Nicolae Grigorescu este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian. Pictează bisericile și mănăstirile de la Băicoi, Mărginenii de Jos, Zamfira, Puchenii Mari şi Agapia.
Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără Pe malul Siretului, Fete torcând la poartă, Ciobănaş, Ţărancă cu maramă, Evreul cu gâscă, Portret de femeie, Autoportret, Atacul de la Smârdan.
ȘTIAȚI CĂ?
Nicolae Grigorescu este printre cei mai bine vânduţi artişti la licitaţiile de artă din România? În 2016 tabloul Ţărăncuţe de la fântână, a fost adjudecat pentru suma de 320.000 de euro?
Tot în Mahalaua Cărămidarilor s-a născut, în anul 1913 și cântăreața de muzică populară Maria Tănase?
În 2008 Banca Naţională a României a pus în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 10 lei pe care se regăsesc portretul pictorului și un fragment din tabloul Rodica.
SĂ ȚINEM MINTE!
Muzeul memorial Nicolae Grigorescu de la Câmpina găzduiește tablourile maestrului, dar și obiectele personale colecționate de-a lungul vieții.
Grigorescu a murit în anul 1907, anul celei mai mari și sângeroase răscoale țărănești din istoria României.
Santinela, Dorobanţul, Alarma, Spionul, Atacul de la Smârdan, sunt mărturii ale războiului de Independență. Toate acestea au fost mici desene realizate în creion, cărbune sau cu peniţa.
FUN FACTS
Nicolae Grigorescu este unul dintre puţinii artişti plastici ai României care au murit bogaţi, operele sale fiind cumpărate imediat ce erau expuse la vernisajele pe care le organiza anual la Ateneul Român din Bucureşti.
Artistul a fost solicitat să picteze bilete de bancă. Pentru această lucrare, pictorul a ales o temă favorită în ultima parte a carierei: ţărăncuţe. Bancnota de o mie de lei realizată de artist a circulat până în preajma celui de-al Doilea Război Mondial.
Cei mai buni prieteni ai săi au fost I.L. Caragiale, Alexandru Vlahuţă şi Barbu Ştefănescu Delavrancea. I.L Caragiale i-a oferit cu dedicație prima ediţie a operei Momente, iar una dintre fetele lui Vlahuță a fost căsătorită cu fiul lui. Astfel au devenit rude prin alianță.
START QUIZ!
Ascultă și alte povești din seria Români de poveste.