încet pe acoperiş şi a aruncat săculeţul cu bani pe hornul casei. Acesta a căzut într-un ciorap care era pus la uscat la gura focului. De aici şi obiceiul ca micuţii să primească multe cadouri în şosetele agăţate la sobă sau în pantofiori, lângă uşă, pentru cei care stau la bloc şi nu au sobă.
- Pentru o faptă bună nu se aşteaptă răsplată, s-a gândit Nicolae întorcându-se fericit acasă și privind bucuria cu care tatăl primise acest ultim cadou.
Nicolae a continuat toata viața să facă bine, de fiecare dată când a putut. Pornind de la acesată poveste s-a născut obiceiul ca Moș Nicolae să le aducă daruri copiilor, într-un mod misterios, fără a cere ceva în schimb. Cu trecerea timpului, Moș Nicolae a devenit un simbol al generozității, inspirând oamenii din întreaga lume să fie mai buni și mai darnici. Sigur știi deja că există și un revers al poveștii. Pentru cei care au fost mai neascultători, Moș Nicolae lasă o nuielușă sau un cărbune în pantofi, ca un semn de atenționare în anul care vine.
Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu li se arată niciodată copiilor. Se spune că este bătrân şi, când îşi scutură barba deasă, cad şi primii fulgi de zăpadă pe pământ. El este sărbătorit în întreaga lume, dar fiecare țară are propriile legende și tradiții. Vrei să le afli?
În Germania și Austria, pe lângă ghetuţe, copiii pregătesc o scrisoare pentru Moş şi câţiva morcovi pentru caii care îl aduc pe simpaticul bătrânel. În unele regiuni, Moș Nicolae este însoțit de un personaj numit Krampus, un spiriduș nu foarte prietenos care le spune copiilor să fie mai ascultători.
În Franţa se spune că vine călare pe un măgăruş, alături de Moş Nuieluşă, iar la copiii olandezi, moşul ajunge pe mare, cu vaporul. În Italia și Grecia, el este considerat protectorul marinarilor.
În Statele Unite, tradiția Sfântului Nicolae este mai puțin cunoscută, însă în unele comunități copiii primesc cadouri pe 6 decembrie. Majoritatea americanilor asociază imaginea lui Moș Nicolae cu Moș Crăciun.
În unele zone din România, de Sfântul Nicolae oamenii pun în apă crenguţe de pomi fructiferi, pentru ca acestea sa înflorească şi sa le aducă noroc. De asemenea, pentru că este considerat protectorul copiilor, micuții îl pomenesc adesea în gând înainte de un test important la școală, ca să le aducă noroc.
Indiferent de zonă, Sfântul Nicolae sau… Moș Nicolae este un simbol universal al iubirii și generozității. Mai știi și alte poveşti despre Moş Nicolae? Dacă asculți povestea în apropierea nopții de 5 decembrie, curăță ghetuțele și fii cuminte, Moșul e pe drum.