Meritul lui Traian Vuia este că a reuşit primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, care s-a înălţat prin propria forţă.
ȘTIAȚI CĂ?
Pe aproape toate brevetele de invenție obținute de Vuia, titularul este specificat: „Trajan Vuia, ingenieur”. Pe eticheta unei machete a aeroplanului VUIA 1, expusă în Pavilionul României din Expoziția Universală de la Paris, din 1937, este menționat: „Trajan Vuia, ingenieur roumain”.
În mod eronat, zborul controlat i-a fost atribuit francezului Santos-Dumont, care a obţinut această realizare pe 13 septembrie, în acelaşi an cu Traian Vuia în 1906.
Aeroportul din Timișoara poartă numele inventatorului Traian Vuia.
SĂ ȚINEM MINTE!
Pe lângă aparatele de zbor care i-au adus admirația întregii lumi, Traian Vuia a proiectat şi realizat, în perioada 1918-1922 și două elicoptere.
Având în plan realizarea unui motor de avion cât mai bun, Vuia a inventat generatorul de abur cu combustie internă și ardere catalitică. Vaporizarea apei se realiza aproape instantaneu. Astfel, el a pus bazele tehnologiei folosite ulterior la centralele termice.
Muzeul dedicat marelui inventator Traian Vuia, inaugurat în 25 aprilie 2012 în comuna Traian Vuia (jud. Timiş), cuprinde numeroase exponate, documente și fotografii.
FUN FACTS
Până la aparatul de zbor inventat de Vuia, intitulat Vuia nr. I, decolarea dispozitivelor de zbor se făcea cu ajutorul unor mijloace exterioare aparatului, cum ar fi: catapultă, cablu de lansare sau remorcare.
Există o carte poștală cu o fotografie celebră: Traian Vuia și avionul Vuia II în care inventatorul, purtând costum și pălărie, ține mâna dreaptă pe aparatul său de zbor.
Se pare că, atunci când a pornit prima dată spre Paris, Vuia i-a spus mamei sale așa: Mă duc departe, mamă, dar să nu îți pară rău că am să vin de acolo în zbor.
START QUIZ!
Alege răspunsul corect !