SUA

Hello! Sunt o țară în care mulți visează să ajungă măcar o dată în viață. Mi se spune S.U.A., America, Statele Unite sau Statele Unite ale Americii. O să încerc să mă prezint în cel mai simplu mod ca tu să înțelegi de unde vin poveștile cu ghețari, cowboy, whisky, cei mai buni hamburgeri, personajele Disney, actori și cântăreți celebri. Hai să pornim la drum, dar te avertizez! Călătoria aceasta va fi lungă, dar foarte frumoasă!

Sunt compusă din 50 de state și un district federal și mă aflu în America de Nord, între Canada și Mexic. Suprafața mea este de aproximativ 40 de ori mai mare decât suprafața țării tale, a României adică. De-a lungul timpului am primit atât de mulți oameni din toate colțurile lumii încât, dacă ajungi la mine, vei fi uimit de toată diversitatea etnică și culturală a celor pe care îi întâlnești pe stradă.

Sigur îmi recunoști steagul pentru că îl zărești des și în România la hoteluri, ambasade, chiar și la unele restaurante, dar o să ți-l și explic. Drapelul meu are 13 dungi orizontale albe și roșii, iar în partea stângă sus se află un dreptunghi albastru cu 50 de steluțe albe, aranjate pe 9 rânduri. După cum îți poți imagina, cele 50 de steluțe reprezintă cele 50 de state ale mele, iar benzile orizontale sunt coloniile Marii Britanii despre care îți voi povesti mai departe. Vreau să mă laud că steagul meu a fost primul ridicat pe Lună de Neil Armstrong în anul 1969. Știai?

După ce Cristofor Columb a descoperit primele mele teritorii, mai multe națiuni au venit aici și au început să mă colonizeze (spanioli, englezi, olandezi etc.). Așa au apărut cele treisprezece colonii care au format apoi SUA. În 1776 acestea și-au declarat independența față de Marea Britanie și a urmat Războiul American pentru Revoluție. În timpul acestuia, a fost adoptată la 4 iulie Declarația de independență care a proclamat constituirea SUA.

Sunt sigură că ai auzit de dolar. Este moneda mea, așa cum este leul pentru țara ta. Washington D.C este capitala, iar în Constituție, știi tu… cea mai importantă lege a unui stat, se prevede ca un district federal, diferit de celelalte state, să fie capitală națională. De aceea spunem că America are 50 de state, plus districtul Washington D.C.

Nu știu cu ce animale ești obișnuit în țara ta, dar fii atent cu cine te poți întâlni în munții mei, câmpii și ape înghețate: renul, ursul polar, urși grizzly, foci, morse, balene, narvali (numiți și unicorni sau inorogii mărilor datorită unui corn uriaș care este, de fapt, un dinte).

Vulturul și trandafirul sunt doar câteva dintre elementele-simbol ale SUA. Vulturul cu cap alb, sau acvila, apare pe sigilii, pe steagul prezidențial și pe mai multe logo-uri. Este asociat cu libertatea, autoritatea și forța. Trandafirul este floarea mea națională și chiar la Casa Albă președinții mei se pot relaxa într-o grădină de trandafiri sau pot ține de acolo conferințe de presă. În funcție de culoarea lor, trandafirii sunt asociați cu puterea, eleganța, prietenia, dragostea.

Dacă îți place să încerci tot felul de combinații de gusturi și arome, America e locul potrivit. Atât de multe culturi și-au lăsat amprenta pe gastronomia mea, încât sigur vei găsi ceva care să îți placă. Stilul de viață american este definit inclusiv de modul în care oamenii mei gătesc, iar cuvântul-cheie este REPEDE. Plăcintă de mere, pui prăjit, hamburger sau hot dog sunt cele mai la îndemână preparate, dar bucătăria americană înseamnă, în primul rând, mâncare rapidă și ușor de mâncat. La americani în frigider găsești sigur unt de arahide pentru sandvișuri, mozzarella și înghețată, pâine de mălai, macaroane cu brânză. Se crede că hamburgerul a fost inventat în Connecticut de Louis Lassen. El e format dintr-o chiflă pufoasă, carne și legume: roșii, ceapă, salată. Dacă îi adaugi și o feliuță de brânză, atunci devine cheeseburger. Ți-am făcut poftă, nu?

LOCURI DE VIZITAT

SUA are 50 de state și mi-ar fi greu să îți povestesc aici despre fiecare. Este atât de greu să aleg doar câteva pe care să ți le prezint! Imaginează-ți că fiecare stat are ceva specific și că ar fi minunat să faci cel puțin 50 de excursii în SUA ca să poți descoperi frumusețea locurilor mele. Primele 5 orașe ca mărime sunt New York, Los Angeles, Chicago, Huston, Philadelphia. Hai să ne oprim în câteva dintre ele!

New York și Statuia Libertății. Pe mica insulă Liberty din portul oraşului New York se află Statuia Libertății. Ea a fost cadou din partea Franței, la împlinirea a 110 ani de la Declarația de Independență a SUA. Statuia are o înălțime de aproape 93m și reprezintă o femeie care ține în mâna dreaptă o flacără, iar în mâna stângă o plăcuță pe care este inscripționată ziua independenței Americii: 4 iulie 1776. Statuia Libertății îi întâmpină în port atât pe cei care se întorc acasă, cât și pe cei care ajung, pentru prima dată, pe pământ american.

Tot în New York se află și Empire State Building, cea mai înaltă clădire din lume mai bine de 40 de ani. Locul i-a fost luat de World Trade Center care, după cum probabil ai auzit de la părinți sau bunici, a fost ținta unor atacuri teroriste. După atacuri, Empire State Building a devenit cel mai înalt zgârie-nori din New York cu peste 440m, peste 100 etaje, peste 7500 ferestre și 70 lifturi. Știu că iubești parcurile și locurile de joacă, așa că te poți opri și în Central Park, locul în care s-au filmat sute de filme de-a lungul timpului și unde te poți plimba o zi întreagă.

Despre Brooklyn Bridge, podul ce leagă cartierele Manhattan și Brooklyn ai auzit? Se spune că în cartierul de sub pod poți mânca cea mai bună pizza din America. Nu în ultimul rând, trebuie să ajungi și în Times Square, locul în care vei fi fascinat de panourile publicitare luminoase care îți fură privirea.  

Marele Canion este o vale îngustă, săpată de fluviul Colorado din nordul Arizonei. Fluviul a săpat un canal de eroziune de peste 440m. Peisajul este uimitor datorită rocilor multicolore (auriu, roșu, portocaliu). Imaginea este copleşitoare datorită dimensiunii acestui canion, adânc de aproximativ 1.5 km. Prin canion te poți plimba cu măgăruși obișnuiți cu drumurile accidentate de acolo.

Disney World și Centrul Spațial Kennedy din Florida. Da, cum ai auzit. În SUA este cel mai mare parc de distracții Disney, realizat întocmai cum și-a dorit Walt Disney însuși. Milioane de vizitatori se întâlnesc anual aici pentru a vizita parcurile tematice, animale exotice din Animal Kingdom Park și studiourile Disney Hollywood. Tot în Florida poți vizita centrul spațial dacă vrei să vezi rachete și chiar navete spațiale, să întâlnești un astronaut și să afli despre misiuni în spațiu. Iar dacă iubești viteza, poți să mergi și la pista de curse din Daytona Beach, locul unde s-a desfășurat celebra cursă Daytona 500, cea mai renumită din seria Cupa NASCAR.

Colorado este și el un loc superb, cu un peisaj care te va impresiona. Te poți opri în Parcul Național Rocky Mountain să vezi piscuri înalte, lacuri alpine și natura sălbatică. Poți merge la pescuit, poți să călărești, poți să stai cu cortul și iarna poți să schiezi. În sud, la baza munților, se află orașul Durango pe care îl poți vizita dintr-un tren istoric care face excursii de o zi pentru turiști. Iar dacă îți plac dinozaurii, poți merge la Dinosaur National Monument, într-un sit care păstrează urmele unui dinozaur adevărat, fosile și schelete complet asamblate.

Dacă ajungi în California te vei bucura de plajă, soare și orașe misterioase. San Francisco și Los Angeles sunt doar două dintre locurile cele mai vizitate. Primul este un oraș sofisticat, perfect pentru iubitorii de balet, teatru și plimbări în cartiere istorice. Nu rata o plimbare pe Golden Gate, podul suspendat considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne.

În Los Angeles te poți aștepta să vezi plaje însorite, palmieri și îți poți imagina cum trăiesc vedetele de la Hollywood. De-a lungul bulevardului Hollywood se află Walk of Fame, sau bulevardul celebrității. Pe trotuare se află o mulțime de stele pe care sunt scrise numele unor celebrități americane: actori, regizori, muzicieni. Peste 2600 de oameni importanți au o stea aici care le recompensează simbolic munca. Știi pe cine mai găsești pe bulevard? Pe Mickey. Da, Mickey Mouse, cel mai îndrăgit șoricel din lume.

Turiștii pot vizita de asemenea Biblioteca Huntington care se mândrește cu o colecție de cărți rare, inclusiv cu un manuscris al lui Chaucer’s Canterbury Tales. Nu în ultimul rând, aici poți să vizitezi Valea Yosemite, o zonă cu stânci de granit care au fost sculptate de ghețari cu milioane de ani în urmă.

Alaska este un ținut atât de diferit de cel al țării tale! Aici se află parcul național Denali, casa urșilor grizzly, a lupilor, renilor și a altor animale. Dacă participi la un tur organizat, poți merge să vezi chiar și balenele ce înoată în aceste ape. În Alaska este și o binecunoscută autostradă, Dalton, unde solstițiul de vară aduce 24 de ore de lumină. Iarna înseamnă aici 24 de ore de întuneric. Tot aici poți vedea și Aurora Borealis, sau Aurora boreală, care apare în multe nopți, începând cu luna septembrie până la jumătatea lunii aprilie. În timpul ei poți să vezi pe cerul întunecat strălucind în culori uimitoare.

ȘTIAȚI CĂ?

Casa Albă (White House) din Washington DC este locul în care stă și guvernează președintele și ia decizii importante. Biroul Oval este doar una dintre cele 100 de camere!

În California a fost deschis primul McDonald’s în anul 1940. Afacerea a început cu un singur restaurant în care frații McDonald promiteau un lucru extrem de important: servirea rapidă. Compania s-a extins la nivel internațional odată cu apariția lui Ray Kroc, omul care și-a dat seama că afacerea poate să aibă succes în sistem de franciză. În România primul restaurant a fost deschis în anul 1995. 

Americanii iubesc sportul. Se spune că sportul lor preferat este baseball-ul, dar eu cred că și fotbalul american este la fel de îndrăgit. În baseball există un jucător care aruncă o minge cam de mărimea unei mingi de tenis către un prinzător, în timp ce alt jucător din echipa adversă încearcă să o lovească cu o bâtă rotundă, netedă. 

Statele Unite ale Americii sunt un stat federal. Fiecare stat deține suveranitate legală, are propriul parlament (în general numit adunare – assembly), adesea bicameral și un guvernator ales prin vot direct de populația statului.

În aprilie 1912, nava maritimă Titanic a plecat din Anglia spre New York. La trei zile de la plecare s-a ciocnit cu un iceberg, iar nava s-a scufundat în Oceanul Atlantic. Vaporul uriaş avea doar 20 de bărci de salvare, suficiente doar pentru jumătate dintre pasageri. 

Ursul grizzly este un urs brun care trăiește în America de Nord și este foarte agresiv. Alături de lupul cenușiu, ursul grizzly este un mare prădător de animale mari și mici. 

Îți place popcorn-ul? Aceasta a apărut în 1885. Denumirea vine de la popped corn, un fel de „porumb pocnit” în limba română. Cel mai mare castron de popcorn a fost făcut în SUA în 2006: 1549 kg.

Se spune că Insula Manhattan a fost cumpărată de olandezi de la indienii Lenape în schimbul unor mărgele de sticlă care valorau 24 de dolari. În anul 1624, au înființat orașul New Amsterdam care, dupa cucerirea engleză, a fost redenumit New York (în onoarea ducelui de York). New York-ul este orașul cu cele mai multe stații de metrou: 468.

Muntele Rushmore din statul Dakota de Sud a devenit un monument memorial datorită sculpturilor colosale în granit care îi înfățișează pe unii președinți ai țării: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt. Sculptorul Gutzon Borglum și 400 de muncitori au lucrat la acest monument peste 14 ani.

Principala apă curgătoare de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii este Mississippi, un fluviu uriaș. Fluviul Missouri este cel mai mare afluent al fluviului Mississippi și poate fi considerat cel mai mare râu din Statele Unite ale Americii.

PERSONALITĂȚI

Primul președinte al Statelor Unite a fost George Washington. El este considerat „părintele țării” și a fost comandantul armatei. Chipul său se află și acum pe bancnota de 1 dolar. Washington avea prestigiu, experiență militară, carismă și reputația de a fi un mare patriot. Funcția de președinte a Statelor Unite, care nu exista până atunci, a fost „croită” pe măsura lui George Washington. E singurul președinte care a luat 100% din voturile electoratului. Pentru că a refuzat să candideze la al treilea mandat, tot el a fost și cel care a stabilit regula de maximum două mandate prezidențiale. În noiembrie 2020, Joe Biden a fost ales al 46-lea președinte american.

Se spune că Betsy Ross este cea care a cusut primul steag american în anul 1776. Povestea spune că Betsy a primit vizita a trei bărbați (George Ross, Robert Morris şi Generalul George Washington) care i-au prezentat schiţa unui steag cu 13 linii roşii, 13 linii albe şi 13 stele. Aceştia au întrebat-o daca ar putea coase un steag urmând schiţa lor. Betsy a acceptat, însă a propus ca stelele să fie aranjate în cerc și să aibă 5 colțuri.

Navigatorul Cristofor Columb a descoperit America. În august 1492 el părăsea portul spaniol Palos de la Fronterra, îndreptându-se spre necunoscut, sperând că va ajunge în Indii, drumul la care râvneau curțile regale europene din acea vreme. După moartea sa, teritoriul a fost numit America datorită navigatorului Amerigo Vespucci, cel care a demonstrat faptul că lumea pe care o descoperise Columb era cu adevărat un nou continent.

Elvis Presley, actor și cântăreț, s-a născut în Mississippi. I se spune Regele Rock ‘n’ Roll-ului sau simplu, The King. Timp de 22 de ani, Elvis Presley s-a pus în slujba muzicii și a fanilor săi. A realizat 31 de filme și 2 documentare, 64 de albume, 149 de single-uri și nenumărate concerte. Ce carieră strălucită, nu-i așa?

Marlyn Monroe este considerată una dintre cele mai frumoase femei ale lumii. A fost actriță, cântăreață, model, iar fotografii cu superba blondă sunt încă expuse în reviste și muzee ale lumii. Unul dintre cele mai cunoscute filme în care a jucat este Unora le place jazzul, o comedie pe care o poți vedea și tu când crești mai mare. 

FUN FACTS

Numele de hot-dog a apărut în America. Originar, cârnăciorul se mânca cu ketchup, muștar și ceapă, dar îi poți adăuga zeci de alte ingrediente pe placul tău. Germanul Karl Feltmann s-a refugiat în Statele Unite și a fost primul care a vândut cârnăciori în corn. Preparatul se potrivea perfect cu spiritul american: gustos, rapid și ieftin. Prima dată s-a numit red hot, dar apoi a existat un mit care spunea că acești cârnăciori sunt făcuți din carne de câine, drept pentru care red hot a devenit hot dog. 

Deși Statele Unite ale Americii apar în statistici cu limba engleză ca limbă oficială, de fapt, din cele 50 de state, numai 31 au, prin lege, engleza ca limbă oficială.

Stilul cowboy își are originea în SUA: blugi, cămăși în carouri, cizme din piele și pălării cu bordură curbată. Recunoști? Imaginea cowboy-urilor a devenit eroică pe parcursul timpului și, prin urmare, aceste personaje au început să apară în filme și reclame.

START QUIZ!

 

 

SUA
Episodul 10

NOU: Resurse educaționale deschise