Kenya

Jambo? Ce mai faci? Sunt Kenya, una dintre cele mai frumoase țări de pe Pământ. Recifi de corali, mii de flamingo, munți verzi luxurianți, cafea și ceai, nisip alb și plaje cu palmieri, elefanți uriași, lei urmărindu-și prăzile prin iarba savanei și lista mea cu minunății poate continua la nesfârșit. Clima este fierbinte, deoarece sunt situată exact pe Ecuator, iar cea mai mare parte a țării este deșertică. Sunt sălbatică și frumoasă, săracă și bogată. Am zile cu soare arzător, dar și zile cu ploi torențiale. Sunt înconjurată de culori strălucitoare și, dacă ajungi să mă vizitezi, nu mă vei uita niciodată!

Aici vei face Safari (un cuvânt swahili care înseamnă călătorie) pentru a vedea animalele în habitatul lor natural. Tot aici poți vedea al doilea cel mai înalt munte din Africa (Muntele Kenya, după Kilimanjaro), al doilea lac ca mărime din lume (Lacul Victoria), cel mai înalt animal din lume (girafa) și cel mai mare animal (elefantul). 

Situată în Africa de Est, Kenya are capitala la Nairobi, iar moneda națională se numește șiling. Între 1920 și 1963, Kenya a fost o colonie a Regatului Unit, de aceea engleza este limba oficială, alături de Swahili. Steagul are trei culori: negru (poporul kenyan), roșu (sângele vărsat în timpul luptei pentru independență), verde (bogăția naturală a țării). Benzile albe simbolizează pacea, iar scutul și cele două sulițe masai apărarea libertății.

Oamenii de știință cred că primii oameni își au originea în această zonă. Această presupunere este susținută de faptul că oasele unuia dintre primii strămoși umani, cu o vechime de peste patru milioane de ani, au fost descoperite aici. Uimitor, nu?

În această țară scăldată de soare, triburi străvechi, precum Maasai și Samburu, trăiesc pur și simplu ca strămoșii lor de odinioară și locuiesc în case din stuf și noroi uscat. Pastorii nomazi Samburu sunt încă pastori și migrează în funcție de anotimpuri, iar războinicii maasai impresionează prin îmbrăcămintea lor roșie si prin atitudinea mândră. Trebuie să știi că oamenii mei sunt foarte pricepuți la împletirea de mărgele și folosesc întotdeauna culorile roșu, albastru, verde, oranj, galben, alb și negru.

Cel mai popular sport este fotbalul, dar țara este bine cunoscută și pentru alergătorii săi de fond din tribul Kalenjin, un trib care a ajuns celebru în întreaga lume.

Poate cea mai bună cafea din lume se găsește în Kenya și are un gust intens datorită solului și climei. Deși țara este o mare exportatoare de cafea, paradoxal, locuitorii săi preferă ceaiul.

Mesele tradiționale din Kenya sunt preparate din carne și fasole. Ugali este alimentul de bază. Realizat din făină de porumb și apă fierbinte, acesta este un terci care ține burtica plină pentru o lungă perioadă de timp. Nyama choma (carne arsă) este o delicatesă locală de carne de pui, vită sau capră, gătită lent la cărbuni încinși până când carnea se topește în gură. Bananele sunt prezente din abundență în Kenya. Se face chiar tocană de banane cu roșii, ceapă, usturoi și ardei iute! Ai vrea să încerci?

Femeile din Kenya poartă în mod tradițional materiale și bijuterii viu colorate. Kanga este o bucată lungă de material care poate fi purtată sub formă de fustă sau legată peste umăr pentru a duce bebelușii. Adeseori femeile au eșarfe pe cap. În Kenya, un copil este crescut de comunitate și de societate în general și nu doar de membrii familiei. Ori de câte ori oamenii se întâlnesc, indiferent dacă se cunosc sau nu, se salută fie cu o mână ridicată, fie cu degetele mari în sus. 

Hakuna Matata! Cine a văzut Lion Kig? Mâna sus! Celebra expresie pe care noi o traducem nicio grijă, reflectă filozofia acestor oameni care nu se stresează inutil dacă nu pot schimba lucrurile din jurul lor.

LOCURI DE VIZITAT

Capitala Nairobi este singurul oraș din întreaga lume în care poți vedea girafe păscând! Da, cum ai auzit! O mare rezervație naturală se află chiar în afara orașului și poate fi vizitată cu taxiul. 

Lacul Victoria este unul dintre cele mai frumoase locuri de văzut în Kenya. Traversează încă două țări, Tanzania și Uganda, iar în apele sale se găsesc peste 500 de specii de pești. 

În partea de sud-est a țării se află cele mai populare două parcuri naționale, Tsavo East și Tsavo West. În timp ce primul este renumit pentru câmpiile sale acoperite de praf roșu, Tsavo West are multe peisaje verzi. În ambele parcuri vei avea șansa să vezi peste 500 specii de păsări.

Parcul Național Lacul Nakuru este binecunoscut pentru cele câteva mii de flamingo care se adună aici.

În fiecare an în luna august, milioane de zebre, antilope și gnu migrează din rezervația națională Maasai Mara în Tanzania. Marea Migrație este unul dintre cele mai frumoase spectacole ale lumii.

Pe vulcanul stins Kenya găsim aproape toate climatele din lume. Savana fierbinte și uscată de la poalele lui îi face loc savanei umede. Zonele situate la altitudini mai mari de 3200m sunt acoperite cu păduri tropicale care se transformă în zone subalpine, iar cele trei piscuri ale muntelui sunt situate în zona polară, fără plante. 

Kenya beneficiază de 500km de coastă la Oceanul Indian, iar Mombasa este un oraș vechi dezvoltat de portughezi în secolul al XIX-lea.

Insula Lamu este cea mai veche așezare locuită continuu din țară. Orașul a fost fondat în 1370, iar străzile orașului sunt înguste. De aceea peste 6.000 de măgari sunt folosiți pentru transportul de mărfuri și oameni prin oraș. Crezi sau nu, există doar două mașini pe insulă și una dintre acestea este o ambulanță pentru măgari!

ȘTIAȚI CĂ?

Kenya are doar două anotimpuri  – unul ploios și unul uscat.

În Kenya oamenii își beau băuturile fie la temperatura camerei, fie fierbinți, niciodată reci.

O zecime din teritoriul țării îl reprezintă parcurile naționale: peste 50 de rezervații și șase parcuri marine în Oceanul Indian.

PERSONALITĂȚI

Mulţi se întreabă cum de alergătorii din Kenya sunt cei mai buni din lume. Viaţa lui Eliud Kipochoge, deţinătorul recordului mondial la proba de maraton, ne oferă un răspuns. Pe când avea doar opt ani, Eliud alerga zilnic 19 kilometri! 10 kilometri parcurgea în sprint, de acasă până la şcoală şi înapoi. Iar după ore, alerga până la piaţă, având în spate bidoanele de lapte pe care urma să le vândă ca să facă rost de bani pentru familie.

Dr. Wangari Maathai, prima femeie din Africa care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace, s-a născut în Kenya în 1940. Ea a început mișcarea de reîmpădurire a țării plătindu-le femeilor câțiva șilingi.

Kenya este casa tatălui lui Barack Obama, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii.

FUN FACTS

Când le este foarte cald, elefanții dau din urechi să se răcorească. 

Ochii leoparzilor văd de cinci ori mai bine decât ochii oamenilor.

În ​​Kenya poți călări un struț, cea mai rapidă creatură cu două picioare de pe Pământ.

Kenya este faimoasă pentru Hotelul Girafe Manor. Aici poți lua masa alături de girafe care își întind gâtul lung prin ferestre pentru ceva dulce și bun la micul dejun.

POVEȘTI

Ești gata să asculți / să vizionezi o poveste africană? Află legenda Ultimului Rege Maimuță care domnea peste supușii săi într-o pădure întinsă. În împărăția lui Jinko trăiau un șoarece, o pisică, un câine, un băț năzdrăvan care alerga de colo-colo și se juca cu animalele, un foc care nu se stingea niciodată, un lac cu apă limpede, un elefant, o furnică și primul sfătuitor al regelui, Tancat șacalul.

START QUIZ!

Kenya
Episodul 7