India

Namaste! Sunt India, ţara condimentelor, a doua țară în lume ca număr de locuitori! Numele meu vine de la fluviul Ind sau Indus despre care se spunea demult că izvorăşte chiar din Rai. Sunt mândră de tradițiile mele, dansurile și locurile minunate pe care te invit să le descoperi! Se estimează că peste 850 de limbi sunt vorbite zilnic pe teritoriul meu.

Sunt o ţară mare și colorată, cu povești uimitoare, din sudul Asiei, unde s-a născut yoga, iar dansul este prețuit și învățat de la cele mai mici vârste. Știți că există mișcări specifice pentru mâini, picioare, corp, dar și pentru pentru ochi și bărbie?

Simbolul național al Indiei este tigrul bengalez, cunoscut pentru puterea și frumusețea sa, specie protejată prin lege. În India avem un mare respect pentru animale.

Femeile indiene poartă sari, o pânză lungă de până la 6 metri, pe care o înfășoară pe corp după o tehnică specială. Bărbații poartă dhoti, o pânză înfășurată în jurul taliei.

Indienii au o bucătărie spicy, condimentată cu ierburi aromatice. Curry este un fel de mâncare cu sos picant. Biryani denumește o categorie de feluri de mâncare înrudite cu pilaful care se prepară cu orez, carne, legume și mirodenii. Poate o să vă surprindă, dar avem inclusiv un ceai picant! Și, ca să n-o mai lungim, aflați că 70% din condimentele lumii vin din India! mai mult, India este cel mai mare producător de ceai din lume.

V-am salutat la început cu Namaste! Este salutul indian care înseamnă Mă închin ție! Se face cu palmele lipite în dreptul inimii și o plecăciune ușoară. Puteți încerca și voi! Noi nu spunem La revedere, ci Phir Milenge care înseamnă Până când ne vom revedea.

Buddha este probabil cel mai cunoscut om și simbol al Indiei. Buddha este și zeu, dar și titlu pentru o persoană care a descoperit iluminarea spirituală. Descoperiți legenda copilăriei lui în povestea Siddhartha și lebăda.

Nu putem trece mai departe fără să-l amintim pe Mahatma Ghandi, un îndrumător spiritual cunoscut în toate colțurile lumii, cel care a obținut independența Indiei fără violență. Principiul său cel mai de preț a fost Adevărul.

Capitala Indiei este orașul New Delhi, din păcate cunoscut ca cel mai poluat oraș din lume. Cel mai mare oraș indian este Mumbai, cu 12 milioane de locuitori. Și, dacă te intrebi câți oameni găzduiește India, află că peste 1 miliard de locuitori. Ei vorbesc limba hindi, engleza plus alte 22 de limbi. Indienii sunt împărțiți din punct de vedere social în caste, în funcție de familia în care se nasc, și le este aproape imposibil să își schimbe casta. Cele mai bogate caste sunt cele ale preoților, proprietarilor de pământuri, oamenilor din armată.

Drapelul Indiei este tricolor: portocaliu șofran sus, alb pur la mijloc și verde crud în partea de jos. La mijloc, pe porțiunea albă, se află o roată cu 24 de spițe, numită Ashoka Chakra.

Când merg la cumpărături, indienii plătesc cu rupii indiene, moneda lor națională, iar imnul național este Jana Gana Mana care înseamnă Mințile tuturor oamenilor, după o poezie scrisă de laureatul premiului Nobel pentru literatură, Rabindranath Tagore.

Dacă ajungeți vreodată în india, nu trebuie să ratați Taj Mahal, cel mai faimos monument din această țară, ridicat în numele iubirii, în Agra. Construit de un împărat pentru soția sa, ridicarea lui a durat 22 de ani, iar materialele au fost aduse din toată lumea. Este unul dintre cele mai vizitate locuri de pe Pământ și face parte din cele 7 minuni ale lumii.

Cel mai înalt pod din lume se află în India, podul Bailey, cu o altitudine de peste 5000 de metri deasupra nivelului mării.

Munții Himalaya au 9 dintre cele 10 cele mai înalte vârfuri din lume! Himalaya înseamnă locul zăpezii.

Sigur ai auzit de vârful Everest, cel mai râvnit de alpiniști. Ei bine, aici este (8848 m).

Jaipur este numit și orașul roz, datorită culorii clădirilor. În Palatul Orașului încă mai locuiește fosta familie regală. Tot aici vedeți și palatul plutitor.

Bollywood, centrul cinematografiei indiene, aflat în orașul Mumbai, produce aproape 2.000 de filme anual!

Râul Gange este cel mai lung fluviu din India si este considerat sacru de către hinduși. Numele său provine de la Ganga – zeiţa purificării – venerată prin festivaluri religioase în care oameni din întrega lume călătoresc la râu să se scalde pentru a scăpa de păcate. Deși sfânt, Gange este extrem de poluat pentru că, cei peste 400 milioane de oameni care locuiesc în apropierea sa, acolo se spală şi tot acolo îşi curăţă hainele zilnic.

ȘTIAȚI CĂ?

Numărul zilnic al călătorilor din trenurile Indiei este egal cu populația Australiei! 23 de milioane de oameni circulă zilnic între cele 7.000 de stații, iar căile ferate indiene au peste 1 milion de angajați!

Freddie Mercury, solistul formației rock Queen, era indian! Numele lui adevărat era Farrokh Bulsara. Nu știai asta, pun pariu!

Șahul a fost inventat în India. Tot aici s-au inventat nasturii și șamponul, rigla și bumbacul din care se fac hainele! India este cel mai mare cumpărător de aur din lume.

Ramayana, unul dintre cele mai lungi poeme antice indiene, are 24.000 de versuri. Nu știați asta, pun pariu!

În India, elefantul simbolizează înțelepciunea și puterea regală. În trecut se credea că pământul este susținut de 4 elefanți. În timpul Festivalului Elefanților din Jaipur, vizitatorii pot admira șiruri întregi de elefanți împodobiți defilând într-o paradă plină de culoare.

FUN FACTS

În cei peste 1.000 de ani de istorie, India nu a invadat niciun alt stat. Este și cea mai mare, mai întinsă și mai consolidată democrație a lumii.

Cea mai numeroasă familie din lume trăiește în India, respectiv un bărbat cu 39 de soții și 94 de copii.

Cifrele pe care voi le folosiți zilnic 0, 1 2… , au fost inventate de matematicieni indieni. Noi le spunem cifre arabe, sistemul fiind adus în Europa de arabi. Le spunem așa ca să le deosebim de cifrele romane I, II, III… și așa mai departe.

POVEȘTI

Am aflat împreună foarte multe lucruri interesante despre India. Acum vă invităm să aflați și două povești din folclorul acestei țări fascinante. Siddhartha și lebăda și Maimuța și broasca țestoasă.

START QUIZ!

India
Episodul 1