Henri Coandă Quiz

Henri Marie Coandă este unul dintre cei mai mari inventatori ai secolului XX. El a proiectat peste 10 tipuri de avioane, fiind întotdeauna fascinat de „miracolul vântului”, pasiune care a stat la baza celor mai importante invenţii ale lumii. 

ȘTIAȚI CĂ?

Henri Coandă a inventat farfuria zburătoare și trenul de mare viteză.

De-a lungul vieții Henri Coandă a avut peste 250 de invenţii şi peste 700 de brevete din diverse domenii precum aeronautică, transporturi, industrie, medicină, biologie, protecţia mediului, construcții.

Coandă a fost atras și de artă, fiind bun prieten cu Brâncuşi. Se pare că inventatorul a realizat și câteva sculpturi despre care nu se știu prea multe detalii astăzi și totodată a cântat la violoncel.

SĂ ȚINEM MINTE!

În anul anul 1910 Henri Coandă a creat şi testat în aer primul avion cu reacţie din lume numit „Coandă 1910”.

Inventatorul a observat un fenomen care l-a făcut celebru în întreaga lume și care azi îi poartă numele. Efectul Coandă  este tendința unui lichid de a sta lipit de o suprafață. Coandă a observat acest efect în timp ce se juca cu o picătură de apă care venea pe robinet.

Cel mai mare aeroport din România se numește Aeroportul Internațional Henri Coandă și se află în Otopeni – București.

FUN FACTS

Încă din copilărie Henri era fascinat de vânt și zborul păsărilor. El voia să își construiască propria pasăre atunci când va crește mare.

Henri Coandă e autorul a numeroase invenții precum: prima sanie-automobil propulsată de un motor cu reacţie, primul tren aerodinamic, un material de construcţie numit beton-lemnul, folosit pentru decoraţiuni și multe altele.

La insistențele tatălui său, generalul Constantin Coandă, inventatorul a urmat școala militară și absolvit cu gradul de sergent major. Vi-l puteți imagina pe Henri Coandă în armată?

POVEȘTI

Ascultă / Vezi povestea lui Henri Coandă. Descoperă și poveștile altor oameni deosebiți și  cunoscuți în întrega lume în secțiunea Români de poveste.

START QUIZ!