Nicolae Grigorescu este cel mai important pictor român. Rolul său în artă poate fi asemănat cu cel al lui Eminescu în poezie, a lui Caragiale în literatura dramatică și a lui Enescu în muzică. Artistul a surprins în pânzele sale peisajele, bisericile, soldaţii şi ţăranii români.
A început să muncească la vârsta de 10 ani, a expus la Paris, a fost pe front, a învățat de la toți marii artiști pe care i-a întâlnit. A fost un copil de mahala care și-a urmat visul și a devenit unul dintre cei mai bine vânduți artiști români din toate timpurile.
Pictează bisericile și mănăstirile de la Băicoi, Mărginenii de Jos, Zamfira, Puchenii Mari şi Agapia. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără Pe malul Siretului, Fete torcând la poartă, Ciobănaş, Ţărancă cu maramă, Evreul cu gâscă, Portret de femeie, Autoportret, Atacul de la Smârdan.
Emblematice pentru perioada de la Barbizon, au rămas câteva lucrări, unele dintre ele făcând parte din Tezaurul României care a fost dus spre păstrare în anul 1917 în Rusia, în timpul Primului Război Mondial – Peisaj cu turmă de oi, Interior de curte, Toamna la Fontainebleau sau Apus de soare la Barbizon.
Rezolvă Quiz-ul sau ascultă și alte povești din seria Români de poveste.
Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii
O poveste bazată pe articole online și print, interviuri și documente din arhive publice. Dialogul conține exprimări formulate de echipa Afostodată, adaptate pe înțelesul copiilor.