Rusia

Vă salut! Numele meu este Rusia și sunt cea mai mare țară din lume! Sunt atât de întinsă încât nu am încăput pe un singur continent, așa că mă găsiți jumătate în Europa, jumătate în Asia. Mă învecinez cu 14 țări și jumătate din suprafața mea este acoperită de păduri mari și dese.

Președintele meu locuiește la Kremlin, iar în trecut am fost condusă de țari la curțile cărora se organizau cele mai fastuoase baluri. Am o istorie tumultoasă și oameni excepționali pe care îi știe întreaga planetă.

Cine nu a auzit de scriitori traduși în toate limbile lumii precum Dostoievski, Pușkin, Cehov sau Tolstoi? De asemenea, Stravinsky, Rahmaninov, Prokofiev sunt unii dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX. La fel Ceaikovski, autorul celebrului balet Spărgătorul de nuci, care ne duce în lumea basmelor, a copilăriei și a dulciurilor. Dacă nu știți povestea o puteți asculta / vedea aici, chiar acum.

Baletul este tare iubit în Rusia și aici veți găsi cea mai bună şcoală de dans din lume la Teatrul Balșoi. Anna Pavlova este doar una dintre cele mai talentate și cunoscute balerine din toate timpurile. Știați că Pavlova, prăjitura aceea delicioasă cu bezea, frișcă și fructe a fost inspirată de tutu-ul diafan purtat pe scenă de artistă?

Suntem artiști, dar jucăm și mult fotbal, hockey și basket. Sigur ați auzit de gimnastele din Rusia sau de Maria Sharapova, tenismena de origine rusă care a fost numărul 1 mondial și care a luptat pentru titlu inclusiv cu Simona Halep. Iar când vine vorba despre șah, nu prea ne întrece nimeni. 9 dintre campionii mondiali ai sportului minţii sunt ruși!

Înainte de a trece mai departe, vă mai spun doar că primul om care a ajuns în spaţiu a fost cosmonautul Yuri Gagarin și că Sputnik, primul satelit artificial care a orbitat în jurul Pământului, a fost lansat tot de ruși!

Culorile steagului meu sunt alb, albastru și roșu, dispuse orizontal. Legenda spune că așezarea culorilor pe steag este simbolică: albul l-ar reprezenta pe Dumnezeu, albastrul pe țar, iar roșul pe țărani.

Capitala Rusiei este Moscova, moneda este rubla. Limba mea este rusa și nu este ușoară deloc. Ia să vedem, puteți să pronunțați: PRIVET, adică Salut! sau DO SVIDANYIA care înseamnă La revedere?

LOCURI DE VIZITAT

Piața Roșie din Moscova este cea mai cunoscută piață din Rusia. Este locul din care pornesc marile străzi ale Moscovei, în toate direcțiile, și este situată chiar lângă Kremlin, adică fortăreață.

Ermitaj, al doilea cel mai mare muzeu din lume după Luvru, a fost întemeiat de împărăteasa Ecaterina a II-a la Sankt Petersburg. Ţarina se retrăgea aici pentru a admira tablourile și își obliga prietenii care o însoțeau să păstreze liniştea, să nu caşte, să renunţe la sabie și la pălărie.

Cel mai înalt munte și cel mai lung fluviu din Europa se găsesc în Rusia! Este vorba despre Muntele Elbrus (peste 5.000 metri) și Volga care se varsă în Marea Caspică, cel mai mare lac din lume. Tot pe teritoriul meu veți găsi și cel mai adânc și vechi lac de pe glob, cu peste 1.000 m adâncime, lacul Baikal.

Transsiberianul este trenul care merge pe una dintre cele mai lungi căi ferate din lume (9.200 km), călătoria cap-coadă fiind una legendară, de cel puțin 6 zile, de la Moscova la Vladivostok aproape de granița cu China și Coreea de Nord.

Sochi este cea mai populară destinație de vacanță a rușilor și nu numai, aflată între mare și munte. Aici au avut loc Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014.

ŞTIAŢI CĂ?

Cele mai scăzute temperaturi din lume de -70 grade Celsius s-au înregistrat în Siberia, un ţinut îngheţat, cu foarte puţini locuitori?

Celebra păpuşă Matrioska a fost inventată de un pictor rus, Serghei Maliutin, după modelul ouălor de lemn? Matrioska simbolizează o fetiță îmbrăcată în sarafan rusesc şi conţine alte păpuși în interior. Este cel mai popular suvenir.

Rusia are 9 fusuri orare, adica 9 ore diferite!!!

Metroul din capitala Rusiei are aproape 200 de stații, iar cea mai adâncă este la 85 de metri în subteran?

Rusia este mai mare ca planeta Pluto?

FUN FACTS

Din cauza deselor schimbări ale denumirilor oraşelor în Rusia, este foarte posibil ca un om care s-a născut în Sankt Petersburg să fi mers la şcoală în Petrograd, să se fi căsătorit în Leningrad şi să moară în Sankt Petersburg, fără să se fi mutat vreodată.

Cele mai cunoscute icre negre, Beluga, provin din Rusia. Un singur kilogram de caviar Beluga poate costa 10.000 de dolari! Dar rușilor le plac și tocănițele și borșul! Și sunt celebri pentru ceaiul lor fiert în samovar. De asemenea, dacă ajungi în Rusia trebuie să guști pelmeni, un fel de găluște cu carne și condimente delicioase sau blini, un fel de clătite preparate în special la finalul iernii. Tradițiile spun că forma rotundă a acestor clătite-blini convinge soarele să iasă după o iarnă grea.

În Rusia a existat o taxă pe barbă, impusă de regele Petru I, în încercarea de a convinge bărbaţii ruşi care purtau bărbi lungi să şi le radă.

ART&CRAFT

Acum, hai la joacă! Învățăm împreună să facem o păpușă Matrioșka! Primul pas e să desenenăm forma cifrei 8 cu un creion. V-a ieșit? Facem conturul exterior cu un creion negru. Începe să semene, nu? Continuăm cu fața, părul și baticul cu fundiță, iar apoi îi facem un șorț cât mai colorat cu buline sau flori, dungi sau pisici. Important este să vă placă! Gata! Avem o adevărată Matrioska numai a noastră! Ce ziceți? Ați reușit?

Rusia

POVEȘTI

Poveștile rusești sunt o încântare atât pentru copii, cât și pentru adulți și sunt pline de învățăminte. De aceea, vă invităm și pe voi să aflați două basme tare frumoase. Turtița năzdrăvană (audio / LSR) și Fetița cea înțeleaptă (audio/ LSR).

QUIZ

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

Rusia
Episodul 20