Peisagist, portretist, autor de compoziție și naturi statice, mai ales flori, Luchian a fost un distins continuator al lui Grigorescu şi Andreescu, dominând prin opera sa pictura românească a secolului al XX-lea.
ȘTIAȚI CĂ?
La 28 octombrie 1948, Ştefan Luchian a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
Mai multe localități din România – Arad, Cluj, Constanța, Brașov, București, Botoșani, Bacău, Sibiu, Suceava – au dat numele artistului unor străzi, iar mai multe instituţii îi poartă numele – Liceul de artă „Ștefan Luchian” din Botoșani, Muzeul „Ștefan Luchian” din Botoșani, Biblioteca Municipală „Ștefan Luchian” din Moinești, Fundația „Ștefan Luchian” Botoșani sau Galeriile de Artă Plastică „Ștefan Luchian” din Botoşani.
La expoziția sa din 1905, singurul cumpărător al unui tablou a fost pictorul Grigorescu?
SĂ ȚINEM MINTE!
În București, pe strada Mendeleev (Piața Amzei), memoria artistului se păstrează pe o plăcuță comemorativă: În această casă a trăit, a lucrat, a suferit și a murit neînțeles pictorul Ștefan Luchian (1868-1916).
La 23 aprilie 2021, a fost inaugurat singurul muzeu din România dedicat pictorului Ştefan Luchian, în localitatea natală a artistului.
La 26 februarie 2018, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema “150 de ani de la naşterea lui Ştefan Luchian”. Aversul monedei redă o compoziţie care prezintă imaginile a două lucrări ale pictorului Ştefan Luchian: în prim-plan, pe şevalet, “Anemone”, iar în plan secund “Fântâna de la Brebu”; inscripţia în arc de cerc “ROMANIA”, stema României, valoarea nominală “10 LEI” şi anul de emisiune “2018”. Reversul monedei prezintă autoportretul lui Ştefan Luchian, inscripţia “STEFAN LUCHIAN” şi anii între care a trăit pictorul, “1868 – 1916”.
FUN FACTS
Ștefan Luchian a fost sportiv de performanță – a câștigat prima cursă de velocipede Giurgiu-București.
În anul 1981, regizorul Nicolae Mărgineanu a lansat pe marile ecrane filmul biografic „Ștefan Luchian”, rolul artistului fiind interpretat de către Ion Caramitru.
În prezent, lucrările lui Luchian sunt printre cele mai bine cotate pe piaţa de artă din România. În 2010, lucrarea sa „În atelier” s-a vândut la o licitaţie cu suma de 93.827 euro. În anul 2013, „Două fete” a încasat suma de 300.000 de euro, iar „Tufănele galbene”, a fost adjudecată, pentru suma de 170.000 euro.
START QUIZ!
Alege răspunsul corect !