POLUAREA OCEANELOR

Dragi copii, bine ați venit în lumea minunată a oceanului! Imaginați-vă apa vastă și albastră, cu pești colorați, mulți corali strălucitori și creaturi marine jucăușe. Oceanele conțin peste 95% din apa de pe Pământ și oferă adăpost și mâncare pentru viețuitoare microscopice dar și pentru înotătoare uriașe, cum ar fi balena albastră. Din păcate, această lume minunată se confruntă cu o mare problemă: poluarea.

Poluarea apelor înseamnă că tot felul de gunoaie, plastic și substanțe chimice, ajung în râuri, lacuri și oceane, murdărind apa și punând în pericol viețuitoarele care trăiesc acolo. Peștișorii, delfinii, țestoasele și chiar micii creveți sunt afectați de modul în care omul a ales să se raporteze la apă timp de secole întregi. Hei, oceanul nu este un coș de gunoi acvatic!

V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu materialele plastice aruncată pe plajă? De exemplu, un deșeu din plastic poate ajunge, dus de vânt, în ocean și poate fi confundat cu mâncare de către țestoase care se pot îmbolnăvi. Se estimează că între 5 și 12 milioane de tone de plastic ajung în oceane zilnic. În următoarea poveste vom învăța despre poluarea apelor și despre cum putem păstra oceanele și râurile curate și sănătoase.

Poluarea apelor este o problemă gravă care afectează nu doar creaturile marine, ci și viața omului. Oceanele sunt o parte vitală a circuitului apei în natură, menținând în echilibru clima și vremea întregii planete. Gândiți-vă că cea mai mare parte a mărfurilor sunt transportate cu vaporul și că apa este inclusiv pentru om o sursă de hrană. Ba mai mult, nu-i așa că vă place să mergeți la mare? Ei bine, atunci știți că marea este și o sursă de relaxare și distracție. Deși suntem departe de recifele de corali, ele susțin o mulțime de creaturi, de la rechini, la pești și moluște. Dacă dispar coralii, o să dispară și animalele care trăiesc în interiorul lor.

Cum puteți ajuta?

Cel mai simplu e să nu aruncați gunoaie în natură sau, în cazul apelor, pe plajă.

Reduceți utilizarea plasticului și economisiți apa!

Folosiți sticle reutilizabile, sacoșe de pânză și evitați produsele din plastic de unică folosință.

Participați la acțiuni de curățenie, purtând mănuși de protecție știind că sunteți adevărați eroi pentru personajele din poveste!

Împreună putem face o mare diferență!

Proiect finanțat din Fondul pentru Mediu în cadrul Programului vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecția mediului.

POLUAREA OCEANELOR

www.afm.ro

POLUAREA OCEANELOR

Poluarea oceanelor - Quiz

De ce crezi că nu e bine să iei acasă scoici din apă sau de pe stânci?

Cine are casă în recifele de corali?

Ce este braconajul?

De ce nu e bine să hrănești pescărușii de pe plajă cu mâncarea ta?

Pungile din plastic, baloanele și alte obiecte colorate pot fi considerate.... de către animale marine.

În urma accidentelor navale petroliere, lasă în apă...

Peste 90% din apa de pe Pământ se află în...

Peste 80% din mărfurile de pe Glob sunt transportate cu...

Poluare apei cu pesticide, deversări de reziduuri petroliere se numește poluare...

Poate ajunge plasticul în farfuria omului?

Ai răspuns corect la

NOU: Resurse educaționale deschise