Bogdan Petriceicu Hasdeu Quiz

PLAY

Poet, prozator, dramaturg, filolog, etnolog, istoric, publicist, naturalist, folclorist, filosof, lingvist, jurist, economist politic, umorist, spiritist, fire polemică, patriot, pionier și personalitate controversată, una dintre cele mai impresionante minți ale epocii sale, Bogdan Petriceicu Hasdeu a lăsat o moștenire colosală, fără de care cultura română ar fi fost mult mai săracă. Astăzi, numeroase străzi, școli și biblioteci din România și Republica Moldova îi poartă numele.

ȘTIAȚI CĂ?

Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a născut în satul Cristinești, pe teritoriul care astăzi aparține Ucrainei. De-a lungul vieții, a trăit și a activat în mai multe orașe, lăsându-și amprenta asupra culturii și istoriei românești. A locuit în Chișinău, unde și-a început studiile, la Harkov, unde a urmat facultatea, la Cahul, unde a lucrat ca judecător, în Iași și București, unde și-a desfășurat vasta activitate intelectuală și jurnalistică, iar spre finalul vieții s-a retras la Câmpina, unde a construit celebrul castel dedicat fiicei sale, Iulia.

Hasdeu a fost un critic fervent al dominației ruse, condamnând vehement opresiunea țaristă din Basarabia prin discursuri aprinse și articole de presă. Lupta sa pentru drepturile și identitatea românilor basarabeni l-a transformat într-o figură incomodă pentru regimul de atunci. Ironia istoriei face ca, la peste un secol și jumătate de la anii săi de studenție, Universitatea din Harkov, unde și-a desăvârșit studiile, să fie grav avariată de bombardamentele armatei ruse, în urma invaziei Ucrainei din februarie 2022.

Hasdeu vedea spiritismul nu ca pe o credință ocultă, ci ca pe o adevărată știință, dedicându-se unor ample cercetări în acest domeniu. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, Sic cogito, reflectă convingerea sa că lumea spiritelor poate fi explorată prin metode riguroase. Deși astăzi spiritismul este clasificat drept pseudoștiință, acesta a influențat dezvoltarea psihologiei moderne și continuă să aibă peste treisprezece milioane de adepți la nivel global.

În Jurnalul fantezist al Iuliei Hasdeu, tânăra s-a imaginat în postura de Regină a României și Bulgariei, avându-l drept soț pe Ferdinand I. Cu o imaginație debordantă, și-a proiectat viața într-un viitor îndepărtat, datându-și jurnalul până în anul 1971, când, dacă destinul ar fi fost altul, ar fi împlinit 102 ani.

SĂ ȚINEM MINTE!

Bogdan Petriceicu Hasdeu, un spirit vizionar și patriot devotat, și-a trasat rădăcinile până în Moldova secolului al XV-lea, având o legătură profundă cu identitatea românească. Un susținător fervent al Unirii și al drepturilor românilor din Basarabia, Hasdeu a refuzat orice apropiere de Rusia, menținându-și convingerile intacte. În urma Tratatului de la Paris din 1856, și-a rupt pașaportul rusesc și l-a trimis înapoi Consulatului, gest care i-a adus o condamnare în lipsă, dezmoștenirea și exilul forțat în Siberia.

Mare erudit, Hasdeu s-a dedicat unor proiecte monumentale, lucrări colosale aproape imposibil de finalizat într-o singură viață. Printre acestea, „Arhiva istorică” și „Etymologicum magnum Romaniae” se numără printre cele mai ambițioase realizări ale sale. Conștient de complexitatea și amploarea muncii sale, Hasdeu însuși afirma că ar fi avut nevoie de mai multe vieți pentru a-și duce la bun sfârșit opera.

Recunoscut drept una dintre cele mai strălucite minți ale secolului al XIX-lea, Hasdeu a fost admirat de contemporani și urmași deopotrivă. Mircea Eliade l-a descris drept „un geniu de o înspăimântătoare vastitate”, confirmând locul său de excepție în cultura și istoria României.

FUN FACTS

O bună parte din viața sa, Bogdan Petriceicu Hasdeu a locuit în București, într-o casă aflată pe actuala Stradă Franceză din Centrul Istoric, loc unde s-a născut și fiica sa, Iulia Hasdeu. Această clădire există și astăzi, păstrând o parte din istoria familiei Hasdeu. Curiozitatea face ca pe aceeași stradă să fi locuit, pentru o vreme, și Lev Tolstoi, unul dintre cei mai mari scriitori ai literaturii ruse.

Fire combativă și polemist înnăscut, Hasdeu a intrat deseori în conflict cu personalitățile vremii sale, fiind cunoscut pentru dezbaterile aprinse și opiniile sale puternice. Cea mai lungă și acerbă rivalitate a avut-o cu Titu Maiorescu, întemeietorul Junimii, cu care a purtat numeroase confruntări intelectuale și critici dure.

Un loc plin de mister și legendă, Castelul Iulia Hasdeu din Câmpina a fost considerat „bântuit” încă din timpul vieții lui Hasdeu. Locuitorii orașului îl numeau „casa cu fantome”, iar în repetate rânduri au cerut autorităților să fie demolat. Totuși, datorită respectului imens de care savantul se bucura, aceste solicitări au fost ignorate, iar castelul a rămas intact. Astăzi, este un loc emblematic, care atrage zeci de mii de vizitatori în fiecare an, fascinați de legendele și istoria extraordinară a familiei Hasdeu.

Răspunde corect la întrebări!

103
Bogdan Petriceicu Hasdeu Quiz

BOGDAN PETRICEICU HASDEU

1 / 10

1. Cum o alinta Bogdan Petriceicu Hasdeu pe fiica sa, Iulia?

Bogdan Petriceicu Hasdeu Quiz

2 / 10

2. Ce a făcut tânărul rebel pentru a sfida deciziile Tratatului de la Paris din 1856?

Bogdan Petriceicu Hasdeu Quiz

3 / 10

3. De ce nu și-a dus Bogdan Petriceicu Hasdeu la bun sfârșit stagiul militar?

Bogdan Petriceicu Hasdeu Quiz

4 / 10

4. Ce limbă prefera Bogdan Petriceicu Hasdeu în locul limbii ruse?

Bogdan Petriceicu Hasdeu Quiz

5 / 10

5. Cine i-a schimbat numele din Tadeu Hâjdău în Bogdan Petriceicu Hasdeu, în virtutea înrudirii Hasdeilor cu o veche familie voievodală moldoveană?

Bogdan Petriceicu Hasdeu Quiz

6 / 10

6. Unde se află celebrul castel despre care legendele spun că ar fi fost bântuit în vremea lui Hasdeu?

Bogdan Petriceicu Hasdeu Quiz

7 / 10

7. Hasdeu considera că spiritismul este o...

Bogdan Petriceicu Hasdeu Quiz

8 / 10

8. Ce sfat i l-a dat tatăl său în copilărie?

Bogdan Petriceicu Hasdeu Quiz

9 / 10

9. Ce post important a ocupat Bogdan Petriceicu Hasdeu?

Bogdan Petriceicu Hasdeu Quiz

10 / 10

10. Alege numele unei publicații fondate de Bogdan Petriceicu Hasdeu:

Bogdan Petriceicu Hasdeu Quiz

Completează formularul 230 fără drumuri la ANAF!

MULȚUMIM!

ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ BIGGER PICTURE

Ne-am bucura să fim primii în gândurile voastre atunci când vine vorba de povești, podcast-uri, materiale educative de calitate și... declarația 230.