Argentina

Hola! Sunt Argentina, a doua țară ca mărime din America de Sud, după Brazilia, și a opta din lume. Numele meu provine de la cuvântul latin „argentum” care înseamnă argint pentru că, pe vremuri, cei care m-au cucerit, exploratorii spanioli și portughezi, credeau că vor găsi aici metalul prețios.

Amerigo Vespucci, un explorator italian, a fost primul european care a ajuns în Argentina în 1502.

Am multă poftă de viață! Sunt relaxată și îmi plac mult petrecerile și festivalurile. Siesta este foarte importantă pentru mine. Mulți oameni vin acasă de la serviciu la prânz să mănânce și să tragă un pui de somn.

Pe seară însă străzile mele răsună sub pașii de tango, dansul pasional care a luat naștere în Buenos Aires la sfârșitul secolului al XIX-lea și care spune de obicei povești triste de iubire.

Am veri fierbinți cu tornade și furtuni, dar și ierni grele, iar cele 30 de parcuri naționale găzduiesc o mare varietate de animale: pume, jaguari, flamingo, tucani, țestoase, foci, pinguini, rechini, balene și delfini.

Sunt o țară mare cu multe câmpii, deșerturi, tundre, păduri și lanțuri montane. Terenul meu poate fi împărțit în patru zone geografice: Anzi, Gran Chaco, Pampas și Patagonia. Cel mai înalt vârf din Munții Anzi este Muntele Aconcagua cu o altitudine de aproape 7000m. Este considerat unul dintre cele șapte vârfuri, adică cel mai înalt munte de pe continentul său.

Cuvântul „pampas” înseamnă „suprafață plană”. Este una dintre cele mai mari câmpii din lume. Aici sunt ferme întinse de vite și oi de care au grijă celebrii Gauchos. Simbol național, aceștia poartă poncho, pantaloni largi și o pălărie cu boruri largi.

Patagonia este situată în partea de sud a țării și nu este foarte populată. Aici este locul celor mai mari dinozauri descoperiți vreodată: Argentinosaurus care a trăit acum 90 de milioane de ani și avea 120 de metri lungime și Giganotosaurus, cel mai mare dinozaur carnivor descoperit vreodată, mai mare decât Tyrannosaurus Rex. În ciuda dimensiunilor sale masive, creierul său era incredibil de mic – cam de mărimea unei banane.

Argentina este cea mai mare țară vorbitoare de spaniolă din America de Sud. Capitala este la Buenos Aires și are o populație de aproximativ 15 milioane de oameni. Drapelul este compus din trei benzi orizontale având aceeași lățime, albastru deschis și alb, cu un soare galben (Soarele de mai) pe banda albă. Moneda țării se numește peso argentinan.

Principalele industrii din Argentina sunt creșterea ovinelor, mineritul și agricultura. De asemenea, turismul este o parte importantă a economiei pentru că peste 2 milioane de turiști vizitează țara în fiecare an.

Argentinienii sunt îndrăgostiți de fotbal. Copiii petrec multe ore jucându-se cu mingea pe străzi și pe plaje. De altfel, Argentina a câștigat Cupa Mondială de două ori. Ai auzit de Lionel Messi și Diego Maradona, nu? Cu toate acestea, Pato este sportul național al țării. Este un amestec de polo și baschet care se joacă călare, iar jucătorii țin o plasă în mână.

Carnea de vită argentiniană este cunoscută în întreaga lume pentru gustul său. Cele mai cunoscute feluri de mâncare argentiniene sunt „asado” (carne la grătar), „picadas” (mezeluri cu brânză și pâine) și „empanadas” (produse de patiserie). Mulți argentinieni își iau cina foarte târziu, între orele 21.00 și 22.00! Cel mai bun desert se numește Dulce de Leche și se face cu lapte, zahăr și puțină vanilie.

LOCURI DE VIZITAT

Buenos Aires este cel mai populat oraș din Argentina și este plin de cafenele și restaurante. La Boca este cel mai popular cartier datorită caselor sale colorate și a spectacolelor de tango. Caminito este strada principală a zonei, iar majoritatea turiștilor stau doar pe această stradă, deoarece zona nu este considerată foarte sigură. Tot aici vei putea admira Floralis Generica, o sculptură fabricată din oțel și aluminiu de 23m înălțime ale cărei petalele se închid seara și se deschid dimineața.

Regiunea viticolă Mendoza este una dintre cele mai mari zone producătoare de vin din lume.

Bariloche este un oraș situat la poalele Munților Anzi înconjurat de lacuri și munți. Turiștilor le place să viziteze regiunea pentru drumeții, sporturi nautice și peisaje spectaculoase.

Cascadele Iguazu sunt de fapt 275 de cascade diferite formate de la o erupție vulcanică. Sunt situate de-a lungul graniței cu Brazilia și Argentina și fac parte din Parcul Național Iguazu.

Datorită dimensiunii sale enorme, ghețarul Perito Moreno este o atracție turistică foarte populară. Are o suprafață de 250 kilometri pătrați și este a treia cea mai mare rezervă de apă dulce din lume.

Muntele FitzRoy este un munte spectaculos lângă granița cu Chile. Are o înălțime de peste 3500m și este unul dintre cei mai dificili munți de urcat din lume.

ȘTIAȚI CĂ?

În timpul grevelor din 2001 Argentina a avut 5 președinți în 10 zile?

Cele mai reci, dar și cele mai calde temperaturi din America de Sud au fost înregistrate în Argentina?

Argentina a fost prima țară care a folosit identificarea prin amprente în 1892?

PERSONALITĂȚI

Argentina este țara latină cu cele mai multe premii Nobel. Cinci argentinieni au câștigat premiul la categoriile medicină, chimie și pace. 

Jose Hernandez este poetul național al Argentinei și este sărbătorit de Ziua Tradiției: El dia de Tradicion pe 10 noiembrie.

În 1946, Juan Perón a devenit președintele Argentinei. A fost popular deoarece le-a oferit salarii mai mari și condiții de muncă mai bune muncitorilor. Soția sa, Eva Perón, a fost, de asemenea, iubită de poporul argentinian, deoarece susținea dreptul femeilor la vot.

Papa Francisc este actualul lider al Bisericii Catolice și este primul papă din America de Sud. Numele real este Jorge Bergoglio. Este cunoscut pentru grija sa față de săraci.

De zeci de ani încoace, chipul încruntat al lui Che Guevara se regăseşte pe mii de tricouri şi postere. Che Guevara a fost un revoluționar argentinian. A luptat alături de Fidel Castro în Cuba. Guevara credea că socialismul este singura modalitate de a pune capăt sărăciei oamenilor simpli. A fost executat de armata boliviană în 1967.

Diego Maradona este considerat unul dintre cei mai mari jucători de fotbal din toate timpurile. A condus echipa națională a Argentinei la Cupa Mondială din 1986.

Lionel Messi a câștigat premiul pentru cel mai bun jucător din lume de șase ori!

FUN FACTS

Argentina are o tradiție foarte ciudată! Președintele este considerat automat nașul oricărui copil născut al 7-lea într-o familie!

Primul film de animație a fost creat de un argentinian în 1917. Quirino Cristiani l-a inspirat pe Walt Disney. 

Cel mai mare bulevard din lume este în Argentina și are 18 benzi.

Un argentinian ascultă radioul cam 20 de ore pe săptămână.

POVEȘTI

Argentinienilor le plac mult poveștile și nu pierd ocazia să le împărtășească cu cei care vor să asculte legende interesante despre locuri și tradiții din această țară. Așa este și povestea Mariana și pepitele de aur care ne spune legenda unui loc anume unde…Mai bine ascultăm împreună, ce zici?

START QUIZ!

Argentina
Episodul 4