Emil Racoviță Quiz

Savant, explorator, biolog, scafandru și speolog, Racoviță a navigat pe oceane îndepărtate și a ajuns în adâncuri întunecate. Este considerat părintele biospeologiei, ştiinţa care studiază viaţa animalelor ce trăiesc în peşteri. De asemenea, el este cel care a înființat primul institut speologic din lume la Cluj.

ȘTIAȚI CĂ?

În 1926 Emil Racoviţă fondează Oficiul Național de Turism, o instituție de stat pentru un turism care să respecte natura, oficializată, prin decret regal la 4 ianuarie 1936?

Ca o mărturie a importanţei cercetărilor sale, autorităţile din Mallorca au amplasat, la intrarea în oraș, o statuie a omului de ştiinţă român?

În cinstea cunoscutului speolog au fost numite Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, nava oceanografică românească „Emil Racoviță” și cea mai mare peșteră din Republica Moldova. De asemenea, un grup de trei insule din Golful Wilhelmina poartă numele savantului român.

Lemnul de mahon este considerat lemnul regilor.

Între anii 1922-1926 Emil Racoviţă a fost senator, reprezentat al Universității din Cluj, iar între anii 1926 – 1929 a fost rector al Universității din Cluj. A fost membru al Societăţii române de Geografie (1900), membru al Societăţii Speologice din Paris (1910), membru al Institutului naţional de Antropologie din Paris (1922), Doctor Honoris Causa al Universităţii din Lyon (1923), membru al Societăţii Române de Geologie (1930) şi preşedinte al acesteia (1934).

În anul 1968, Poșta Română a pus în circulație o marcă poștală cu valoarea nominală de 55 de bani, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță. La 6 august 2018, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă comemorativă din argint, cu valoarea nominală de 10 lei, cu tema „150 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță”.

SĂ ȚINEM MINTE!

Prima fotografie subacvatică din lume făcută în 1899 este o imagine în care apare exploratorul român Emil Racoviță!

Colegul de clasă al lui Emil Racoviță a fost Grigore Antipa, directorul Muzeului care îi poartă numele.

Balena cu cioc  a fost descoperită de savantul român.

REAL FACTS

Pe Belgica se găsea câte un laborator de meteorologie, oceanografie, geologie și biologie.

Racoviță a explorat peste 1.200 de peșteri în Europa și Africa, a strâns o colecție de 5.000 de animale subterane și a publicat 66 de lucrări însumând aproape 6.000 de pagini.

Racoviță a devenit președinte al Academiei Române în trei mandate. Unul dintre premiile anuale acordate de Academie poartă numele său.

START QUIZ!

Alege răspunsul corect!

Emil Racoviță Quiz

Emil Racoviță

Emil Racoviță l-a avut învățător pe:

Ion Creangă

Emil Racoviță s-a născut la:

Emil Racoviță Quiz

Nava pe care s-a îmbarcat Racoviță pentru a ajunge aproape de Polul Sud s-a numit:

Emil Racoviță Quiz

Racoviță a fost selectat în echipaj în calitate de:

Emil Racoviță Quiz

Echipajul se îmbrăca cu:

Emil Racoviță Quiz

Expediția a durat:

Emil Racoviță Quiz

Racoviță a descoperit:

Emil Racoviță Quiz

Biospeologia studiază:

Emil Racoviță Quiz

Racoviță s-a scufundat până la adâncimea de:

Emil Racoviță Quiz

Pe Belgica s-au îmbarcat:

Ai răspuns corect la

Proiect realizat cu sprijinul Fundația Bosch România

Emil Racoviță Quiz

Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa

Emil Racoviță Quiz

NOU: Resurse educaționale deschise