Vrăjitorul din Oz

În Statele Unite ale Americii cartea “Vrăjitorul din Oz” este unul dintre cele mai cunoscute romane și povestește aventurile unei fetițe pe nume Dorothy.

Luată pe sus de o tornadă, împreună cu Toto, cățelușul ei, dar și cu mica lor casă din Kansas, Dorothy ajunge pe tărâmul lui Oz. Acolo face cunoștință cu Sperie-Ciori, cel care-și dorește puțină minte, cu Omul de Tinichea, cel care vrea o inimă adevărată, și cu Leul cel Laș, care, deși este regele animalelor, e un fricos și jumătate și speră la un pic de curaj.  Aflând de Marele Oz, atotputernicul vrăjitor din Orașul Smaraldelor, se hotărăsc să ajungă la el pentru a-și îndeplini dorințele.

Călătoria se dovedește plină de pericole, dar datorită puterilor pe care le are fiecare, reușesc să scape. Dar cea mai mare încercare este cea când află că marele vrăjitor e de fapt un bătrânel fără puteri care ajunsese pe aceste tărâmuri pentru că balonul lui de circ fusese ridicat în aer şi purtat departe. Cine le mai împlineste acum dorinţele?

De aceea, îl rugară pe Oz să facă totuşi ceva… Degeaba le-a spus acesta că deja au minte, inimă şi curaj! A trebuit să-i pună lui Sperie-Ciori tărâțe şi cuie în cap, în loc de paie, Omului de Tinichea o inimă din mătase, iar leului i-a dat să bea un sirop de curaj. Iar pentru Dorothy Oz construi un alt balon ca să plece împreună spre Kansas. Doar că Dorothy se pierdu în mulţime chiar când acesta se înălță.

Fără nicio altă soluție prietenii plecară spre vrăjitoarea din miazăzi, Glinda, care le dezlegă toate tainele. Pantofii săi fermecați de argint aveau să o aducă pe Dorothy acasă. Trebuia doar să-i lovească de trei ori la călcâi şi să le spună unde să o ducă. Sperie Ciori se întoarse în Oraşul Smaraldelor, Omul de Tinichea la oamenii din apus, care îl voiau de rege, iar Leul, la animalele din pădure. Dorothy, cu Toto, au ajuns acasă, la casa reconstruită de unchiul Henry și mătușa Em. A fost primită cu mare bucurie… iar pantofii de argint s-au pierdut în timpul zborului… Dar fetiţei nu i-a părut rău de toată călătoria, pentru că aşa a putut să-şi facă noi prieteni şi să îi ajute!

Vizionează și alte povești din proiectul Școala de povești.