Bun venit în Olanda, țara apelor, a morilor de vânt și a lalelelor colorate! Sunt o țară mică, dar plină de surprize! Am peisaje spectaculoase, cu pajiști verzi, canale strălucitoare și câmpuri nesfârșite de flori. Mă aflu în vestul Europei și sunt cunoscută pentru orașele mele frumoase și pentru oamenii mei prietenoși.
Numele meu vine de la cuvântul „Holland”, care înseamnă „Țara Pajiștilor”. Deși oficial mă numesc Regatul Țărilor de Jos, toată lumea mă știe drept Olanda. O mare parte din teritoriul meu se află sub nivelul mării, dar oamenii mei pricepuți au construit diguri și mori de vânt pentru a ține apele în frâu. Ce invenție minunată, nu?
Am fost mereu o țară de marinari și exploratori. În Evul Mediu, am fost un important centru comercial, iar corăbiile mele călătoreau în întreaga lume, aducând mirodenii, aur și comori exotice. Am avut și vremuri grele, fiind ocupată de diferite puteri, dar întotdeauna mi-am păstrat libertatea și cultura.
Olandeza este limba pe care o vorbesc locuitorii mei, dar mulți dintre ei știu și engleză, așa că te vei înțelege ușor cu oricine. Drapelul meu are trei culori: roșu, alb și albastru, iar simbolul meu național este laleaua, o floare pe care o iubesc nespus de mult. Moneda mea oficială a fost guldenul olandez, dar acum folosesc euro, la fel ca multe alte țări europene. Deși Amsterdam este capitala oficială, Haga este sediul guvernului, al parlamentului și al Curții Internaționale de Justiție.
Dacă vii în Olanda, trebuie să încerci delicatesele mele! Olandezii iubesc brânza, iar sortimentele mele celebre sunt Gouda și Edam. Îți recomand și stroopwafels, niște napolitane delicioase cu caramel sau bitterballen, niște chifteluțe crocante umplute cu carne. La micul dejun, vei descoperi ceva neobișnuit: pâine unsă cu unt și acoperită cu hagelslag, adică fulgi de ciocolată!
Olandezii sunt oameni veseli și iubesc sărbătorile! Pe 27 aprilie, întreaga țară sărbătorește Ziua Regelui, când toată lumea se îmbracă în portocaliu, culoarea familiei regale. În decembrie, vine Sinterklaas, un personaj asemănător lui Moș Crăciun, care aduce cadouri copiilor cuminți. Dar trebuie să pui ghetuțele la ușă, altfel nu vei primi nimic!
LOCURI DE VIZITAT
Olanda este o țară plină de peisaje spectaculoase, orașe vibrante și locuri cu o istorie fascinantă. De la canalele fermecătoare ale Amsterdamului la câmpurile nesfârșite de lalele și morile de vânt istorice, există nenumărate locuri de descoperit.
Amsterdam este cel mai vizitat oraș al Olandei, renumit pentru cele 165 de canale care străbat orașul și îi conferă un farmec aparte. O plimbare cu barca pe aceste canale îți va dezvălui case istorice înguste, poduri romantice și atmosfera vibrantă a orașului.
Dacă vrei să vezi o imagine autentică a Olandei, trebuie să vizitezi Kinderdijk, un sit inclus în patrimoniul UNESCO. Aici vei găsi 19 mori de vânt istorice, construite în secolul al XVIII-lea pentru a controla inundațiile. Morile sunt încă funcționale și oferă o priveliște deosebită, mai ales la apus.
Keukenhof este cea mai mare grădină de flori din lume, cunoscută și sub numele de „Grădina Europei”. Aici, în fiecare primăvară, milioane de lalele de toate culorile înfloresc, creând un peisaj de basm.
Dacă Amsterdam este orașul tradiției, Rotterdam este orașul modernității. După distrugerile din Al Doilea Război Mondial, cel mai mare port din Europa a fost reconstruit complet și acum este renumit pentru arhitectura sa futuristă.
Haga este capitala administrativă a Olandei și locul unde își are sediul Curtea Internațională de Justiție. Tot aici locuiește și familia regală a Olandei.
Giethoorn este un loc unic în lume! În acest sat nu există străzi, ci doar canale pe care oamenii se deplasează cu bărci. Locul este atât de liniștit și pitoresc, încât i se spune și „Mica Veneție a Olandei”.
Delft este faimos pentru ceramica sa albastră și pentru faptul că aici a trăit și celebrul pictor Johannes Vermeer.
ȘTIAȚI CĂ?
În Olanda există o pistă de biciclete care luminează noaptea, inspirată de pictura lui Van Gogh, „Noaptea Înstelată”.
Aproximativ 26% din teritoriul Olandei se află sub nivelul mării, iar numele oficial al țării – Țările de Jos (Nederland) – reflectă acest lucru.
În fiecare an, Olanda trimite mii de lalele în Canada, ca un semn de recunoștință pentru ajutorul oferit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Olanda este unul dintre cei mai mari exportatori agricoli din lume, furnizând produse lactate, legume și flori către multe țări.
PERSONALITĂȚI
Olanda, deși o țară mică ca dimensiune, a oferit lumii unele dintre cele mai strălucite minți, inventatori revoluționari, artiști remarcabili și lideri vizionari.
Rembrandt este considerat unul dintre cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor. Printre cele mai faimoase lucrări ale sale se numără “Rondul de noapte” și “Lecția de anatomie a doctorului Tulp”.
Cea mai faimoasă pictură a lui Vermeer, “Fata cu cercel de perlă”, este considerată Mona Lisa a Olandei, datorită misterului și frumuseții sale.
Niciun alt pictor olandez nu a avut un impact atât de profund asupra artei moderne precum Vincent van Gogh. Cu un stil inconfundabil, el a pictat unele dintre cele mai cunoscute opere din lume, precum “Noaptea înstelată”, “Lan de grâu cu corbi” și “Autoportretul”. Deși a trăit o viață chinuită de boală și sărăcie, moștenirea sa artistică a devenit una dintre cele mai prețioase comori ale lumii.
Erasmus a fost unul dintre cei mai importanți gânditori ai Renașterii. Anne Frank, o fetiță evreică născută în Amsterdam, a devenit un simbol al curajului și speranței în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Jurnalul său, scris în timp ce se ascundea de naziști, este una dintre cele mai citite cărți din lume și o mărturie emoționantă a tragediilor războiului.
Dacă îți plac științele, trebuie să știi că Antoni van Leeuwenhoek a fost cel care a descoperit lumea microscopică, iar Christiaan Huygens a inventat pendulul ceasului!
FUN FACTS
În unele regiuni din Olanda, costumele tradiționale, inclusiv saboții de lemn (klompen), sunt încă purtate la festivaluri și evenimente speciale.
În Olanda se află cea mai mare seră din lume, unde se cultivă legume și flori pe tot parcursul anului.
Olandezii sunt cel mai înalt popor din lume: au în medie 1,75 m înălțime.
Olanda are peste 1000 de mori tradiționale, multe dintre ele încă funcționale.
POVEȘTI
Olanda este o țară plină de povești magice! Una dintre cele mai cunoscute legende este Legenda Morilor de Vânt, care spune că, odată, aceste mori nu erau simple construcții, ci uriași puternici care protejau Olanda de furtuni și inundații. Ascultă și tu această poveste fabuloasă!