Robinson Crusoe

Robinson Crusoe s-a născut în anul 1632, în orasul York, într-o familie cumsecade. La 19 ani, împotriva voinței părinților a fugit de acasă îmbarcându-se pe un vas. Prima sa experiență pe o navă aproape îl ucide, dar navighează din nou în Africa. Este capturat de pirați și vândut în sclavie. Scapă și ajunge în Brazilia, unde dobândește o plantație și prosperă. Dornic de mai multă avere, Crusoe încheie o înțelegere cu alți proprietari de plantații pentru a naviga în Guineea, cumpără sclavi și se întoarce cu ei în Brazilia. Dar corabia este prinsă într-o furtună îngrozitoare și naufragiază pe o insulă pustie.

Prima noapte a fost de coșmar pentru Robinson, deoarece nu știa dacă să se ferească de fiare sau de sălbatici. Dimineața a înotat până la corabie și a găsit de mâncare, puști, îmbrăcăminte și multe alte lucruri necesare, corabia scufundându-se. În primele zile pe insulă,  a început să își facă un jurnal zilnic și a început construirea unei locuințe, descoperind că pe acel pământ pot crește grâne. Robinson a început să cerceteze insula, găsind un loc cu tutun, lămâi, trestie de zahăr, struguri sălbatici, însă  nicio  urmă de om. Ca tovarăș de vorbă și-a găsit un papagal pe care l-a învățat să vorbească. Pentru a nu uita nimic din întâmplările zilnice, scria totul în  jurnal, iar pe o scândură,  un calendar pe care își însemna lunile, zilele și anii.

Într-una din zile, când s-a suit pe colina de unde putea supraveghea insula, a observat niște oameni care mâncau prizonierii prinși în luptă. Robinson a reușit să elibereze  pe unul dintre ei l-a numit Vineri și l-a luat să locuiască cu el. De acum, totul era mai ușor pentru Robinson, având un tovarăș cu care putea vorbi și lucra. Împreună cu el, Robinson salvează viața unui căpitan de vas, fuge de pe insulă și se întoarce în Anglia. Ajuns acasă,  își întemeiază o familie. Din păcate soția lui moare curând și  Robinson se întoarce pe insulă. Ajuns aici află că între timp s-au schimbat multe,  iar Vineri a fost omorât. Se întoarce după câțiva ani acasă și rămâne acolo până la sfârșitul zilelor sale.

Vizionează și alte povești din proiectul Școala de povești.

Robinson Crusoe
Episodul 21