George Enescu Quiz

George Enescu este considerat cel mai important muzician român, fiind atât un mare compozitor, cât și un extraordinar violonist, pianist, dirijor și profesor. Cei care îi iubesc muzica și vor să afle mai multe despre marele compozitor pot vizita în București Muzeul Național George Enescu și Casa memorială din Sinaia.

ȘTIAȚI CĂ?

George Enescu știa să cânte perfect la vioară la doar cinci ani, iar la șapte ani devenea cel mai tânăr elev al Conservatorului de la Viena.

Părinții lui George iubeau muzica, la fel ca și băiatul lor: Costache cânta adesea la vioară, iar Maria acompania la chitară cântece populare.

George Enescu a fost admirat, printre alții, de Regina Elisabeta a României (celebra protectoare a artei Carmen Sylva), care îl invita adesea să cânte la Castelul Peleş din Sinaia.

SĂ ȚINEM MINTE!

Cele mai cunoscute compoziții ale lui George Enescu sunt cele două Rapsodii Române, op. 11(1901-1902), Suita nr. 1 pentru orchestră, Sonata nr. 1 pentru vioară şi pian, Fantezia – concert pentru pian şi orchestra, Legendă pentru trompetă şi pian.

George Enescu a studiat muzica la Viena și Paris, având cei mai buni profesori ai timpului. 

În România se organizează Festivalul George Enescu, un eveniment muzical recunoscut în întreaga lume.  El a fost gândit ca semn al recunoașterii geniului enescian și a avut deschiderea oficială la trei ani după moartea lui George Enescu. Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente culturale internaționale organizate în țara noastră.

FUN FACTS

Cu prima lui vioară adevărată George Enescu imita perfect, prin simplul joc al corzilor, sunete de broaște sau păsări. Uite, tată, prind broaște și păsări pe vioară, spunea el!

Micul Jurjac (aşa cum îi spuneau familia şi cei apropiaţi), visa să devină compozitor încă de la vârsta de 5 ani.

La 3 ani Enescu a auzit un taraf cântând lângă satul său și a încercat să imite instrumentele: vioara printr-un fir de aţă de cusut pe o bucată de lemn, ţambalul cu ajutorul  unor beţe de lemn, iar naiul suflând printre buze.

 POVEȘTI

Ascultă / Vezi povestea lui George Enescu. Descoperă și poveștile altor oameni deosebiți și  cunoscuți în întrega lume în secțiunea Români de poveste.

START QUIZ!

NOU: Resurse educaționale deschise