Nicolae Grigorescu LSR

Nicolae Grigorescu este cel mai important pictor român.

Pentru că erau foarte săraci, la 10 ani, Nicu a fost nevoit să înceapă munca. A intrat ucenic la unul dintre cei mai buni iconografi din București: Anton Chladek. La 12 ani, dorind foarte mult să-și ajute mama, a început să picteze pe ascuns iconiţe pe care să le vândă la Piața Obor. Semnează un contract important ca zugrav la Mănăstirea Zamfira. Aici, Nicolae o întâlnește pe Măriuca popii și se îndrăgostește pentru prima dată.

La 20 de ani pictează mănăstirea Agapia. Pictura este remarcată de Mihail Kogălniceanu, care îi oferă o bursă și Nicolae pleacă la Paris la Şcoala de la Barbizon unde pictează în aer liber.

Participă cu 7 lucrări la Expoziţia Universală din 1867 de la Paris și face călătorii de studii în Italia, Grecia şi Austria.

În 1877 este convocat pictor pe front. Pictează Atacul de la Smârdan. Realizarea pânzei de 10 metri pătraţi a durat şapte ani.  S-a retras pentru o perioadă în Franța. A revenit apoi în ţară și a ținut expoziţii la Ateneul Român.

În 1897 pictează Car cu boi.Tabloul este pictat în ulei pe lemn, iar numele și anul apar în colțul din dreapta, jos scris cu roșu.

Nicolae Grigorescu simte nevoia să se retragă la Câmpina, la poalele munților, mai aproape de natură. Se stinge in  1907, anul răscoalei.

Vizionează și alte povești în limba semnelor.