I. L. Caragiale Quiz

Nuvelist, pamfletar, sufleur, revizor şcolar, copist, corector, director de teatru, comentator politic și ziarist, Ion Luca Caragiale este unul dintre clasicii literaturii române alături de Mihai Eminescu şi Ion Creangă. El este considerat întemeietorul teatrului comic din România și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național.

ȘTIAȚI CĂ?

Numele său, alături de tactica cavalerească, biserica catolică, epoca capitalistă, Banca Comercială sunt singurele cacofonii acceptate în limba română?

Turiştii care ajung la Ploieşti pot vizita muzeul I.L. Caragiale, de unde pot afla lucruri mai puţin cunoscute despre tinereţea dramaturgului, despre notele de la şcoală, dar şi despre frământările artistului.

Caragiale a fost acuzat că ar fi plagiat Năpasta după o piesă a unui scriitor ungar. Acuzația a apărut în 1901 în două articole din Revista Literară semnate cu pseudonimul Caion. Furios, Caragiale s-a adresat presei din București, a aflat numele real al autorului, l-a acționat in justiție și a câștigat fără probleme, grație pledoariei avocatului său, Barbu Ștefănescu Delavrancea

SĂ ȚINEM MINTE!

La 28 octombrie 1948, Caragiale a fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române.

Portretul dramaturgului Ion Luca Caragiale apare pe bancnota de 100 de lei emisă de BNR în anul 2005 alături de două măşti de teatru stilizate, de vechea clădire a Teatrului Național din București și de statuia dramaturgului.

Caragiale este creator al schiţei în literatura română, a scris „Domnul Goe”, „Vizită”, „Bubico”, „Căldură mare”, „Un pedagog de şcoală nouă” şi altele.

FUN FACTS

Porecla sa era “Moş Virgulă” şi și-a inventat-o singur.

Etimologia numelui Caragiale are 3 variante: caragiali – pe turcește oglindă neagră, cara-țali  – spin negru și cara-ceali  –  mărăcine negru.

În ianuarie 2004, Reprezentanţii Cărţii Recordurilor au anunţat că cele peste 1000 de portrete ale lui Caragiale, realizate de mari personalităţi ale graficii umoristice mondiale din 109 ţări constituie cea mai mare colecţie din lume dedicată unei personalităţi a culturii universale. Recordul a fost omologat în luna martie a aceluiaşi an, la sediul Biroului pentru Europa de Est al Asociaţiei Caricaturiştilor, din Ploieşti, şi a fost publicat în ediţia din iunie 2004 a Cărţii Recordurilor. Portretele au fost realizate în cadrul Festivalului Internaţional de Umor „Acasă la Caragiale”.

START QUIZ!

I. L. Caragiale Quiz

I. L. Caragiale QUIZ

I. L. Caragiale era alintat:

I. L. Caragiale Quiz

I. L. Caragiale a fost prieten cu:

I. L. Caragiale Quiz

I. L. Caragiale a scris:

I. L. Caragiale Quiz

Prima sa piesa de teatru este:

I. L. Caragiale Quiz

I. L. Caragiale a fost coleg de redacție cu:

I. L. Caragiale Quiz

I. L. Caragiale a fost:

I. L. Caragiale Quiz

I. L. Caragiale a avut o:

I. L. Caragiale Quiz

Motto-ul Junimea era:

I. L. Caragiale Quiz

I. L. Caragiale a fost director la Teatrul Național?

I. L. Caragiale Quiz
  1. O țestoasă înfometată nu poate face diferența dintre o meduză și…
Poluarea apei cu plastic

Ai răspuns corect la

Ascultă și alte povești din seria Români de poveste.