Unul dintre cei mai mari oameni de știință, Emil Racoviță a avut o viață plină de aventuri.
Racoviță s-a născut la Iași. Învățător i-a fost scriitorul Ion Creangă. A urmat un liceu privat unde l-a avut coleg de clasă pe Grigore Antipa. Prietenia lor a durat toată viața.
La 18 ani Racoviță ajunge la Paris să facă dreptul și apoi Facultatea de Știinte Naturale. A fost apoi invitat de profesorii săi să lucreze la o stațiune de cercetări din Franța.
În acea perioadă, locotenentul din marina belgiană Adrien de Gerlache a început să caute în toată Europa oameni de știință cu care să plece către Polul Sud la bordul navei Belgica. La 30 de ani, românul devine membru al celei mai importante expediții din lume. Săptămâni întregi echipajul face opriri, măsurători și debarcări, iar după fiecare pescuit probele ajung în laboratorul lui Racoviță. Organismele sunt studiate la microscop, desenate, descrise. Racoviță face o mare descoperire, balena cu cioc.
Nopțile devin din ce în ce mai lungi și mai reci. Belgica este prinsă într-un clește de gheață. După multe luni de așteptare, soarele răsare din nou pe cer, iar vasul se desprinde din banchiză. Racoviță se întoarce după 13 luni în Franța și este printre primii oameni de știință care face scufundări ca să studieze animalele marine. În aceeași perioadă pune bazele unei noi științe, biospeologia care studiază viețuitoarele din peșteri.
În 1918 statul român îl invită sa devină profesor la Universitatea din Cluj. Doi ani mai târziu înființează Primul institut speologic din lume. La 79 de ani, Racoviță merge să exploreze o altă lume.
Vizionează și alte povești în limba semnelor române.
Rezolvă și Quiz-ul.
Un proiect susținut de Fundația Bosch România

Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa
