Cum crezi că arată cel mai jos punct de pe Pământ? O fi întuneric? Poate că e… frig. Sau poate că, de fapt, e foarte, foarte cald și colorat. Ha, partea bună e că îți pot spune de-adevăratelea cum e acolo. Vrei să știi? E apă. Și sare. Multă sare. Ne aflăm la Marea Moartă, unul dintre cele mai joase locuri de pe planeta noastră, aflat la o altitudine de aproape 400 de metri sub nivelul mării. Marea Moartă se află în partea sud-estică a Țării Sfinte despre care vei afla în povestea aceasta. Mergem în Israel, o țară aflată în Orientul Mijlociu, de-a lungul coastei de est a Mării Mediterane, lângă Siria, Liban, Iordania, Egipt și cu ieșire la Marea Roșie. Israel are peste 130 de plaje și 273 de kilometri de coastă. Ți-ar trebui mai mult de o lună să vezi toate plajele sale însorite. Nu vă imaginați câte momente istorice și religioase s-au întâmplat în această țară micuță!
Istoria Israelului este foarte complexă. Începe acum 3500 de ani și a modelat întreaga lume. De exemplu, știai că în Israel a apărut unul dintre cele mai vechi orașe din lume, Ierichon? Deoarece poporul evreu are o legatură strânsă cu întâmplări din Biblie, există aici numeroase locuri care amintesc de acestea. Evreii, creștinii și musulmanii consideră Israelul ca fiind Țara Sfântă. Potrivit Bibliei ebraice, teritoriul meu este considerat „Pământul făgăduinței”, darul făcut de Dumnezeu poporului său, locul în care au trăit tot felul de sfinți importanți, proroci, patriarhi, regele David, autorul Psalmilor, Solomon, autorul cărților Cântarea Cântărilor și Ecleziastul. Nu trebuie să ții minte toate aceste detalii, dar e bine să știi că acești oameni au existat și au fost foarte importanți pentru mine. Pe de altă parte, creștinii consideră Israelul ca fiind Țara Sfântă pentru că aici a fost locul nașterii, crucificării și reînvierii lui Iisus Hristos.
70% dintre locuitorii Israelului s-au născut aici, restul populației a venit aici din peste 100 de țări din întreaga lume. 3/4 sunt evrei, 1/4 sunt arabi. Limbile oficiale sunt ebraica și araba, iar moneda este shekelul. Steagul are în centru Steaua lui David albastră, pe un fundal alb, între două linii orizontale albastre. Steaua cu 6 colțuri sau Scutul lui David este prezentă în toate sinagogile pentru că este simbolul protecției divine, al armoniei și păcii universale.
Bucătăria israeliană a fost influențată, în decursul anilor, de bucătăria mediteraneană și arabă, iar oamenii mei împart mâncărurile între cele premise (cușer) și cele interzise (teref). De exemplu, în Israel se mănâncă doar carnea animalelor cu copită despicată cum ar fi vita, capra, oaia, dar nu și porcul sau iepurele. Produsele care conțin lapte și cele din carne nu se consumă de obicei împreună pentru că, în mod simbolic, laptele oferă viață, iar carnea este un simbol al sacrificiului. Lintea, castraveții, fasolea, prazul, ceapa, usturoiul și roșiile sau măslinele se regăsesc adesea pe masa oamenilor mei, la fel ca și năutul, un ingredient de bază pentru preparate ca Hummus, Msabbaha și Falafel. Israelienii iubesc fructul mango și îl folosesc, de obicei, la diverse deserturi. Când spun dulce mă gândesc la înghețată, baclavale, clătite, ștrudel, knafeh (aluat, brânză moale, sirop), malabi (budincă cu apă de trandafiri și topping de nuci).
Înainte de a porni spre cele mai frumoase locuri din Israel, te mai întreb ceva. Mai știi Pupăza din tei scrisă de Ion Creangă? Ea mi-a amintit de pupăză, pasărea-emblemă a Israelului, una dintre viețuitoarele menționate în Biblie. Da, chiar ea, moțata colorată cu cioc subțire și curbat care zboară și peste orașele din România.
LOCURI DE VIZITAT
Cele mai importante orașe din Israel sunt Ierusalim, Tel Aviv-Jaffa și Haifa.
Ierusalim este capitala țării, unul dintre cele mai frumoase si mai cunoscute orașe din Orientul Mijlociu, cu o vechime de aproape 4000 de ani. Este considerat oraș sfânt atât de evrei, cât și de creștini și musulmani, fiind un important loc de pelerinaj. Partea veche a orașului are multe biserici, sinagogi, moschei. Aici se află și Zidul Plângerii unde credincioșii din întreaga lume vin în pelerinaj. Zidul rămas din vechiul Templu este cel mai sfânt loc al evreilor deoarece acesta este tot ce a mai rămas din Templul lui Solomon. Tot aici poți găsi un număr impresionant de magazine și piețe în care poți negocia suveniruri pentru acasă.
Tel Aviv este un oraș situat pe țărmul Mării Mediterane, plin cu oameni activi, un adevărat centru economic și cultural al țării. Poți începe vizitarea Tel Avivului din Jaffa, un loc ce are o atmosfera aparte, cu multe case vechi, bulevarde, localuri si cafenele. Partea veche a orașului e un labirint de străzi înguste, scări și multe fațade din cărămidă. În Tel Aviv te poți aștepta să vezi deodată zgârie nori, dar și construcții micuțe decorate cu graffiti, plajă, bulevarde cochete, piețe cu tot felul de obiecte-suvenir. Bulevardul Rothschild este astăzi una dintre principalele atracții ale orașului, cu fațade impresionante și o atmosferă relaxantă.
Haifa este principalul port la Marea Mediterană și un oraș plin de viață. I se mai spune și „San Francisco al Israelului” pentru că ai o mulțime de lucruri grozave de făcut aici. În primul rând, trebuie să vezi altarul și grădinile pe care UNESCO le-a declarat Patrimoniu Mondial pentru frumusețea lor culturală și naturală. Dacă ai ajuns in Haifa, urcă-te în telecabină și vei putea vedea de sus întregul oraș. Iar dacă vrei să te răcorești, mergi la plajă.
Nazareth este cel mai mare oraș arab din țara mea, un loc în care poți vedea multe biserici. Principalul punct de atracție al orașului este Biserica Bunei Vestiri. Conform Bibliei, aici e locul în care Iosif și Maria l-au crescut pe Iisus și locul în care îngerul Gabriel a apărut pentru a-i spune Mariei că urmează să aibă un copil.
Marea Galileei este un lac cu apă dulce aflat la 215 m sub nivelul mării, fapt ce-l aduce pe locul doi în lume ca adâncime, după Marea Moartă. Totodată, e lacul de apă dulce aflat în cel mai jos punct de pe Pământ. Este foarte popular printre pelerinii care vor să vadă unde Iisus a mers pe apă.
ȘTIAȚI CĂ…
Punctul cel mai înalt din Israel e Muntele Hermon 1.200 m, iar cel mai scăzut e la Marea Moartă. Nivelul scăzut al mării și salinitatea excesivă se datorează evaporării intense, dar nu numai. Cu toate că se spune că aici nu există viață, cercetătorii au descoperit totuși niște bacterii vii. În realitatea, Marea Moartă este un lac în care se varsă râul Iordan. Apa ei nu curge în alte râuri, lacuri, mări sau oceane. Este cea mai sărată mare din lume.
Tel Aviv este orașul cu cele mai multe restaurante de sushi pe cap de locuitor, dupa Tokyo și New York.
Telefonul mobil a fost inventat în Israel?
E aproape imposibil să te scufunzi în Marea Moartă. Oamenii pot pluti cu ușurință aici datorită concentrației mare de sare.
În cea de-a șapte zi a săptămânii se sărbătorește Sabatul, adică ziua în care te odihnești. În Biblie se spune că, după cele șase zile ale Creației, și Creatorul s-a odihnit așa că la fel trebuie să facă și oamenii. Sabatul începe de vineri seara și se termină sâmbătă, la asfințit. În ziua de sabat oamenii NU lucrează, nu conduc mașina, nu gătesc etc. Ei se odihnesc, citesc, se roagă. Acest lucru înseamnă și că multe magazine sunt închise, la fel și restaurante. Da, în fiecare săptămână.
În Israel s-a inventat USB-ul, dispozitivului de memorie care a revoluționat felul în care folosim, transportăm și trimitem mai departe resurse. Tot aici a luat naștere aplicația Waze care îi ajută pe părinții tăi să șofeze, fiind un sistem de navigare GPS.
În luna decembrie evreii sărbătoresc Hanuca/Hanuka sau Sărbătoarea Luminilor. Timp de 8 zile ei aprind lumânări într-un sfeșnic cu 8 brațe și se roagă. Hanuca are însemnătate istorică și religioasă și se referă la eliberarea Templului din Ierusalim de către Macabei în anii 165 Î.H. și victoria împotriva păgânilor. Totodată se spune că, în vechime, Menora (sfeșnicul-simbol al evreilor) a ars timp de 8 zile cu o singură cană de ulei, ceea ce, teoretic, e imposibil. Copiii se joacă cu titirezul în această perioadă mai mult ca în alte momente ale anului, primesc bani și cărți. De ce titirez? Pentru că, pe laturile lui, sunt inscripționate inițiale ale unor cuvinte biblice: mare minune a fost acolo. Tu ce sărbătorești în decembrie?
PERSONALITĂȚI
Golda Meir este considerată „doamnă de fier” a Israelului. Ea e prima femeie care a deţinut funcţia de prim-ministru în Israel. Când avea 50 de ani a fost unul dintre semnatarii Proclamaţiei de Independenţă a Israelului. Obișnuia să lucreze câte 16 ore pe zi.
Împăratul Solomon a fost un conducător evreu antic, iar în Biblie e menționat ca întemeietorul Templului din Ierusalim. I s-au atribuit cărțile Ecleziastului, Proverbelor și Cântarea Cântărilor din Vechiul Testament. Se spune că a fost un împărat înțelept și celebru care a domnit 40 de ani. În scrierile lui se găsesc multe sfaturi, pilde și îndemnuri pe care poporul său le-a respectat cu sfințenie.
Amos Oz a fost un celebru scriitor israelian ale cărui cărți sunt încă pe rafturile bibliotecilor și librăriilor din toată lumea. El este considerat cel mai important prozator şi eseist israelian, tradus în peste 40 limbi. A semnat eseuri literare, culturale şi politice, romane și povestiri.
FUN FACTS
Israel are cel mai mic metrou din lume. El se află în Haifa și are un traseu de 1.8 km și doar patru garnituri de metrou. Numele său este „Carmelita” și oprește în 6 stații.
Marea Moartă este unul dintre cele mai populare locuri în care poți să îți faci un selfie. De ce? Oamenii vin aici și își acoperă corpul cu nămol de pe fundul mării și e atât de amuzant să îi privești. Nu în ultimul rând, unii turiști cred în proprietățile vindecătoare ale acestui nămol care ajută pielea să fie mai sănătoasă și mai frumoasă.
În Israel sunt cele mai multe muzee pe cap de locuitor.
Hatikvah (Speranţa), imnul naţional al Israelului, are versurile compuse de Naftali Herz Imber în timpul șederii lui la Iași. Compozitorul muzicii, Samuel Cohen, a mărturisit că s-a inspirat inclusiv dintr-o melodie românească, Carul cu boi.
Poți traversa Israelul de la Est la Vest în doar două ore?
În Israel, puteți cumpăra înghețată cu un gust de hummus.
POVEȘTI
Acum, că am aflat atâtea lucruri despre Israel ce spui despre o poveste cu multe înțelesuri? Ascultă chiar acum Palatul dintre nori și află cum poți să prinzi o rază de Soare!
Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!
START QUIZ!