Alexandru Ioan Cuza Quiz

Alexandru Ioan Cuza va rămâne una dintre cele mai importante figuri din istoria românească. Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern.

ȘTIAȚI CĂ?

Ştiaţi că… Vechiul Regat este un termen colocvial utilizat pentru a nominaliza teritoriile care au format primul stat românesc independent, Principatele Unite ale Moldovei și Țării Româneşti?

Știați că Elena Cuza, soția lui Alexandru Ioan Cuza, a fost prima Doamnă din istoria noastră, care a luptat pentru drepturile femeilor? A militat pentru educaţia şi participarea lor în politică. Datorită ei, în acea perioadă, erau tot mai puține femei analfabete.

Domnitorul Cuza era foarte sincer și modest. Evita, pe cât posibil, să se afișeze în public și nu-și dorea să facă avere.

SĂ ȚINEM MINTE

Sub domnia lui Cuza va fi construită prima linie ferată pe ruta București-Filaret-Giurgiu. Linia avea 70 de kilometri și era construită de compania englezp Barkley-Stanisforth. Va fi inaugurată la 1869 de către regele Carol I.

La 7 august 1858 a fost semnată Convenţia de la Paris care stabilea viitorul politic al Principatelor. În fapt, acest document cu rol de Constituţie era un compromis între Napoleon al III-lea şi regina Victoria. S-a stabilit ca unirea să fie una formală, fiecare principat având propriile sale instituţii legislative şi executive.

Primul pas spre înfăptuirea acestei unificări l-a făcut domnitorul muntean Gheorghe Bibescu, cel care a desființat vama de la Focșani, punctul de trecere principal dintre cele două țări. Unirea politică s-a făcut în anul 1862, când Al. Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, iar capitala s-a mutat la București.

FUN FACTS

Alexandru Ioan Cuza avea și defecte printre care era zeflemeaua – își ironiza mai ales prietenii și colaboratorii, iar mulți dintre ei l-au părăsit din această cauză.

Îi plăceau jocurile de noroc din epoca sa și pierdea mult timp la masa de joc alături de apropiații săi.

Alexandru Ioan Cuza a studiat medicina la Paris, dar intrarea în morgă l-a făcut să renunțe la meseria de doctor.

START QUIZ!