Brazilia

Salutare tuturor copiilor mici şi mari! Sunt efervescentă, sunt plină de viaţă, sunt Brazilia, cea mai mare ţară din America de Sud şi a 5-a ţară din lume,  și ca mărime şi ca număr de locuitori. Istoricii spun că numele meu vine de la brazilwood – un copac cu lemn roșu-portocaliu strălucitor care se folosește pentru confecționarea instrumentelor muzicale.

Sunt o țară verde și deosebit de frumoasă! Aţi auzit de fluviul Amazon? Este al doilea fluviu ca mărime din lume după Nil. Şi cea mai mare parte din Jungla Amazoniană se află tot pe teritoriul meu, aşa că mă mândresc cu milioane de specii de plante, animale, păsări, insecte, vietăţi de tot felul ascunse de ochii oamenilor şi mult, mult verde care face ca harta mea să semene cu o salată apetisantă.

Dintre speciile grozave de păsări și animale, trebuie să reții tucanul, un fel de papagal foarte colorat, inteligent și guraliv, simbol brazilian al varietății naturale. Tucanii au ciocul mare și sunt așa de simpatici, încât mulți brazilieni îi țin ca animale de companie, păsări de apartament.

Ne place mult să dansăm și să petrecem. Probabil ați auzit de samba. Este un dans de origine africană și este unul dintre simbolurile noastre culturale. Vă invit în pași de dans mai departe, în călătoria noastră!

Capitala mea este oraşul Brasilia, cu S nu cu Z ca numele ţării. Dar cel mai mare oraş al meu este Sao Paulo. Sunt condusă astăzi de un preşedinte, dar am fost condusă şi de împăraţi pe vremea Imperiului Brazilian. Şi să ştiţi că sunt printre foarte puţinele ţări care au fost condus de femei.

Chiar și drapelul meu, botezat de brazilieni Auriverde, conține verdele pădurilor și galbenul aurului, cele două bogății naționale. În mijlocul drapelului este un cerc indigo, cu 27 de steluțe reprezentând statele Braziliei și motto-ul ţării, Ordine şi progres.

Locuitorii mei vorbesc limba portugheză. Dacă vrei să saluți un brazilian, poți să spui simplu: Oi! sau Ola! Asta înseamnă Salut! Iar dacă vrei să știi ce face, cum se simte, atunci întrebi: Tudo Bem? Totul este în ordine?

Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro este printre cele 7 minuni ale lumii şi una dintre cele mai mari statui ale Mântuitorului din toate țările. Are 30 de metri înălțime și este reparată destul de des pentru că este expusă fulgerelor!

Carnavalul de la Rio, cel mai mare carnaval și petrecere din lume, la care anual participă 2 milioane de persoane care dansează samba pe ritmuri amețitoare. 

Tot aici este și Plaja Copacabana, cea mai cunoscută din țară și foarte apreciată de turiști, unde se adună de Revelion peste peste 1 milion de oameni pentru focurile de artificii spectaculoase.

Cascadele Iguazu reprezintă cel mai mare grup de cascade din lume. Sunt 275, una lângă alta. Este o privelişte extraordinară, tone de apă căzând de la înălțime și spumegând permanent! Nu este de mirare că locul a fost declarat patromoniu mondial UNESCO.

Fortaleza, metropola modernă, nu trebuie ratată în vacanța voastră în Brazilia. Aici întâlnești litoralul pe o lungime de 30 de km, dar și zgârie nori, restaurante și muzee impresionante, într-un cuvânt varietate. Este un oraș foarte căutat de turiști.

ȘTIAȚI CĂ ? 

Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume? De altfel se spune că cea mai bună cafea din lume vine din Brazilia!

Fotbalul este cel mai iubit sport în Brazilia, care a câștigat de 5 ori Cupa Mondială! Aici s-au născut: Pele, Ronaldo, Ronaldinho, şi să nu-l uităm pe Neymar. Pele, cel mai mare jucător de fotbal din toate timpurile, este în Cartea Recordurilor pentru cele mai multe goluri marcate: peste 1200 în peste 1300 de meciuri în toată cariera sa. Există chiar o schemă în fotbal, pe care o fac cei mai talentați fotbaliști, care se numeşte evident braziliana. Fiecare oraș are măcar un stadion de fotbal.

Brazilia este renumită pentru cele peste 600 de specii de reptile, inclusiv uriașii șerpi anaconda, boa sau constrictor!

Cam 10 milioane de brazilieni trăiesc în favele, ghetouri de la periferia orașelor mari. Oamenii care trăiesc aici sunt foarte săraci, iar clădirile sunt fabricate din materiale ieftine, precum plastic, lemn, sticlă și resturi.

FUN FACTS

Brazilienii au inventat un dans – luptă, numit capoeira, un fel de artă marțială braziliană cu salturi, mișcări acrobatice, flexibilitate deosebită și… muzică, evident.

Deși au o bucătărie variată, mâncărurile preferate acasă sunt orezul și fasolea și carnea de vită. Cafeaua este cea mai populară băutură. Dacă vizitați Brazilia, trebuie să încercați mâncarea lor națională, Feijoada, adică boabe de fasole neagră, carne (de obicei din porc) și bucăți de cârnați. Se adaugă de obicei și legume și uneori chiar și banane!

În Brazilia, cerșetoria nu este o rușine, este considerată o profesie. Sunt mulți cerșetori pe străzi, dar cu toate acestea obiceiul este ca fiecare familie, chiar și mai puțin bogată, să aibă menajeră în casă.

ART&CRAFT

Șarpele din hârtie este propunerea noastră pentru Brazilia, renumită pentru șerpii ei mici și mari, așa cum ați aflat deja. Luați o foaie de hârtie, o farfurie care să vă ajute să trasați conturul exterior al șarpelui încolăcit. Acum decupați cercul mare și începeți să trasați conturul corpului lung al șarpelui de la coadă la cap, și nu uitați să faceți forma capului un pic mai mare decât restul corpului care este lung și subțire. Acum decupați cu foarfeca mergând pe conturul trasat și colorați șerpișorul cum vă place. Mulțumiți de rezultat?

Brazilia

POVEȘTI

Poveștile braziliene sunt fascinante și de foarte multe ori au ca subiect bogăția naturală a țării, natura ei sălbatică și plină de vietăți impresionante. Intrați pe secțiunea de Povești a site-ului nostru pentru a asculta Hainele colorate ale micului gândac și Maimuța și bananele, două povești foarte frumoase. 

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Brazilia
Episodul 15