Merhaba! Eu sunt Turcia, țara situată pe două continente, Asia și Europa. Sigur ai auzit de tradiția ceaiului turcesc, de kebab și de negocierile dintr-un bazar, dar te asigur că sunt multe alte lucruri pe care le poți descoperi despre mine.
Am o suprafață de 800.000 km pătrați și un relief foarte variat. Mă înconjoară 3 mări, Marea Neagră, Marea Egee și Mediterană, dar am și munți înalți cu vârfuri pline de zăpadă sau zone întinse de stepă, aproape deșertice.
Datorită poziției mele geografice am fost mereu o răscruce istorică pentru multe popoare și civilizații, dar și un important centru de comerț.
Majoritatea oamenilor asociază lalelele cu Olanda, dar aceste flori colorate au fost cultivate pentru prima dată, în anii 1000 d.Hr. în Turcia, iar bulbii și-au făcut drum în vestul Europei abia în secolul al XVII-lea.
Am o istorie fascinantă, iar două dintre cele șapte minuni antice ale lumii se află pe teritoriul meu: Templul lui Artemis din Efes și Mausoleul de la Halicarnassus. Efes era pe vremuri cel mai mare oraș din Imperiul Roman despre care vei învăța la istorie.
Pe lângă aceste vestigii antice, pe teritoriul Turciei vei găsi peste 85.000 de moschei pentru ca 99% dintre turci sunt musulmani.
Nu mulți oameni știu acest lucru, dar Ankara este capitala Turciei. Moneda națională este lira turcească, iar țara se împarte în 81 de provincii. Steagul este format dintr-o stea albă și o semilună, ambele așezate pe fundal roșu.
Baclavale, rahat, înghețată cu fistic sau cafea la ibric, fiartă la nisip – mmm! Bucătăria turcească are o istorie lungă și a influențat preparatele vecinilor, inclusiv mâncarea românească. Cui îi place kebabul? Știai că este mâncare turcească? El se asociază cu Ayran, o băutură populară din iaurt, sare și apă. Mulți turci cred că ayran-ul este leacul perfect pentru dureri de burtă. Fasolea, roșiile, vinetele sunt foarte folosite în bucătăria turcească, dar niciodată cu carne de porc.
Despre dulciuri sunt multe de povestit! Budinca din piept de pui, sau Tavuk Göğiü, așa cum este cunoscută în Turcia, este un amestec neobișnuit de pui fiert, lapte și zahăr, pudrate cu scorțișoară. A devenit una dintre cele mai populare delicatese servite sultanilor otomani la Palatul Topkapi.
Înghețata numită dondurma se face cu lapte, zahăr, salep și mastic și are o textură ca de gumă. Vânzătorii îmbrăcați în costume roșii fac un adevărat spectacol în timp ce o pregătesc pentru a atrage clienții. Când o să ajungi în Turcia o să îți dai seama despre ce vorbesc!
Toată lumea a auzit de rahatul turcesc cu diverse ingrediente și arome: curmale tocate, fistic, alune sau nuci, apă de trandafiri, portocală, bergamotă, lămâie, scorțișoară și mentă. Le poți încerca pe toate!
LOCURI DE VIZITAT
Deși nu este capitala țării, Istanbul este principala poartă de intrare în Turcia. Fondat în jurul anului 660 î.Hr., orașul și-a schimbat numele de mai multe ori. În trecut se numea Bizanț și Constantinopol. A fost numit Istanbul abia în 1930. Există încă multe locuri istorice și muzee fascinante pe care le poți vizita în Istanbul.
Palatul Topkapi a fost construit în secolul al XV-lea. Aici poți vedea o colecție impresionanta de obiecte din aur bătute cu rubine și pietre prețioase uriașe, veșminte fastuoase care au aparținut sultanilor, dar și Sabia lui Ștefan cel Mare.
Cel mai mare palat al Imperiului Otoman se află tot la Istanbul. Este vorba despre Palatul Dolmabahce construit pe malul Bosforului. Turul acestuia îți va lua ceva timp pentru că are aproape 300 de camere cu multe candelabre uriașe de cristal care cântăresc nu mai puțin de 4 tone fiecare.
Hagia Sofia a fost construită sub domnia împăratului bizantin Iustinian în anul 536 d.Hr. A fost inițial construită ca o biserică, dar când otomanii au ocupat orașul a fost transformată într-o moschee. De aceea, vizitatorii pot vedea aici o mulțime de ornamente creștine și islamice în aceeași clădire.
Frumoasa Moschee albastră din Istanbul este una dintre cele mai uimitoare construcții din lume. Este moscheea cu cele mai multe minarete din Turcia, 6 la număr. Te întrebi probabil ce sunt minaretele? Sunt turnurile anexe ale unei moschei cu un balcon circular de unde credincioșii sunt chemați la rugăciune. De ce se numește moscheea albastră? Deși exteriorul nu dă niciun indiciu, odată intrat înăuntru, ridică privirea și vei vedea că tavanul este alcătuit din peste 20.000 de plăci de ceramică albastră cu diferite modele care strălucesc în lumina naturală care pătrunde prin cele peste 200 de vitralii.
Pentru cele mai frumoase priveliști ale Istanbulului, o croazieră pe Bosfor este de neratat. Unul dintre cele mai importante canale navigabile, Bosfor face legătură între Marea Neagră și Marea Marmara și, împreună cu strâmtoarea Dardanele, desparte Europa de Asia. Peste acest canal trec două poduri suspendate de peste 1000m fiecare.
Considerat primul mall, pentru că este cea mai veche piață acoperită, Marele Bazar este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din întreaga lume. Are 11 intrări, iar aici este imposibil să nu găsești ceva de cumpărat! Cel mai vândut suvenir este ochiul albastru, un obiect care se spune că te protejează de spiritele rele și a cărui legendă are peste 3000 de ani! O altă alegere populară este covorul turcesc, care este mai mult decât un suvenir, pentru că reflectă bogatul patrimoniu cultural al Turciei.
Când spui Cappadocia primele imagini care îți trec prin fața ochilor sunt cele cu baloane colorate care se ridică la cer. E chiar un tărâm de poveste. Numele său înseamnă tărâmul cailor frumoși pentru că, pe vremuri, regiunea era celebră pentru creșterea cailor. Cu milioane de ani în urmă, trei vulcani au erupt și au umplut valea cu lavă. Ploaia și vântul au modelat acest relief în timp și au dat naștere coșurilor de zâne care arată ca niște minarete sau coșuri de fum.
Pamukkale sau Castelul de bumbac este o stâncă de calcar în care apele termale au format bazine naturale. Albul strălucitor și apa fierbinte albastră te invită sa te bucuri de o baie la fel cum se bucurau romanii pe vremuri. Ți-ar plăcea?
Antalya este cea mai apreciată destinație turistică din Turcia. Aici găsești mare și soare, dar și multe monumente vechi de mii de ani. Zona are peste 300 de zile însorite pe an. Tot la mare este și Bodrum, un oraș plin de ambarcațiuni și iahturi scumpe.
ȘTIAȚI CĂ?
Cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul, se întinde pe două continente? De-a lungul timpului a fost capitala a trei imperii: Roman, Bizantin și Otoman. Să fii atent la orele de istorie atunci când vei învăța despre Turcia!
Turcia a introdus cafeaua în Europa pe la 1500? De altfel, majoritatea turcilor beau cam 10 căni de cafea pe zi! Iar dacă nu beau cafea, sigur sunt mari băutori de ceai! Olala!
Prima universitate cunoscută din lume a fost fondată în Harran, sud-estul Turciei?
Doar metroul din Londra este mai vechi decât cel din Istanbul?
PERSONALITĂȚI
Mustafa Kemal Ataturk este fondatorul Turciei moderne. Numele său de familie înseamnă părintele turcilor. În vremea lui, Turcia a fost printre primele țări din lume care a oferit femeilor dreptul la vot, chiar înaintea Statelor Unite și a multor țări europene. Astăzi aproximativ o zecime din parlamentul turc este reprezentat de femei.
Orhan Pamuk este primul turc care a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 2006. A fost tradus în peste 20 de limbi. Găsești cărțile lui traduse și în limba română, fă o cercetare pe internet dacă te interesează!
Primul om care a zburat este un turc! Hezarfen Ahmet Celebi a fost un legendar aviator otoman din secolul al XVII-lea care a zburat din vârful Turnului Galata pe cealaltă parte a Râului Bosfor cam 3km. Din păcate, sultanul a considerat că nu e potrivit ca o persoană să zboare ca o pasăre și l-a trimis în exil.
FUN FACTS
Deși se spune că Sfântul Nicolae a trăit în Turcia, turcii nu sărbătoresc Crăciunul!
Turcia este cel mai mare producător de alune de pădure din lume.
Prima monedă oficială din lume pare să dateze din secolul al VII-lea î.Hr. când conducătorul Lidiei, aflată în vestul Turciei de azi, a înlocuit condimentele, scoicile și animalele cu monede. Abia peste 1000 de ani au apărut bancnotele de hârtie în China!
Troia este un oraș antic situat în nord-vestul Turciei. Conform Iliadei lui Homer, aici a avut loc legendarul război troian.
POVEȘTI
Poveștile turcești sunt pline de ființe supranaturale precum dragoni, vrăjitori, spiriduși. Ce spui, o cunoști astăzi pe Zâna Portocală?
START QUIZ!