Italia

Mamma mia! Ce bine îmi pare să vă întâlnesc! Sunt Italia, țara pastelor, a delicioasei pizza, a grozavei gelato (înghețată), a sticlei de Murano din care se fac bijuterii superbe și a atâtor altor minuni pe care le veți descoperi pe parcurs!

Am de arătat multe opere de artă, dar și cele mai numeroase locuri istorice din patrimoniul UNESCO din lume (55 la număr) printre care Matera, orașul cu locuințe săpate în stânci sau Alberobello, orașelul hobiților!

Italienii sunt suporteri înfocați de fotbal, sunt iubitori de muzică și timp cu prietenii, de mâncare rafinată și pun pasiune în tot ce fac. Munte, mare, dealuri cu viță de vie, sate pescărești colorate, orașe superbe cu milioane de turiști, piațete pietruite și vechi castele care încă păstrează aerul somptuos de altădată. Asta sunt eu. Numai cine nu m-a vizitat nu înțelege cât de frumoase sunt aceste locuri. Andiamo! Adică Să mergem! Pornim într-o călătorie fascinantă! 

Capitala mea este Roma, orașul magnet care a produs zicala Toate drumurile duc la Roma. Vorbesc italiana, urmașa limbii latine, iar steagul meu este tricolor și are culorile dispuse pe verticală: verde, alb și roșu. Imnul se numește Cântecul italienilor, iar țara este condusă de un președinte.

Pe teritoriul meu sunt de fapt trei țări – Italia, San Marino, cea mai veche republică și Vatican, cea mai mică țară din lume.

PERSONALITĂȚI

Când vine vorba despre artiști italieni faimoși nu putem să nu pomenim de Leonardo da Vinci, de Michelangelo sau de Botticelli. Michelangelo a fost pictor, sculptor, inginer și arhitect în perioada Renașterii. A fost faimos încă din timpul vieții și este cunoscut pentru statuia lui David din Florența.

Da Vinci a fost un geniu. Pictura sa Mona Lisa poate fi văzută la Luvru, în Paris. A fost un mare inventator și a studiat concepte precum calculatorul, elicopterul sau costumul de scafandru.

Continuăm această listă extraordinară de oameni care au făcut istorie, cu Cristofor Columb, primul european care a ajuns în America. A traversat de patru ori Oceanul Atlantic și a fost inspirat de Marco Polo, un alt italian celebru care a parcurs Drumul Mătăsii și a ajuns în China, Mongolia și Japonia, mult înaintea altor europeni.

Dar muzica de operă? Știați că primele opere au fost compuse aici, iar Italia este considerată capitala Operei? Rossini – Bărbierul din Sevillia, Giuseppe Verdi – Traviata, Giacomo Puccini – La Boema, tenorul Luciano Pavarotti, dar și cele mai faimoase și vechi teatre de operă din lume – Scala din Milano sau La Fenice din Venezia sunt doar câteva dintre argumente.

Și cine nu a auzit de scriitorii Dante Alighieri sau Umberto Eco? Chiar și Pinocchio este italian, scriitorul Carlo Collodi i-a dat viață tot pe meleagurile mele. 

Aș putea să vă mai povestesc despre designerii celebri Versace sau Armani, de actrița Sophia Loren sau regizorii Federico Fellini și Franco Zeffirelli!

Sau să mă întorc în timp și să vă spun că Iulius Cesar, cel mai cunoscut împărat roman a fost un geniu militar care a transformat Roma într-unul dintre cele mai mari imperii din istorie!

Lista este enormă! Stați să vedeți și câte locuri sunt de vizitat!

Veneția

Cine nu a auzit de Veneția, orașul fără mașini pe care îl poți străbate la pas, cu barca sau cu tradiționala gondolă? Urcă fără teamă în bărcuța lunguiață și lasă-te purtat pe canalele acestui oraș construit pe apă. Cei care te vor duce în acest tur fermecător chiar știu ce fac pentru că, dacă vrei să fii gondolier, ai nevoie de 400 ore de studiu!

În Veneția se află Piața San Marco cu porumbei prietenoși care ți se așază pe umăr și bazilica decorată cu mozaic, aur, marmură, pietre prețioase. De asemenea, aici poți vizita Palatul Dogilor. Și să nu uităm de Carnavalul de la Veneția, festivalul costumelor și măștilor extravagante.

Roma

Capitala Italiei are peste 2500 de ani și a fost centrul Imperiului Roman – cel mai puternic și bogat imperiu din istorie. Poți începe plimbarea în centru din Piața Navona, locul în care se adună artiștii, iar apoi te poți opri la Fontana di Trevi. Peste 3000 de euro sunt aruncați zilnic aici, iar banii sunt folosiți pentru a hrăni săracii. Legenda spune că dacă arunci aici un bănuț, într-o zi te vei întoarce sigur la Roma.

Aproape de fântână se află Pantheonul, construit ca templu pentru zei. Aaaa, și să nu uiți de Colosseum, cel mai mare amfiteatru din lume, în formă de ou, cu mai mult de 80 intrări, și în care pe vremuri se băteau gladiatorii. Are 50 de metri înălțime, iar sub arenă există o rețea de pasaje secrete, uși și lifturi. Peste 65.000 de oameni puteau participa la adunările organizate aici.

Vatican

Un amănunt cu adevărat interesant este că la Vatican îl puteți asculta sau chiar vedea pe Papă, conducătorul Bisericii Catolice. Este cel mai mic stat din lume – are jumătate de kilometru pătrat și puțin peste 1.000 de locuitori. Aici se află Domul Sfântul Petru, cea mai mare biserică din lume. Tot aici se află Capela Sixtină, unul dintre cele mai vizitate locuri de la Vatican, pictată de Michelangelo. Cele 10 muzee ale Vaticanului cuprind picturi, sculpturi, tapițerii, armuri, obiecte de artă. S-a calculat că ai avea nevoie de 9 ani ca să poți vedea fiecare obiect de aici, fără să stai mai mult de 30 secunde în fața fiecărui exponat!

Milano

I se spune orașul modei, al shoppingului și al afacerilor. În centrul orașului se află Domul din Milano, cu sute de turnuri și statui impresionante. Galeria Vittorio Emanuele II este unul dintre cele mai luxoase centre comerciale din Europa. Branduri renumite de fashion sunt prezente sub acest acoperiș din sticlă. Dacă ești în Milano și vrei să ajungi la Roma, te poți urca în trenul de mare viteză numit Freccia (săgeată).

Florența

Chiar în inima Toscanei te așteaptă acest oraș considerat acasă de Leonardo da Vinci. Este locul în care au fost inventate pianul și brandul Gucci. Primul loc în care poți merge e Piazzale Michelangelo unde vei vedea o copie după faimoasa sculptură David a lui Michelangelo, apoi poți urca la basilica San Miniato al Monte, construită cu marmură albă și verde. Fă pauze dese și încearcă înghețatele delicioase din Florența pentru că aici a fost inventat celebrul desert italienesc.

Pisa

Este orașul cu cea mai faimoasă clădire înclinată din lume, monument istoric UNESCO: Turnul din Pisa. Se pare că din cauza solului nisipos, turnul a început să se încline în timp ce se construia etajul al treilea. Următoarele etaje au fost construite oblic, pentru a echilibra partea înclinată. Turnul are aproape 300 de trepte și o înălțime de 56 m, iar în vârf sunt șapte clopote care corespund notelor muzicale.

Sicilia

Este cea mai mare insulă din Marea Mediterană și una dintre cele mai cunoscute destinații de vacanță datorită plajelor și apei cristaline, dar și a vegetației: portocali, lămâi, mandarini, palmieri, bambus, culturi de bumbac. În orașul Agrigento se află Valea Templelor (Templul lui Jupiter, Templul lui Hercule, Templul Herei etc.), iar în Catania se află vulcanul Etna care erupe aproape o dată la trei luni.

FUN FACTS

Italia arată pe hartă ca o cizmă cu toc ce își face apariția din Marea Mediterană. Partea amuzantă este că această cizmă pare că lovește o minge care este de fapt insula Sicilia!

Italienii vorbesc cu… mâinile. Da, pare amuzant, dar e adevărat. Ei au gesturi pentru tot felul de sentimente pe care vor să le evidențieze. De exemplu, atunci când vor să spună că mâncarea a fost delicioasă obișnuiesc să își sărute zgomotos degetul arătător. Mamma mia! este expresia prin care își exprimă încântarea.

Hai la masă! Pastele în Italia au peste 200 de forme și se pot găti în zeci de feluri! Pizza a fost inventată în Napoli. Cea mai faimoasă pizza este Margherita, care a primit numele de la regina cu acelasi nume, prima care a avut ideea unei pizza colorată în culorile steagului Italiei: roșu – tomate, alb – mozzarella, verde – busuioc.

ȘTIAȚI CĂ?

În Italia se află o mulțime de vulcani printre care și Vulcanul Etna, cel mai înalt și activ din Europa. Deși erupe foarte des, oamenii și-au construit case la poalele lui pentru că solul este foarte fertil pentru vița de vie, măslini și pomi fructiferi. Vezuviu este un alt vulcan celebru din Italia. Este vulcanul care a distrus orașul Pompei, care poate fi vizitat și în zilele noastre. Este foarte bine conservat!

Italia e recunoscută pentru scuterul Vespa, preferat de tinerii din întreaga lume și pentru super mașinile pe care le construiește: Ferrari, Lamborghini. Stiați că, recent, un Ferrari de colecție s-a vândut cu 35 de milioane de Euro?

Italienii sunt faimoși pentru invențiile și descoperirile lor, pentru arta și artiștii recunoscuți în toată lumea. Ei au inventat pianul și termometrul, conurile de înghețată și ochelarii de vedere

POVEȘTI

Poveștile italiene sunt produsul impresionant al unei istorii artistice și literare deosebite. Noi propunem două, iar vouă vă rămâne misiunea să descoperiți minunata literatură italiană prin alte lecturi. Berta și Nero  și Barca fermecată sunt cele două povești pe care trebuie să le citiți și să le ascultați, pentru a putea răspunde mai departe la quiz-ul pe care vi l-am pregătit.

ART&CRAFT

Turnul din Pisa este tema italiană de la Art&Craft, ușor de realizat și mai apoi foarte ușor de re-asamblat. Aveți  nevoie de câteva coli de hârtie din blocul de desen, de capsator sau lipici și carioci sau culori pentru a înfrumuseța turnul vostru. Pe fiecare coală, dispuse orizontal și pe toată suprafața colii, desenăm ferestre mari rotunjite, ca în imaginea alăturată. Colile de desen se lipesc sau se capsează formând fiecare un cerc, respectiv un etaj al turnului. Și apoi le așezăm una peste alta, și nu uităm să înclinăm turnul! Faceți turnul cât de înalt și înclinat doriți. Ei, cum a ieșit?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Italia
Episodul 12