Poet, prozator, dramaturg, filolog, etnolog, istoric, publicist, naturalist, folclorist, filosof, lingvist, jurist, economist politic, umorist, spiritist, fire polemică, patriot, pionier și personalitate controversată, una dintre cele mai impresionante minți ale epocii sale, Bogdan Petriceicu Hasdeu a lăsat o moștenire colosală, fără de care cultura română ar fi fost mult mai săracă. Astăzi, numeroase străzi, școli și biblioteci din România și Republica Moldova îi poartă numele.
ȘTIAȚI CĂ?
Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a născut pe teritoriul Ucrainei de astăzi, în satul Cristinești. De-a lungul vieții sale, a locuit în Chișinău, Harkov, Cahul, Iași, București și Câmpina.
Hasdeu a fost un opozant înverșunat al Rusiei, ținând discursuri virulente împotriva opresiunii țariste în Basarabia. La mai mult de un secol și jumătate de la perioada studenției sale, Universitatea din Harkov a fost bombardată de armata rusă, după invadarea Ucrainei în februarie 2022.
Hasdeu considera că spiritismul este o știință și a desfășurat ample studii în această direcție. Lucrarea sa Sic cogito este una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale. Spiritismul, considerat astăzi o pseudoștiință, a contribuit la dezvoltarea psihologiei moderne și are în continuare peste treisprezece milioane de adepți în întreaga lume.
În Jurnalul fantezist al Iuliei Hasdeu, aceasta s-a imaginat în postură de Regină a României și a Bulgariei, căsătorită cu Ferdinand I. Jurnalul fictiv este datat până în 1971, când Lilica ar fi avut 102 ani.
SĂ ȚINEM MINTE!
Trasând originile familiei sale până în Moldova veacului al XV-lea, Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost extrem de atașat de România și de ideea de românism. Un patriot desăvârșit, a pledat pentru Unire și pentru cauza românilor din Basarabia. Nu a avut niciodată afinități față de Rusia și a refuzat să lupte pentru Imperiul Țarist. După Tratatul de la Paris din 1856, și-a rupt pașaportul rusesc și l-a trimis la Consulat, faptă pentru care a fost judecat în lipsă, dezmoștenit și condamnat la exil în Siberia.
Hasdeu s-a înhămat la numeroase proiecte grandioase, lucrări exhaustive aproape imposibil de dus la bun sfârșit. Printre acestea, amintim Arhiva istorică și Etymologicum magnum Romaniae. Hasdeu însuși a declarat că pentru a-și desăvârși opera ar fi avut nevoie de mai multe vieți.
Hasdeu este considerat aproape în unanimitate drept una dintre cele mai sclipitoare minți ale secolului al XIX-lea. Mircea Eliade l-a numit „un geniu de o înspăimântătoare vastitate”.
FUN FACTS
O parte însemnată din viața sa, B.P. Hasdeu a locuit în București. Casa în care s-a născut Iulia Hasdeu există și astăzi pe actuala Stradă Franceză din Centrul Istoric. Întâmplător, pe aceeași stradă a locuit pentru o vreme și celebrul Lev Tolstoi.
Un polemist prin excelență, Hasdeu a intrat în conflict cu multe dintre personalitățile vremii sale. Cea mai longevivă adversitate a fost cu întemeietorul Junimii, Titu Maiorescu.
Despre Castelul din Câmpina se credea că era bântuit încă din timpul vieții lui Hasdeu. Câmpinenii îl numeau „casa cu fantome” și în repetate rânduri au cerut oficialităților ca acesta să fie dărâmat. Datorită respectului de care se bucura savantul, doleanțele acestora nu au fost ascultate, iar Castelul încă există și atrage zeci de mii de curioși în fiecare an.
Răspunde corect la întrebări!