Bună, copii! Mă numesc Ungaria și am o poveste fascinantă de spus! Sunt o țară cu o istorie îndelungată, plină de povești cu regi și cavaleri, tradiții vii și o cultură ce dăinuie de peste secole. Maghiara, limba poeziei și a cântecelor mele este o limbă unică în Europa, complet diferită de cele romanice, slave sau germanice. Sunt situată în inima Europei Centrale, având granițe cu Austria, Slovacia, Ucraina, România, Serbia, Croația și Slovenia. Această poziție mi-a oferit, de-a lungul timpului, un amestec cultural fascinant, făcând din mine un loc unde Estul și Vestul se întâlnesc armonios.
Capitala mea este Budapesta, un oraș fermecător care îmi reflectă sufletul. Străbătută de fluviul Dunărea, Budapesta este împărțită în două mari părți: Buda, cu dealurile sale istorice, palate și fortărețe, și Pesta, vibrantă și modernă, cu bulevarde largi, cafenele elegante și o viață culturală efervescentă. Budapesta este adesea supranumită „Parisul Estului”, datorită arhitecturii sale spectaculoase și a atmosferei romantice care o învăluie.
Steagul are trei benzi orizontale de dimensiuni egale, în culorile: Roșu –sângele vărsat de eroii maghiari pentru independență și libertate, Alb –aspirațiile poporului maghiar si Verde –pământul fertil al Ungariei. Moneda oficială a Ungariei este Forintul maghiar.
Povestea mea începe cu aproape 1.200 de ani în urmă, când triburile maghiare au sosit în Câmpia Panonică. În scurt timp, au pus bazele unui regat puternic, iar în anul 1000 d.Hr., sub domnia lui Ștefan I al Ungariei, m-am transformat într-un stat creștin consolidat. De-a lungul Evului Mediu, am fost unul dintre cele mai puternice regate din Europa, dar istoria mea nu a fost lipsită de provocări. În 1526, am fost invadată de Imperiul Otoman și o mare parte din teritoriul meu a fost condusă de sultani timp de peste 150 de ani. În cele din urmă, în 1686, austriecii au reușit să mă elibereze de sub stăpânirea otomană, dar am devenit parte a Imperiului Habsburgic. În 1867, am format împreună cu Austria Imperiul Austro-Ungar, o mare putere europeană. Totuși, după Primul Război Mondial, în urma Tratatului de la Trianon din 1920, am pierdut două treimi din teritoriu, ceea ce a lăsat o rană adâncă în inima poporului meu. După al Doilea Război Mondial, am fost sub influența Uniunii Sovietice, dar în 1989, am recăpătat independența și am devenit o republică democratică, făcând parte din Uniunea Europeană din 2004.
Cultura mea este un amestec fascinant de tradiții străvechi și influențe moderne. Una dintre cele mai vibrante expresii ale sufletului meu este dansul tradițional Csárdás, un dans plin de energie și grație, care începe lent și devine din ce în ce mai rapid, demonstrând spiritul puternic al maghiarilor. Sărbătorile mele sunt la fel de speciale: festivalul de la Mohács, unde oamenii poartă măști sculptate din lemn și dansează pentru a alunga iarna sau Ziua Sfântului Ștefan când sărbătoresc fondarea regatului meu cu parade și spectacole de artificii impresionante.
Îți place mâncarea condimentată? Atunci vei iubi bucătăria mea, pentru că folosesc boiaua de ardei (paprika) în aproape toate preparatele! Gulașul este mâncarea mea națională! O supă groasă cu carne de vită, cartofi, ceapă și multă boia. Dobos torta este un desert regal, făcut din straturi de pandișpan, cremă de ciocolată și caramel crocant. Și, bineînțeles, trebuie să încerci Tokaji, un vin dulce renumit, supranumit „Regele vinurilor și vinul regilor”.
LOCURI DE VIZITAT
Budapesta, capitala Ungariei, este una dintre cele mai frumoase capitale europene, supranumită „Parisul Estului”. Ea este renumită pentru: Parlamentul Ungariei, una dintre cele mai frumoase clădiri guvernamentale din lume, cu 365 de turnuri și bijuterii ale coroanei regale, Băile Termale Széchenyi, cel mai mare complex din Europa și Castelul Buda, o fortăreață istorică impresionantă, unde se află și Galeria Națională.
Lacul Balaton – cel mai mare lac din Europa Centrală, perfect pentru vacanțe la plajă, sporturi nautice și degustări de vin, considerat „Marea Ungariei”.
Parcul Național Hortobágy – o zonă unică de stepă, unde poți vedea cai sălbatici și păstori tradiționali maghiari.
ȘTIAȚI CĂ?
Ungaria este una dintre cele mai vechi țări din Europa? Și-a stabilit granițele actuale încă din 1000 d.Hr., când primul său rege, Ștefan I, a fost încoronat cu o coroană trimisă de Papa Silvestru al II-lea.
Ungaria este un adevărat paradis al izvoarelor termale! Cu peste 1.500 de izvoare termale și peste 200 de băi publice, Ungaria este una dintre cele mai bogate țări în ape minerale din lume.
În 1896, Budapesta a inaugurat prima linie de metrou din Europa continentală, fiind al doilea oraș din lume, după Londra, care a avut un astfel de sistem de transport.
PERSONALITĂȚI
Ungaria a dat lumii oameni remarcabili în diverse domenii, de la știință și literatură la artă, muzică și sport.
Profesor de arhitectură și inventator, Ernő Rubik a creat Cubul Rubik în 1974, un puzzle devenit unul dintre cele mai vândute jocuri din lume. Astăzi, milioane de oameni își testează inteligența și viteza prin competiții internaționale de speedcubing.
Franz Liszt a fost un pianist și compozitor maghiar celebru pentru virtuozitatea sa. A revoluționat muzica clasică prin compozițiile sale grandioase, precum „Rapsodiile Ungare”, și a fost unul dintre cei mai apreciați interpreți ai epocii sale.
Béla Bartók a fost un compozitor și muzicolog maghiar care a studiat folclorul muzical din Europa de Est. A combinat elementele muzicii tradiționale maghiare cu muzica clasică, creând capodopere precum „Concertul pentru orchestră”.
Ungaria a dat lumii numeroși inventatori geniali, printre care: László Bíró, inventatorul pixului cu bilă, Dénes Gábor, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, inventatorul holografiei si Albert Szent-Györgyi, omul de știință care a descoperit vitamina C și a câștigat Premiul Nobel.
FUN FACTS
Ungaria este țara călăreților, locul unde poți vedea spectacole cu călăreți maghiari ce își demonstrează abilitățile impresionante.
Ungaria are cel mai mare număr de medalii olimpice pe cap de locuitor din lume.
Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta deține manuscrise medievale extrem de valoroase.
Ungaria a fost printre primele țări din lume care a avut cale ferată electrică.
POVEȘTI
Poveștile tradiționale ungurești sunt pline de aventură, fantezie și personaje legendare, inspirate din trecutul zbuciumat al poporului maghiar. Ele îmbină elemente istorice, mitologice și supranaturale, având eroi puternici, regi înțelepți, zâne fermecate și creaturi magice. Spre deosebire de basmele vest-europene, care au adesea un ton blând și moralizator, poveștile ungurești sunt pline de acțiune, curaj și întâmplări dramatice, fiind influențate de trecutul lor ca popor nomad și războinic.
Ascultă și tu legenda András și Comoara Dunării,â o poveste ne învață că adevăratele comori nu sunt cele materiale, ci cele ale inimii: bunătatea, curajul și generozitatea.