Ecaterina Teodoroiu Quiz

ȘTIAȚI CĂ…

Ecaterina Teodoroiu se odihnește în mausoleul din centrul orașului Târgu Jiu? Acesta este realizat de artista Miliţa Pătraşcu, o ucenică a lui Brâncuşi, este din travertin italian și prezintă scene din viaţa şi activitatea Ecaterinei.

Satul Vădeni, în care s-a născut eroina, a devenit, între timp, un cartier al orașului Târgu Jiu?

Începând cu anul 1938 casa familiei Teodoroiu a fost amenajată drept „Casa memorială Ecaterina Teodoroiu”. O poți vizita dacă ajungi la Târgu Jiu.

FUN FACTS

28 de orașe din România au străzi ce poartă numele Ecaterinei Teodoroiu. Verifică dacă la tine în oraș există o astfel de stradă!

În cinstea eroinei s-au ridicat 8 monumente, în diferite locuri din țară. La tine în localitate există un astfel de bust sau o statuie?

În 2017 s-a emis un timbru poștal cu chipul eroinei. Nu-l rata dacă ești colecționar!

SĂ ȚINEM MINTE

Imaginea Ecaterinei Teodoroiu a fost folosită de regimul comunist și a fost utilizată de propaganda regimului inclusiv în manualele școlare. În 1978 s-a realizat și un film despre ea, intitulat chiar „Ecaterina Teodoroiu”, regizat de Dinu Cocea.

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Națională a României a pus în circulație o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Este prima bancnotă din Romania pe care este prezentă o personalitate feminină. Se recunoaște astfel rolul important al femeilor în istoria românească. Pe lângă portretul ei, pe bancnota vei mai găsi un buchet de brândușe, o insignă a Asociației Cercetașii României și însemnul de armă al infanteriei. Pe revers sunt desenate Victoria înaripata de pe Medalia Victoriei, Mausoleul de la Mărășești și o floare de crin.

START QUIZ