România

Bună! Eu sunt România, a 12-a țară ca mărime din Europa! Hai să îmi afli povestea!

Numele meu vine de la romanus care înseamnă cetățean al Romei. Strămoșii mei sunt dacii și romanii pentru că Dacia, locul frumos pe care se află România astăzi, a fost cucerită de Imperiul Roman. Așa au apărut poporul român și limba română.

Unii spun că harta mea seamănă cu un pește, alții cu un buchet de flori. Oricum ar fi, forma mea are legătură cu apa pentru că sunt exact lângă Marea Neagră, în partea de Sud – Est a Europei, vecină cu Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia și Bulgaria.

Sunt condusă de un președinte, dar am avut și domnitori, regi și regine pe vremuri. Vrei să știi ce mă întreabă străinii cel mai des? Cum salută românii. Spunem Bună! și Salut! când ne întâlnim cu cineva, La revedere! când ne despărțim și Mi-e dor! atunci când simțim lipsa cuiva drag.

Acum, că m-am prezentat, hai să călătorim împreună și să aflăm și mai multe lucruri interesante!

Steagul meu este tricolor: roșu, galben și albastru și a fost desenat de Petrache Poenaru, românul care a inventat stiloul în 1827.

Moneda națională este leul, iar imnul Deșteaptă-te, române! îl auziți la parade militare, la meciurile echipei naționale sau de Ziua mea, pe 1 Decembrie.

LOCURI DE VIZITAT

Capitala mea este orașul București, numit așa după un cioban pe care-l chema Bucur. Bucureștiului i se mai spune și Micul Paris pentru că mai demult semăna cu Parisul, iar Arcul de Triumf a fost construit după modelul celui din capitala franceză.

Palatul Parlamentului din București sau Casa Poporului este a doua cea mai mare clădire din lume după Pentagon. Înăuntru veți găsi 3500 de tone de cristal, aproape 500 de candelabre și peste 1500 de lumini!  Are 9 niveluri la suprafață și alte 9 subterane. Este cea mai grea şi mai scumpă clădire administrativă de pe Pământ.

Cascada Bigăr din județul Caraș-Severin, a primit în 2013 titlul de Cea mai frumoasă cascadă din lume. Aici este și locul de trecere prin țara noastră a Paralelei 45, cea care se află la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator. Legenda spune că îndrăgostiții care vor să aibă parte de iubire veșnică trebuie să bea apă din această cascadă.

La Sinaia poți vizita Castelul Peleș, reședința de vară a regilor României, construită la dorința regelui Carol I. Castelul are 160 de camere, lifturi, un turn de 66 de metri înălțime, pasaje secrete și o sală de teatru. Este primul castel din Europa care a avut electricitate.

În Delta Dunării găsim cea mai mare diversitate de plante și animale de pe planetă. Este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. În Deltă se găsește cea mai mare colonie de pelicani din Europa.

Castelul Bran este faimos pentru povestea Contelui Dracula, deşi Vlad Țepeș cu care se confundă acest personaj a locuit aici doar pentru câteva luni. Castelul este construit pe o stâncă, aşezat pe marginea unei teribile prăpastii.

Mănăstirea Voroneț este supranumită „Capela Sixtină a Estului”. Albastrul unic de pe pereții ei a ajuns subiect de poveste, iar istoricii o consideră a fi cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare. Chiar dacă rețeta culorii nu mai este cunoscută de nimeni, din fericire “albastrul de Voroneț” este foarte rezistent și a făcut față secolelor care au trecut peste.

Coloana Infinitului sau Coloana fără sfârșit este sculptura lui Constantin Brâncuși și face parte din Ansamblul Monumental din Târgu Jiu, alături de Poarta sărutului și Masa tăcerii.

Ca sarea-n bucate, Salina Turda, din județul Cluj, nu poate lipsi din lista noastră. Este unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice subterane din lume. Aici există o sală de concerte, teren de sport, de minigolf, o gondolă, dar și un debarcader pentru plimbarea cu barca pe lacul salin.

Ateneul Român este sediul Filarmonicii George Enescu și are o sală de concerte cu vizibilitate și audiție perfecte din orice colț, o frescă impresionantă ce prezintă istoria poporului român și o orgă instalată în anul 1939 cu ajutorul lui George Enescu. Puțini știu că Ateneul s-a construit după sloganul Dați un leu pentru Ateneu în urma unei loterii naționale pentru oamenii de rând. Banii s-au strâns în câțiva ani și construcția aceasta este și ea unul dintre motivele pentru care Bucureștiul este supranumit Micul Paris.

Chipul regelui dac Decebal de pe malul Dunării este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Are peste 40 de metri înălțime și a fost sculptată timp de 10 ani de către o echipă de 12 persoane. Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită.

LOCURI DE VIZITAT

De Paște se înroșesc ouă și se încondeiază cu motive specifice zonelor din țara noastră. De exemplu, în Bucovina veți observa motive folclorice precum spicul, soarele sau frunza. Toate ouăle sunt frumos colorate și complex încondeiate prin tot felul de tehnici străvechi cum ar fi cea a scufundării în diferite culori, după ce s-au realizat modele trasate cu ceară de albine. Unealta folosită se numește chisiță și arată ca un bețisor de lemn care are la capăt un fir de păr de porc.

Timișoara a fost primul oraș iluminat electric din Europa, în anul 1884.

Nicolae Constantin Paulescu a descoperit insulina, tratamentul pentru diabet.

Primul român care a ajuns în spațiu se numește Dumitru Prunariu.

Hora este cel mai vechi şi cel mai răspândit dans popular românesc. Paşii sunt simpli, înainte şi înapoi, uneori combinaţi cu o mişcare laterală. Oamenii dansează în cerc, ținându-se de mână, în timp ce sunt acompaniați de țambal, acordeon, vioară, nai și alte instrumente muzicale.

FUN FACTS

În orașul Brașov se află Strada Sforii, una dintre cele mai înguste străduțe din Europa. Ea are aproximativ 80 metri lungime și se pare că era folosită acum mulți, mulți ani (sec. al XV-lea) pentru accesul mai ușor al echipelor de pompieri în caz de urgență. Mergi și viziteaz-o în următoarea ta oprire în Brașov!

România are o mulțime de bunătăți culinare pentru care e recunoscută: sărmăluțe împachetate în frunză de viță de vie, cozonac, mămăliguță, mititei pe grătar și chiar ardei umpluți. Mmmm…

În 2009, World Records Academy a declarat Luceafărul, poemul scris de poetul Mihai Eminescu, cel mai lung poem de dragoste din lume – 98 de strofe.

Ursul brun se simte foarte bine în pădurile din România. În Munții Apuseni există Peștera Urșilor pe care o poți vizita și tu. Ce vezi aici? Un număr mare de fosile, rămășițe ale ursului de peșteră, dispărut acum mii de ani. Știai că un urs poate consuma până la 10 kg de mâncare pe zi, iar cel mai mare urs brun găsit în România cântarea 480 kg, aproximativ cât o mașină mică?

PERSONALITĂȚI

România se mândrește și cu Români de poveste care au schimbat lumea. Nadia Comăneci este gimnasta care a atins perfecțiunea și a luat primul 10 din istoria gimnasticii.

George Enescu este unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, violonist și dirijor, care a susținut sute de concerte pe cele mai mari scene ale lumii.

Henri Coandă a proiectat peste 10 tipuri de avioane și a inventat trenul de mare viteză

Ion Creangă este scriitorul cu haz care povestește despre aventurile lui Nică.

Ștefan cel Mare este domnitorul care a condus Moldova aproape 50 de ani cu înțelepciune și curaj.

Te invităm să le afli povestea (audio sau în limba semnelor) AICI.  

Fii atent la toate detaliile, cine știe când îți vor folosi la Quiz?!

CRAFT

Acum, hai să ne jucăm! Construiește-ți singur Coloana Infinitului, după sculptura artistului român Constantin Brâncuși. Desigur, nu la fel de înaltă precum cea din Târgu-Jiu (aproape 30 de metri), dar la fel de frumoasă. Desenează după forma de mai jos, decupează din hârtie elementele și lipește-le. Cum ți-a ieșit?

START QUIZ!

România
Episodul 17