Aleodor Împărat

Opera epică în proza în care se povestesc întâmplări fantastice puse pe seama unor personaje supranaturale în lupta cu răul se numește basm. Basmul “Aleodor-Împărat” a fost cules de Petre Ispirescu.

Ca toate poveștile și aceasta începe cu a fost odată un împărat care avea un fiu pe nume Aleodor. Pe patul de moarte împăratul i-a spus că poate să vâneze în multe locuri numai pe moşia lui Jumătate-de-om-călare-pe-jumătate-de-iepure-şchiop nu. Aleodor urcă pe tron și într-o zi, din întâmplare, ajunse pe moşia interzisă. Acolo, ca sa nu-l ia prizonier, monstrul îi ceru să-i aducă de soție pe fata lui Verdeş împărat.

Pe drum întâlni o ştiucă. Aleodor vru să o mănânce, dar la rugămintea ei o iertă. Ea îi dărui un solzişor şi îi spuse că atunci când va avea nevoie va veni. Mai merse el ce mai merse şi dădu peste o cioară care avea aripa rănită. Băiatul ar fi vrut să o mănânce, dar ea îl rugă să o salveze. La sfârşit îi dădu o pană şi spuse că, dacă va avea vreodată nevoie de ea, va veni. Merse el ce merse şi dădu de un tăune. Aleodor ar fi vrut să îl calce, dar, la cedă la rugăminţile acestuia. Tăunele îi dădu un puf din aripioară şi îi spuse același lucru cu celelalte animale.

Ajunse în sfârşit la Verdeș împărat şi îl rugă să îi dea fata.  Împăratul îi zise că este de acord, cu condiția să se ascundă de trei ori, iar fata să nu îl găsească. Prima dată Aleodor chemă ştiuca să îl ajute, iar ea îl transformă într-o scoică şi îl ascunse pe fundul mării. Fata îl găsi. A doua oară chemă cioara, iar ea îl transformă într-o cioară mică. Fata îl găsi şi de această dată. Ultima dată chemă tăunul. El îl transformă într-un ou de paduche şi îl ascunse chiar în coada fetei. De data asta, prinţesa nu reuşi să-l mai găsească.  Așa că, Aleodor o duse la Pocitanie, dar fata refuză să se căsătorească cu o asemenea ființă. De necaz, Pocitania plesni și muri. Aleodor şi prinţesa se căsătoriră și trăiră impreună până la adânci bătrâneți.

Învățătura desprinsă din basm este să-i respectăm pe cei din jurul nostru căci nu se știe când putem avea nevoie de ei.

Vizionează și alte povești din proiectul Școala de povești.