Croația

BOK! Bună, copii! Sunt cunoscută pentru frumusețea mea uimitoare, am părul închis la culoare, pielea măslinie și ochi fascinanți. Știați că am și un al doilea nume? Acesta este Hrvatska. De ce mi-au ales părinții acest nume? Pentru că hrvatski este limba pe care o vorbesc cu prietenii mei, limba în care visez, citesc povești și în care mă joc.

Am peste 1200 de case, mai mici sau mai mari, toate insule în Marea Adriatică, dintre care doar în 50 ajung să îmi petrec vacanțele sau să îmi vizitez prietenii și să ne bucurăm de 2715 ore de soare pe an!

În trecut, am făcut parte din mai multe familii, când din Regatul Ungariei sau Monarhia Habsburgică, când din Imperiul Austro-Ungar. Încă din secolul IX, domnitorii croați se numeau „dux Croatorum“ – „cneazul croatilor“, însă în anul 925 Tomislav devine primul „rege”. Vă imaginați ce multe povești am adunat în toți acești ani și ce multe lucruri vă voi povesti? Haideți mai aproape să aflați secretele mele!

Capitala și cel mai mare oraș al țării este la Zagreb. Steagul meu este format din trei benzi orizontale de dimensiuni egale roșu, alb și albastru. În mijloc se află stema Croației. Pe 1 ianuarie 2023 am adoptat moneda euro. 

După cum vedeți, îmi place să vorbesc mult despre mine. Sunt Republica Croația și vă invit să mă ascultați mai departe!

Îmi place foarte mult sportul. Am fost și campioană olimpică de multe ori: la handbal, polo, chiar și la navigație. La școală am 3 ore de sport pe săptămână și nu ratez niciuna.

Am puțini locuitori (4, 29 milioane), însă sunt foarte mândră de ei pentru că:

Patru din cinci cunosc cel puțin o limbă străină, in special engleza, germană și italiană;

Ei au inventat cravata, iar acum noi toți sărbătorim Ziua Internațională a Cravatei, “Cravat Day”, în fiecare an pe 18 octombrie;

Ei au construit prima orgă a cărei muzică este redată de valurile mării si care se află pe faleza din Zadar. “Orga Mării” este formată din câteva trepte cu 35 orificii ce redau sunete muzicale atunci când valurile se izbesc de ele.

Am și un animal de companie, un Dalmatian. Te întrebi oare de ce l-am ales tocmai pe el? Pentru că este originar din vechea regiune Dalmația, de unde sunt și bunicii mei și pentru că este un star. El a avut un rol important în celebrul film Disney, “101 Dalmatieni”, care sper că ți-a plăcut și ție!

Când sunt veselă, dar nu numai, îmi place foarte mult să cânt. Ce gen muzical mă reprezintă? „Klapa”, un tip tradițional de muzică vocală, pe care am reușit să o duc peste mări și țări și să o fac cunoscută și altor prieteni, inclusiv celor de la UNESCO.

LOCURI DE VIZITAT

Sunt faimoasă pentru cel mai mic oraș din lume, Hum, care are doar 23 de locuitori și sunt împărțită în două de fâșia de coastă Neum, care mă separă de cea mai sudică regiune a mea.

Vacanțele de vară mi le petrec la mare: ori la Zlatni Rat, una dintre cele mai frumoase plaje ale lumii, de pe insula Brac, al cărei nume înseamnă “Cornul de Aur” și care își schimbă forma și culoarea în funcție de maree, ori pe o mica insulă din apropiere de Hvar, pe singura plaja din lume în formă de inimă, numită „Plaja Inimii”. Prietenilor mei le place însă și Insula Pag, cunoscută pentru producția de brânză, în special brânza „Paški sir”, pe care o puteți mânca și voi, deoarece este foarte apreciată și in alte țări. Tot așa cum este cunoscut și “Samoborska kremšnita” , cel mai bun desert pe care l-am mâncat vreodată, pe care știu să îl gătesc și eu foarte bine.

În vacanțe sau în weekenduri aleg să îmi petrec timpul în natură, lângă mine aflându-se 8 parcuri naționale mari, care de care mai frumos și mai faimos. În Parcul Brijuni găzduiesc o colecție impresionantă de dinozauri fosili, iar în cel de la Risnjak trăiește prietenul meu Moș Martin, o specie rară de urs brun.

Orașul Vinkovci este locuit de peste 8.000 de ani și este cel mai vechi oraș locuit din Europa.

ȘTIAȚI CĂ?

La începutul secolului al XVII-lea, am deschis primul teatru public al Europei.

Celebrul inventator, fizician și inginer Nikola Tesla, părintele mașinii electrice de azi, s-a născut în satul Smiljan în 1856.

Casa Albă din Washington, SUA, a fost construită cu pietre aduse de pe insula Brac;

Cel mai bine conservat amfiteatru roman se afla în localitatea Pula și este singurul amfiteatru roman din lume cu toate cele trei rânduri intacte. Pe vremuri, gladiatorii luptau în acest amfiteatru.

Celebrul explorator Marco Polo s-a născut cel mai probabil în 1254 pe insula Korcula. Chiar și azi există oameni pe insulă care au același nume de familie;

Šibenik a fost iluminat electric înaintea multor alte orașe europene, printre care Viena, Budapesta, Roma sau Londra;

“Winnetou”, renumitul serial de aventură, a fost filmat în Parcul Național Plitvice, pe Muntele Velebit și pe râul Zrmanja.

Sfântul Marinus, un zidar din insula Rab, care s-a mutat în Peninsula Italiei, a fondat Republica San Marino în anul 301.

FUN FACTS

Sunt casa celei mai mari trufe din lume. A cântărit 1,31 kg și este inclusă în Cartea Recordurilor Guinness. Apropo de trufe – sunt considerat ca fiind cel mai bun loc din Europa pentru a merge la vânătoare de trufe!

Unul dintre cele mai populare filme, “Games of Throne” a fost filmat chiar la mine, în orașul vechi din Dubrovnik, dar și la Sibenik și Parcul Național Krka.

Dacă mergeți la Muzeul Neanderthal din Krapina, veți găsi 900 de oase de oameni de Neanderthal (o subspecie dispărută de oameni care a trăit până acum aproximativ 40.000 de ani). Rămășițele au fost găsite într-o peșteră din apropiere cu mai bine de 100 de ani în urmă, printre rămășițele altor creaturi, cum ar fi rinoceri lânoși și căprioare uriașe.

În Dubrovnik încă se mai folosesc canalizările medievale din 1296. Acesta este unul dintre acele fapte despre Croația pe care fie îl veți găsi fascinant, fie dezgustător. Noi, croații, am construit un sistem de canalizare atât de impecabil în urmă cu 800 de ani, încât îl folosim și astăzi!

POVEȘTI

Mitologia croată ar trebui povestită într-o noapte rece de iarnă. O vrăjitoare, un Dragon, o Zână, un Uriaș, un Vampir… aflați mai multe despre aceste ființe din poveștile populare din Istria și Dalmația! Ascultă și tu Povestea pescarului din folclorul acestei țări uimitoare.

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Croația

CROAȚIA

1 / 10

  1. Ce a inventat Croația?
Croația

2 / 10

  1. Ce se află în Croația?
Croația

3 / 10

  1. Câte parcuri naturale are Croația?
Croația

4 / 10

  1. La ce sport a fost Croația campioană olimpică?
Croația

5 / 10

  1. Câte insule are Croația?
Croația

6 / 10

  1. Cât a cântărit cea mai mare trufă descoperită în Croația?
Croația

7 / 10

  1. Care a fost primul oraș iluminat electric în Croația?
Croația

8 / 10

  1. Câte oase de oameni sunt la Muzeul Neanderthal din Krapina, Croația?
Croația

9 / 10

  1. Care sunt culorile steagului Croației?
Croația

10 / 10

  1. Cum se numește muzica tradițională din Croația?
Croația

Ai răspuns corect la

Croația
Episodul 17