Vlad Țepeș Quiz

Vlad Țepeș a domnit în Țara Românească de trei ori (1448; 1456-1462; și 1476) și a marcat istoria României, dar și literatura internațională ca personaj în romanul lui Bram Stoker.

ȘTIAȚI CĂ?

De pe vremea lui Vlad Țepeș există primul document despre cetatea București (1459) care era de lemn și era apărată de lacuri, mlaștini și Codrii Vlăsiei?

Matei Corvin a fost unul dintre cei mai importanți regi ai Ungariei, un om însetat de cultură care a adus în țara lui artiști și învățați din Apus. Castelul de la Hunedoara a fost moștenit de la tatăl său, Iancu de Hunedoara. Este un castel foarte frumos în stil gotic din Transilvania pe care îl poți vizita și tu.

Până la Mihai Viteazul, Vlad Țepeș a fost cel mai portretizat domnitor român.

SĂ ȚINEM MINTE!

Castelul Bran este cunoscut ca fiind Castelul lui Dracula. În realitate, el aparținea regelui Ungariei și avea rolul de a apăra cel mai important drum dintre Brașov și Câmpulung. La baza lui se afla vama Branului, unde se colectau taxe. Nu există documente care să ateste că Țepeș ar fi stat vreodată aici, deși, pe această vale a trecut adesea când avea drumuri în Transilvania.

Deși oamenilor le era teamă de pedepsele aspre ale lui Țepeș, mulți îi admirau devotamentul față de țară, dorința de prosperitate a poporului său, încurajarea comerțului și corectitudinea.

Dacă ajungi în Târgoviște poți urca în Turnul Chindiei. El a fost construit de Vlad Țepeș în timpul celei de-a doua domnii, inițial în scopuri militare, ca punct de pază, dar și pentru stocarea tezaurului. Face parte din ansamblul de monumente Curtea Domnească. Turnul are 27 metri înălțime și 9 metri în diametru și găzduiește o expoziție de obiecte, arme și documente care i-au aparținut lui Vlad Țepeș.

FUN FACTS

Bunicul lui Vlad Țepeș era Mircea cel Bătrân, iar vărul său era Ștefan cel Mare?

Dracula este un personajul unui roman scris de irlandezul Bram Stoker. El este un conte vampir din Transilvania, stăpân al unui castel ridicat undeva pe vârf de stâncă. Dracula este adesea confundat cu Vlad Țepeş. Cum Castelul Bran este singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, lumea întreagă se referă la el ca fiind Castelul lui Dracula, deși scriitorul nu a vizitat niciodată România.

Există o mulțime de povești despre Țepeș. Una dintre ele spune că sultanul a trimis, la un moment dat, mai mulți soli la Vlad. Deși și-au desfășurat turbanele, solii nu și-au dat jos și tichia care le acoperea capul, conform tradiției lor. Atunci, Vodă a poruncit să li se bată tichia cu trei cuișoare de cap ca să nu mai poată fi dată jos niciodată.

O altă poveste celebră ni-l prezintă pe domnitor în fața unui negustor căruia i-au fost furații banii și căruța. Vlad a poruncit atunci să fie răscolit orașul și pedepsit hoțul, dar, în acest timp, a pus în căruță o sumă de bani la care a adăugat un zlot, așteptând să vadă dacă negustorul va păstra banii în plus sau va spune adevărul. Norocul negustorului a fost că a declarat că a primit un zlot în plus, că altfel ar fi fost aspru pedepsit.

Se spune că alimentul preferat al lui Vlad Țepeș era usturoiul.

START QUIZ!

Alege răspunsul corect !

383
Vlad Țepeș Quiz

Vlad Țepeș

1 / 10

  1. Prin ce vicleșug a slăbit Vlad Țepeș armata sultanului Mehmet al II lea?
Vlad Țepeș Quiz

2 / 10

  1. În ce oraș se află Turnul Chindiei?
Vlad Țepeș Quiz

3 / 10

  1. Pe ajutorul cărui rege s-a bazat Vlad Țepeș în lupta cu turcii, dar a fost înșelat?
Vlad Țepeș Quiz

4 / 10

  1. Vlad Țepeș consideră că fără.... poporul său nu se poate opune turcilor.
Vlad Țepeș Quiz

5 / 10

  1. Vlad Țepeș a domnit în...
Vlad Țepeș Quiz

6 / 10

  1. Dracula este personajul unui roman scris de irlandezul…
Vlad Țepeș Quiz

7 / 10

A ajuns Vlad Țepeș la cortul sultanului în celebrul atac de noapte din 1462?

Vlad Țepeș Quiz

8 / 10

  1. Ordinul dragonului avea ca simbol...
Vlad Țepeș Quiz

9 / 10

  1. Castelul Bran e cunoscut ca fiind...
Vlad Țepeș Quiz

10 / 10

  1. Cine a urcat pe tronul Țării Românești, în locul lui Țepeș, cu susținerea sultanului?
Vlad Țepeș Quiz

Ai răspuns corect la

Completează, semnează și alege să depui formularul 230 online, fără drumuri la ANAF, pentru NOI!

Dragi prieteni, e din nou perioada în care puteți alege către cine direcționați gratuit cei 3,5% din impozitul anual. Ne-ar plăcea să fim alegerea voastră în acest an, mai ales că știm cât de mult iubiți poveștile! Vă mulțumim!

Ca să facem procesul cât mai ușor, ne-am înscris pe o platformă unde puteți completa online Formularul 230:

Ne găsiți la ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ BIGGER PICTURE.

Desigur, puteți alege să mergeți direct cu formularul completat la ANAF sau îl puteți trimite prin Poștă, cu confirmare de primire. Ne-am bucura să fim primii în gândurile voastre atunci când vine vorba de povești, podcast-uri, materiale educative de calitate și... declarația 230.

Mulțumim!
Echipa de povestitori