Tudor Vladimirescu ne-a învățat o lecție importantă: curajul și dorința de dreptate sunt cele mai puternice arme. Chiar dacă nu totul a mers așa cum și-a dorit, lupta lui a pus bazele unei Românii mai bune și mai drepte, iar povestea lui rămâne în inimile tuturor românilor.
ȘTIAȚI CĂ?
Istoricii susţin că revoluţionarul ţinea în casă o adevărată avere? Casa de fier a dispărut a doua zi după asasinarea lui Vladimirescu și nu a mai fost găsită.
Secretarul său personal a fost Petrache Poenaru, inventatorul stiloului?
În 1814 Tudor a efectuat o călătorie la Viena, în perioada Congresului de Pace de la Viena? Cunoscător al limbii germane, el a putut să urmărească problemele politice care se dezbăteau în capitala Imperiului Austriac.
SĂ ȚINEM MINTE
În primăvara lui 1822, de la București și Iași au fost trimise delegații pentru a cere Înaltei Porți domni pământeni. Răspunsul a fost favorabil. În Moldova a început domnia lui Ioniţă Sandu Sturdza, în timp ce în Ţara Românească a fost înscăunat Grigore al IV-lea Ghica.
Oastea revoluției de la 1821 a fost una țărănească. Oştenii erau din rândurile țăranilor liberi, agricultori și negustori.
Eteria (sau Societatea prietenilor) era o societate secretă, înfiinţată în 1814, la Odessa, de trei negustori greci. Scopul era eliberarea Greciei de sub dominaţia otomană. Alexandru Ipsilanti a fost ales în funcţia de conducător al Eteriei datorită calităţilor sale de general în armata rusă.
FUN FACTS
Drumul Taberei se numeşte astfel pentru că, la 1821, Tudor Vladimirescu a intrat în Bucureşti pe la vest și și-a așezat aici tabăra de panduri.
Tatăl lui Tudor Vladimirescu era poreclit „Ursu”, după ce s-ar fi luptat cu un urs.
Proclamația de la Padeș a fost caligrafiată chiar de Tudor Vladimirescu.
Rezolvă Quizz-ul!
Proiectul este finanțat de Primăria Sectorului 6 în cadrul Programului Cultura 2024 – www.primarie6.ro/program-cultura-2024/.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Autorității finanțatoare.
Pentru informații detaliate despre programul de finanțare CULTURA 2024 puteți accesa www.primarie6.ro/program-cultura-2024/.