Mexic

Hola! Sunt Mexic, țara cântăreților mariachi, a pălăriilor mari sombrero, asortate cu celebrele poncho din lână și a puternicei băuturi tequila! Mă găsiți pe hartă în America de Nord și am cei mai mulți vorbitori de spaniolă din lume!

Sunt o țară veselă, colorată, vizitată de milioane de turiști anual, în special pentru plajele superbe cu nisip alb și fin. Dar am și munți frumoși, chiar și vulcani, dintre care cel mai cunoscut și activ chiar, adică erupe lavă încinsă încă din timp în timp, se numește Popocatepetl sau El Popo. După o legendă aztecă, vulcanul a fost un soldat în slujba regelui, îndrăgostit de o prințesă care se sinucide, crezându-l căzut pe câmpul de luptă. Reîntors victorios, acesta așază corpul neînsuflețit al iubitei sale pe un munte și veghează lângă ea cu o făclie fumegândă.

Capitala mea și cel mai mare oraș din țară este Ciudad de Mexico, cu aproximativ 20 de milioane de locuitori. Am 31 de state, iar denumirea mea oficială este: Statele Unite Mexicane. Moneda națională este peso. Drapelul este tricolor – verde (speranță), alb (unitate) și roșu (sângele eroilor), având în mijloc stema cu un vultur auriu, un șarpe și un cactus. 

Civilizațiile antice mayașă și aztecă au existat aici acum mulți ani și au lăsat în urmă temple și piramide din piatră impresionante, arhitectură deosebită, dar și sisteme calendaristice, matematice și studii de astronomie.

Pe lângă asta, mexicanii au o puternică moștenire indiană, au fost conduși de spanioli vreme de trei secole și împart granița cu cea mai bogată țară a lumii, Statele Unite ale Americii.

Mâncărurile mexicane conțin fasole și porumb, ardei iute, roșii, carne și brânză! Încearcă și tu când ai ocazia tortilla, taco, burrito, chilli cu gust picant și alte bunătăți mexicane și savurează o ciocolată caldă!

Mexicanilor le plac luptele cu tauri, aduse aici de cuceritorii spanioli, rodeo-urile, dar și fotbalul și alte sporturi care îi fac să se manifeste zgomotos și să sărbătorească până în zori cu muzică și dansuri mexicane.

Muzica mexicană se cântă de obicei la chitară. Mariachi sunt formații care umbla dintr-un loc în altul și sunt compuse din 2 viori, 2 trompete, 2 chitări și un guitarrón, o chitara mai mare și mai grăsuță.

Familia este foarte importantă pentru mexicani, de aceea dau foarte des petreceri la care participă cu toții. Multe din satele lor sunt construite în jurul unei piețe. Bărbații se îmbracă în pantaloni, cămașă și sandale (huraches), iar femeile în fuste și bluze viu colorate și frumos asortate. Mexicanii sunt foarte buni meșteșugari și artiști recunoscuți. 

Cu siguranță ați auzit de Frida Kahlo, pictoriță recunoscută în toată lumea prin autoportretele inconfundabile și vocea sa care a vorbit în numele femeilor mexicane și nu numai. Iubea accesoriile și stilul vestimentar îndrăzneț, ba chiar a impus în modă coronița cu flori multicolore, pe care astăzi foarte multe fete o poartă!

Diego Rivera, soțul Fridei Kahlo, este un alt artist al Mexicului, recunoscut pentru picturile sale murale de mari dimensiuni, care pot fi admirate în Mexic, dar și în SUA și alte țări unde a fost invitat să picteze. El este cel care  a influențat arta pictoriței Frida Kahlo. 

Dar de actorul Anthony Quinn ați auzit? Este primul mexican care a câștigat un Oscar. 

LOCURI DE VIZITAT

Ca mai toți turiștii care ajung în Mexic, și voi ar trebui să începeți cu capitala, orașul aflat la înălțimea de peste 2000 m, pe locul unui lac străvechi, extrem de aglomerat, cu parcuri interminabile, arta stradală, clădiri care au istoria locului zugrăvită pe ele, ruine aztece din piața centrală până la periferie, cu Catedrala Metropolitană și Palacio National unde a pictat Diego Rivera.

Muzeul de Antropologie nu trebuie ratat în Ciudad de Mexico și Templul Mayor, locul încoronărilor în Imperiul Aztec. Și dacă tot sunteți în zonă, mergeți și la Grădinile Plutitoare, un loc cu canale pe care te plimbi cu barca, prin natura luxuriantă.

Peninsula Yucatan, cea mai vizitată zonă a Mexicului, cunoscută pentru jungla tropicală, peșteri, plajele care îți taie răsuflarea și stațiunea Cancun, celebră pentru nisipul fin și apa Mării Caraibelor.

Tot aici se află și un vechi oraş mayaş, Chichen Itza, unul dintre cele mai importante locuri istorice ale umanității, cu piramida Kukulkan sau Castelul, de 30 de metri înălțime. Ceea ce este atracţia principală a piramidei și adună de două ori pe an mii de vizitatori este coborârea simbolică a Şarpelui cu pene, un efect extraordinar de lumină, observat timp de zece minute în zilele de echinocţiu, 20 martie şi 21 septembrie, în jurul orei 3 p.m. Razele soarelui formează treptat, pe balustrada vestică a feţei dinspre nord, o succesiune de 7 triunghiuri de lumină, ce umplu treptat linia coborâtoare, asemenea corpului unui şarpe.

Canionul de Cupru, asa cum este cunoscut in Mexic, este format, practic, din 6 canioane. Numele provine de la nuanțele de verde ale stâncilor, șase râuri contribuind la sculptarea văilor uimitoare ale acestui canion din Chihuahua. Cel mai adânc punct al canionului de cupru ajunge până la aproape 2000 de metri. Este mai mare și mai adânc decât vărul său american, Marele Canion.

Teotihuacan, Orașul Zeilor, la 50 km de capitală este o structură antică uriașă, construită cu mare precizie, pe care locuitorii o consideră sacră și sub care sunt convinși că există Izvorul Sfânt al Sfinților. Orașul aztec a fost, în anii săi de glorie, cea mai mare așezare umană de pe continentul american și printre cele mai mari din lume. Avea peste 100.000 de locuitori. Aici puteți vedea Piramida Soarelui și Piramida Lunii.

Acapulco, stațiune și paradis exotic, vizitat de milioane de turiști, loc în care s-au filmat filme celebre, și unde te poți întâlni oricând cu actori celebri de la Hollywood. Acapulco înseamnă golful superb, munți cu vegetație bogată, catedrale și muzee și plajele cu nisip alb.   

ȘTIAȚI CĂ ? 

Ciocolata și popcornul au apărut în Mexic? În timp ce ciocolata caldă era considerată băutura zeilor, popcornul se făcea în oale de lut încinse și se numea momochtli. Dar guma de mestecat? N-ați fi zis că este atât de bătrână, nu-i așa?

Copiii mexicani primesc cadouri atât de Crăciun, cât și pe 6 ianuarie, de Ziua Celor Trei Regi, o sărbătoare foarte importantă. O altă sărbătoare care adună familiile la petrecere este Cinco de Mayo, 5 mai, sărbătorită inclusiv în școli, cu evenimente artistice, demonstrații de luptă și piese de teatru, concerte cu mariachi care cântă la chitare și din voce, cu maracas și mult, mult ritm de dans.

Mexicul este cel mai mare producător de sare din lume?

În fiecare an milioane de fluturi Monarh migrează din Nordul Statelor Unite până în pădurile de pini din centrul Mexicului. Călătoria, de mai bine de 4.000 de km, este unul dintre cele mai fascinante mistere ale naturii, oamenii de știință neavând o explicație a modului în care fluturii reușesc să ajungă în fiecare an, în circa 8 săptămâni, în regiunea Michoacan.

Mexicul este situat în Cercul de Foc al Pacificului, zona cu cele mai multe cutremure și vulcani activi de pe Pământ?

FUN FACTS

În Mexic sunt peste 50 de specii de pasăre colibri. Pe lângă alte mii de specii de plante și animale. Și câinele Chihuahua provine tot de aici și este numit așa după un stat mexican.

În Mexic este cel mai mic vulcan din lume, Cuexcomate, în orașul Puebla, de fapt un fost gheizer care se poate vizita. În interior are o scară.

Situată în Valea Mexicului pe o rețea de ape subterane, capitala Ciudad de Mexico se scufundă anual cu câțiva centimetri, un proces care încă nu a fost oprit. În unele zone, în ultimii 100 de ani, orașul s-a scufundat cu mai mult de 9 m.

Aztecii credeau ca turquoise-ul îi protejează și își pictau scuturile cu această culoare.

Día de los Muertos (în traducere Ziua Morților) este una dintre cela mai importante sărbători ale mexicanilor și poate chiar mai spectaculoasă decât Halloween. Mexicanii se îmbracă în scheleți și participă la parade, festivaluri și petreceri, din zori și până în noapte. Rudele oferă flori portocalii, pâinea morţilor, băuturi și cranii de zahăr și aprind lumânări pentru fiecare suflet amintit.

ART&CRAFT

Vă propunem să facem împreună sombrero, pălăria mexicană cu boruri largi și foarte colorată. aveți nevoie de o farfurie mare de plastic, un pahar de plastic, lipici și hârtie colorată sau chiar creponată dacă aveți acasă. În mijlocul farfuriei așază paharul cu gura în jos și trasează conturul, ca să știi exact unde este poziția corectă. Apoi dă cu lipici conturul și lipește paharul ca în imaginea alăturată. Pe marginea farfuriei lipește hârtie colorată pe care înainte o rupi și formezi mingiuțe mici, ușor de lipit. Dacă vrei, poți adăuga fâșii subțiri de hârtie colorată pentru a le lipi pe margine, să atârne frumos sau poți să faci orice altă podoabă cu care să îmbogățești sombrero-ul colorat. Ei, cum a ieșit? Ești gata de FIESTA? (adică petrecere, în spaniolă).

Mexic

POVEȘTI

Poveștile mexicane sunt adesea alegorice. Ele ne învață multe despre onestitate, muncă, rezistență și înțelepciune. Intrați pe secțiunea de Povești audio a site-ului nostru pentru a asculta Cei doi puișori și Cocoșul de pe acoperiș

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Mexic
Episodul 14

Completează formularul 230 fără drumuri la ANAF!

MULȚUMIM!

ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ BIGGER PICTURE

Ne-am bucura să fim primii în gândurile voastre atunci când vine vorba de povești, podcast-uri, materiale educative de calitate și... declarația 230.