Nimeni nu știa cu adevărat cine e domnul Phileas Fogg pentru că el însuși era foarte discret. Părea misterios și locuia cu un singur slujitor în casa din Saville Row din Londra anilor 1872. Îi plăcea să citească ziarul, să joace whist și ori de câte ori afla că e nevoie de bani pentru un scop nobil, se oferea să ajute. Ba mai mult, era extrem de riguros, calm și precis în activitățile zilnice.
Ești cu 4 minute în urmă, dar de data aceasta nu contează. De astăzi ești angajat în serviciul meu, îi spuse lui Jean Passepartout, slujitorul care urma să îi stea alături în aventura ce urma.
Singurul loc în care Fogg mergea constant era Reform Club, un loc exclusivist unde se întâlnea cu alți gentlemani respectabili și juca whist.
Ce se mai aude cu furtul acela de 55 mii de lire de la Banca Angliei?
Poliția caută hoțul, dar lumea e mare, așa că e posibil să fie deja departe și să scape.
A fost mare, interveni Phileas Fogg. Acum… a devenit mai mică. Îi poți face ocolul în 80 zile.
Deși e posibil, cele 80 zile nu iau în calcul riscurile care pot să apară pe drum…
Pun pariu cu voi pe 20 mii de lire că pot face înconjurul lumii în 80 zile. Mă voi organiza cu precizie matematică. Și știți… un gentleman englez nu glumește… Dacă sunteți de acord, plec în această seară din Londra și îmi propun să fiu înapoi pe 21 decembrie 1872, la ora 9 fără un sfert seara. În caz contrar, banii rămân la voi.
E absurd, strigă Andrew Stuart, unul dintre membrii clubului. Dar fie… sunt banii lui.
Și așa porni Phileas Fogg, alături de Passepartout, în jurul lumii, cu o singură geantă de voiaj și cu un exemplar din Ghidul general al traseelor de cale ferată și al curselor de piroscaf, cu toate orarele vapoarelor și trenurilor.
Adaptare după Jules Verne