Elveția

Bună! Sunt o țară mică din Europa Centrală, dar sunt una dintre cele mai frumoase și bogate țări din lume! Da, numele meu este Elveția și sunt acoperită în proporție de 60% de Munții Alpi. Nu am ieșire la mare, dar peisajele mele cu munți înalți și lacuri scânteietoare te vor lasă fără cuvinte.

Nu am o singură limbă oficială. În schimb, pe teritoriul meu vei auzi patru limbi naționale: germana, cea mai răspândită, franceza, italiana și romanșa. Romanșa este o limbă care a evoluat din latină, limba vechilor romani. De-a lungul secolelor, a fost puternic influențată de limba germană.

Sunt împărțită în 26 de cantoane, fiecare cu un set distinct de obiceiuri și tradiții. Capitala este la Berna, iar cel mai mare oraș este Zürich. Moneda este francul elvețian.

Știai că doar două țări din lume au steag pătrat? Elveția și Vatican. Steagul elvețian e format dintr-un pătrat roșu cu o cruce albă și brațe egale. Elveția nu este membră UE.

Sunt convinsă că ai auzit că băncile elvețiene sunt unele dintre cele mai secretoase din lume! În 1934 a fost adoptată o lege care le interzicea băncilor să dezvăluie numele deținătorilor de conturi. Acest lucru a atras foarte mulți clienți străini. Ha, doar nu credeai că vorbesc de băncile din parc!

Elveția este o republică și o democrație directă. Asta înseamnă că elvețienii nu numai că își aleg reprezentanți, ci li se cere și opinia în referendumuri opționale și obligatorii, de patru ori pe an. Oamenii pot propune chiar legi noi sau pot schimba una actuală, dacă se adună un total de 100.000 de semnături în sprijinul acestei propuneri. Elvețienii votează mai mult decât orice alți cetățeni din lume. 

CERN este un institut de cercetare lângă Geneva, lângă granița cu Franța, și înseamnă Consiliul European pentru Cercetări Nucleare. Institutul este renumit pentru cel mai mare accelerator de particule din lume care se află într-un tunel circular la 330 de metri sub pământ. Acceleratorul este folosit pentru a recrea condițiile din univers din momentul big bang-ului.

Cele mai populare sporturi în Elveția sunt fotbalul, ski-ul, snowboarding-ul și hockey-ul. Invenții importante ale elvețienilor sunt ceasul cu cuc, celofanul, banalul curățător de cartofi.

Dar, când spui Elveția spui în primul rând ciocolată, ceasuri și bricege elvețiene, nu?

Elvețienii sunt cei mai mari consumatori de ciocolată din lume. Dar și cei mai mari producători – 180.000 de tone/ an! Ciocolata s-a fabricat în Elveția încă din secolul al XIX-lea, iar ciocolata cu lapte a fost inventată de un ciocolater elvețian, Daniel Peter.

Aproximativ jumătate dintre ceasurile de lux din lume sunt produse în Elveția. Țara are o lungă istorie în fabricarea ceasurilor și este renumită pentru mai multe mărci de top, inclusiv Rolex, Omega, Swatch și Tissot.

Briceagul elvețian este probabil cel mai reprezentativ produs elvețian și este un cuțit de buzunar cu mai multe instrumente, cum ar fi o șurubelniță, un deschizator de conserve și multe altele.

Bucătăria elvețiană poate fi descrisă ca un amestec de bucătărie franceză, germană și nord-italiană. Cele mai multe feluri de mâncare sunt preparate din produse lactate și brânzeturi specifice cum ar fi Gruyere sau Emmental, iar cele mai renumite feluri de mâncare sunt fondue, rösti, raclette și muesli.

Fondue este făcut de obicei din două tipuri de brânză care se topesc într-o oală cu usturoi, vin alb și condimente. Apoi cuburi mici de pâine se scufundă în brânza fierbinte!

Nimic nu începe ziua mai bine decât un mic dejun bun și sănătos. Medicul elvețian Maximilian Bircher-Benner era creierul din spatele muesli-ului și credea că o dietă mai bună îi va ajuta pe toți pacienții săi. Mai întâi a amestecat fulgi de ovăz, mere crude, lapte condensat, nuci și suc de lămâie pentru a face ceea ce acum cunoaștem ca musli.

Raclette este o brânză topită servită cu cartofi fierți, ceapă murată și castraveți.

Rösti este un tort plat și fierbinte pregătit cu cartofi prăjiți, slănină, ceapă sau brânză.Ce gust crezi că are?

Alphornul sau cornul Alpilor este un instrument muzical, simbolul național al Elveției. Inițial era folosit în chemarea la bătălii sau avertizarea de incendii. Când nu bate vântul poate fi auzit de la km distanță. Costumul tradițional pentru bărbații elvețieni este destul de simplu. Ei poartă cămăși și jachete cu mâneci lungi, pantaloni scurți sau pantaloni cu ciorapi. Costumul tradițional al femeile elvețiene este format din rochii colorate și șorțuri dantelate.

Saint Bernard-ul sau câinele salvator al Alpilor din Elveția este unul dintre câinii pe care cu greu poți să-i confunzi. Cu butoiașul de la gât, plin cu coniac, cățelul acesta ajută oamenii rătăciți în munți.

LOCURI DE VIZITAT

Berna, capitala Elveției, este un vechi oraș medieval UNESCO. Turnul cu ceas este una dintre cele mai importante atracții pentru că acest ceas este unul dintre cele mai vechi din lume (1530).

Calea ferată Rhaetian face legătura dintre Elveția și Italia. În această plimbare traversezi aproape 200 de poduri și treci prin 55 de tuneluri. Este una dintre cele mai frumoase plimbări cu trenul, cu vedere la ghețari, vârfuri de munte și orașe istorice.

Lacul Geneva este unul dintre cele mai mari lacuri din Europa. Se află la granița elvețiană – franceză. De-a lungul lacului există mai multe orașe medievale. Aici se găsește o fântână arteziana cu o înălțime de 140 m din care curg 500 l de apă pe secundă la o viteză de 200 km/h. 

Grindelwald este cea mai mare stațiune de schi din Elveția. Orașul alpin este o destinație populară și vara datorită traseelor ​​sale pitorești.

ȘTIAȚI CĂ?

World Wide Web a fost inventat la CERN în 1989 de Tim Berners-Lee ca instrument pentru oamenii de știință pentru a-și împărtăși munca?

Elveția este una dintre cele mai mici țări din Europa? Are doar 8 milioane de locuitori. 

Cel mai lung tunel din lume, Gothard Base, se află în Elveția și are 57 de km lungime?

În Elveția sunt aproape 1500 de lacuri, iar cel mai mare este Lacul Geneva? De aceea, în weekend-uri cei mai mulți  elvețieni sunt în croazieră.

PERSONALITĂȚI

Cea mai cunoscută operă literară Heidi, povestea unei fetițe orfane venită să trăiască împreună cu bunicul ei în Alpi, a devenit un simbol al Elveției. Autoarea ei, Johanna Spyri, a scris mai multe cărți cu această temă.

Albert Einstein a dezvoltat teoria relativității restrânse pe când lucra la Berna. În total, 113 laureați ai Nobelului din domenii științifice au fost elvețieni, au trăit în Elveția sau sunt originari din această țară, iar premiul Nobel pentru pace a fost decernat de nouă ori unor organizații cu sediul în Elveția.

Carl Gustav Jung, psihiatrul elvețian, s-a născut în cantonul Turgovia. El s-a aflat într-o corespondență îndelungată cu Sigmund Freud, fondatorul vienez al psihanalizei.

Jean-Jacques Rousseau, în urma unei acuzații de blasfemie, a fost forțat să părăsească Elveția și și-a asigurat un pașaport de la guvernul francez. Filosofia sa politică a influențat iluminismul în toată Europa, precum și aspecte ale Revoluției Franceze. Scrierile sale, în special „Discursul asupra inegalității” și „Contractul social”, au lăsat o moștenire culturală puternică.

Ai auzit de William Tell şi de fantastica întâmplare cu mărul? Cu sute de ani în urmă, Tell a fost provocat să tragă cu arcul într-un măr aflat pe capul fiului său. Sigur pe braţul şi pe ochii săi de vultur, a acceptat provocarea stăpânului și a nimerit mărul! Acesta a fost primul pas către eliberarea Elveţiei. Probabil că eroul național elvețian William Tell nu a existat niciodată, dar el continuă să trăiască în piesa „William Tell” a lui Friedrich Schiller și în opera „William Tell” a lui Giacomo Rossini. El a fost perceput ca un simbol al rebeliunii împotriva tiraniei.

Pe când călătorea în Italia pentru a-l căuta pe împăratul francez Napoleon III, Jean-Henri Dunant a fost șocat la vederea zecilor de mii de soldați rămași să moară pe câmpul de luptă. La întoarcerea sa la Geneva, el a fondat (ceea ce a devenit în cele din urmă) Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

FUN FACTS

Forma celebrei ciocolate Toblerone este inspirata de un munte, mai exact de vârful Matterhorn care are 4500m. Muntele este popular printre alpiniști, dar este incredibil de greu de urcat. 

Elveția este una dintre cele mai fericite țări din lume, după Finlanda. Nu ea, ci oamenii care trăiesc acolo, desigur. Nu e de mirare, având în vedere că cei mai bogați oameni din lume locuiesc aici. Peste 50% din populația țării câștigă între 100.000 și 1 milion de dolari pe an!

În luna octombrie aici se sărbătorește Festivalul Castanelor.

O roată de brânză Emmental cântărește cam 120 kg  și are nevoie de 1500 l de lapte pentru a fi produsă.

START QUIZ! Succes!


Elveția
Episodul 18

NOU: Resurse educaționale deschise