Polonia

Salutare! Eu sunt Polonia, țara din inima Europei. În nord am ieșire la Marea Baltică, iar în sud se înalță Munții Tatra. Sunt o țară frumoasă, cu multe lacuri, păduri, munți și animale sălbatice care au dispărut din restul Europei. Am atât de multe legende și povești frumoase pe care abia aștept să ți le spun. Pornim la drum?

Numele meu provine de la polanie care înseamnă „cei care locuiesc pe câmpuri”. Ca și alte țări europene, am o istorie complexă. Faptul că poziția mea geografică a fost mereu între cele două mari puteri, Rusia și Germania, a făcut ca eu sa fiu ținta războaielor și a luptelor dintre ele. Dacă îți vine să crezi, am dispărut de pe harta lumii timp de 123 de ani pentru ca am fost împărțită între Rusia, Austria și Prusia!

Poloneza este considerată una dintre cele mai vechi limbi din lume. Alfabetul are 8 vocale și 24 de consoane. Se spune că poloneza este limba pe care oamenii o învață cel mai greu. Chineza și japoneza sunt simple pe lângă poloneză!

Polonia este formată din 16 județe, iar capitala este la Varșovia. Steagul polonez are două benzi orizontale egale ca lățime, alb și roșu, iar stema este o acvilă albă care, potrivit legendei, a zburat pe locul Poloniei de astăzi. Moneda națională este zlotul polonez.

Când spunem mâncare tradițională poloneză spunem multe calorii: carne de porc, cârnați, cartofi, ceapă și multă varză. Dacă ajungi în Polonia trebuie să încerci supa de castravete acru, supa de ciuperci de pădure, rulada cu varză sau pierogi, niște găluște cu tot felul de umpluturi: cartofi cu brânză, carne, ciuperci și varză murată.

Când vine vorba de desert, îți recomand gogoșile cu multă dulceața de trandafiri și  glazură deasupra! Dacă te nimerești în Polonia în Joia Grasă poți să mănânci câte gogoși vrei… dar să nu faci exces, totuși.Polonezii sunt foarte ospitalieri, iar dacă vei ajunge acasă la ei te vor îndopa la propriu ca pe o rață! Mai mult, va trebui să faci cunoștință cu întreaga lor familie extinsă și să porți papuci de casă!

Polonezilor le plac mult sărbătorile și țin la tradițiile populare! De exemplu, la sfârșitul iernii fac niște păpuși în mărime naturala – Marzanna – și le aruncă în apă, pentru a grăbi venirea primăverii!

Paștele este o sărbătoare foarte importantă în calendarul polonez, iar pregătirea presupune decorarea de ouă. Îți sună cunoscut?  Ca și în România, ouăle sunt puse în coșuri alături de pâine și prăjituri, sunt duse la biserică și apoi sunt împărțite cu familia. Fiecare regiune are propriile tradiții și costume populare pe care oamenii le poartă la marile sărbători. Unele dintre cele mai frumoase costume sunt cele din regiunea Lowicz. În timp ce bărbații au o cămașă albă și pantaloni de lână cu brâu lat, cizme de piele și pălărie cu pană, femeile poartă fuste în dungi și veste din catifea brodată cu batice de mătase înflorate. 

PERSONALITĂȚI

Printre cele mai cunoscute invenții poloneze care ne fac viața mai ușoară, mai sănătoasă și mai sigură se numără radiațiile care ajută la vindecarea cancerului, vesta antiglonț, bețișoarele de urechi, machiajul modern, ștergatoarele de la mașină. Interesant, nu?

În Polonia s-au născut mulți artiști, oameni de știință și poeți cunoscuți în întreaga lume.  Șase câștigători ai premiului Nobel pentru literatură. Nici la capitolul cinematografie nu stau rău. Andrzej Wajda a câștigat premiul Oscar pentru întrega activitate.

Știai că Frederic Chopin, unul dintre cei mai iubiți compozitori ai lumii, s-a născut lânga Varșovia?

Un alt polonez cunoscut este Nicolaus Copernic, astronomul care ne-a spus pentru prima dată ca Pământul se mișcă în jurul Soarelui.

Maria Skłodowska-Curie este prima femeie care a primit un premiu Nobel și singurul savant care a primit două premii Nobel în fizică și în chimie. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie și mama unei laureate Nobel (Irene Joliot – Curie). Ce familie uimitoare, nu-i așa?

Papa Ioan Paul al-II lea este primul papă polonez și este considerat cel mai iubit Suveran Pontif din istorie. A vizitat peste 130 de țări, printre care și România în anul 1999. Poate că tu nu erai născut atunci, dar sigur părinții, bunicii, profesorii tăi își aduc aminte.

LOCURI DE VIZITAT

Varșovia este cel mai mare oraș polonez. Aici își desfășoară activitatea Președintele, Parlamentul și Guvernul. Varșovia se află pe râul Vistula peste care se înalță un monument celebru: Sirena. Potrivit legendei, o frumoasă sirenă a ieșit acum mult timp din râu și a fost prinsă de un bărbat care a vrut sa se îmbogățească de pe urma sa. Din fericire, aceasta a fost salvată de fiul unui pescar și a promis să apere mereu locuitorii orașului. De aceea, sirena ține în mână o sabie și un scut.

Cracovia are o istorie foarte bogată. Este considerată cel mai frumos oraș al Poloniei. Pe vremuri aici era reședința regilor polonezi care locuiau pe dealul Wawel. Potrivit legendei, la poalele sale locuia un dragon înspăimântător. Mulți cavaleri au încercat să-l învingă, dar, în cele din urmă, a fost învins de un cizmar. Caută povestea pe site! În memoria acelei legende, statuia dragonului stă și acum la poalele dealului și ne amintește de respirația sa de foc.

Mina de sare Wieliczka este în patrimoniul Unesco și este un orășel subteran cu peste 2000 de încăperi aflate la o adâncime de până la 342 metri. 

Numit și Venezia poloneză datorită numeroaselor canale care străbat orașul, Wrocław a fost construit pe 12 insulițe conectate prin 100 de poduri. Prin oraș se ascund și peste 400 de pitici. Ți-ar plăcea să mergi acolo? 

Dacă te interesează istoria, explorează unul dintre locurile de tristă amintire pentru omenire, lagărul de concentrare de la Auschwitz Birkenau unde poți vedea unele dintre încăperile închisorii.

Gdansk, orașul-port are cea mai mare biserică gotică din lume, bazilica Sf Maria.

Ținutul lacurilor Masurian, peste 3000 de lacuri conectate printr-un sistem de canale și râuri unde poți să faci plimbări lungi cu barca cu pânze.

FUN FACTS

Polonia are o pista de bicicliști care se încarcă la soare. Cum? Este făcută dintr-un material sintetic care absoarbe lumina solară și strălucește vreme de 10 ore după apusul soarelui. 

Centrul Europei se afla în Polonia în satul Piatek. 

Îți plac merele? Atunci trebuie sa știi că e posibil ca acesta să vina chiar din Polonia, cel mai mare exportator din UE si al treilea din lume.

 

ȘTIAȚI CĂ?

În Polonia trăiesc 52.000 de perechi de berze albe, 20% din populația de berze albe ale lumii. Berzele își petrec cinci luni din an în Polonia. Înainte de a pleca spre sud, în luna august, ele se adună în stoluri mari, după care pleacă spre Africa de Sud. Berzele pot zbura pana la 250 km/zi.

În Polonia se găsesc 23 de parcuri naționale care ascund animale și plante unice. De exemplu, Pădurea Bialowieza este pe lista UNESO și adăpostește peste 500 de bizoni europeni. În lume mai exista doar 4000 de exemplare. Marea varietate de animale din Polonia cuprinde urși bruni, cai sălbatici, elani, cerbi și vrăbii micuțe . 

Polonia este cel mai mare producător de cireșe din Uniunea Europeană și una dintre cele zece țări care au aderat la UE în 2004, ca parte a celui mai mare proces de extindere a UE.

În Polonia se află o mină de sare veche de peste 700 de ani.

În regiunea Szymbark se află o casă construită cu „susul în jos”.

Polonia este cel mai mare exportator de ambră din lume (peste 70%), acea substanță căreia i se mai spune și chihlimbar. Să cauți aurul baltic este una dintre activitățile preferate ale celor care își petrec ziua la malul mării. Ambra s-a format acum milioane de ani din rășină și a fost folosită atât ca medicament, dar mai ales la crearea de bijuterii.

POVEȘTI

În Polonia poveștile sunt foarte importante și spun multe despre tradițiile și obiceiurile acestei țări. Noi vă propunem două povești cu mult tâlc: Legenda Dragonului Wawel și Povestea pescarului.

START QUIZ!

Polonia
Episodul 9

NOU: Resurse educaționale deschise