Aurel Vlaicu Quiz

Inginerul român Aurel Vlaicu a rămas în istorie drept unul dintre cei mai talentați pionieri ai aviației. El a proiectat şi a construit unul din primele planoare româneşti, intitulat Aurel Vlaicu – 1909, urmat de alte două tipuri de avioane monoplane: A. Vlaicu nr. I (1910) şi A. Vlaicu nr. II (1911).

ȘTIAȚI CĂ?

Satul său natal, Binţinți, școala de aviație din Buzău, Liceul de aviație din Băneasa și alte licee și străzi din orașe și comune din țară au fost botezate cu numele lui Aurel Vlaicu. Aeroportul Internațional București Băneasa poartă numele de  Aurel Vlaicu. În București, pe magistrala de la metrou, Aviatorilor-Pipera există o stație cu numele Aurel Vlaicu.

Ziua de 17 iunie este dedicată aviației românești în cinstea primul zbor realizat de Aurel Vlaicu.

În anul 2005 Banca Națională a României a pus în circulație o bancnotă, cu valoarea nominală de 50 de lei, cu chipul lui Aurel Vlaicu care se folosește și în prezent.

SĂ ȚINEM MINTE!

Principalele elemente originale aduse de Aurel Vlaicu domeniului aviaţiei sunt: realizarea unei aripi cu profil variabil în zbor, stabilitatea ridicată a avionului, trenul de aterizare uşor, forma aerodinamică şi construcţia aproape totală din aluminiu a fuzelajului avionului A. Vlaicu III.

În 1948 a fost numit membru post-mortem al Academiei Române.  

România a devenit a treia ţară din lume, după Statele Unite ale Americii şi Franţa, care se putea mândri cu un aparat de zbor original, inventat, construit şi pilotat de un co-național.

FUN FACTS

În 1907 construiește un zmeu pe care să montează un aparat foto, dispozitiv ce îi va permite să facă poze la o distanță mare.

În 1908 inventează un nou tip de gramofon.

Sora lui Aurel Vlaicu este printre primele femei care au zburat. Intr-unul din zborurile de test, a urcat-o pe fata de doar 8 ani în aparat.

START QUIZ!

Aurel Vlaicu Quiz

Aurel Vlaicu QUIZ

Alături de cine a concurat la marile concursuri aviatice?

Aurel Vlaicu Quiz

Primul său zbor cu un avion a avut loc la:

Aurel Vlaicu Quiz

La Paris a cumpărat un motor de avion împreună cu:

Aurel Vlaicu Quiz

Aeroplanul său era alintat:

Aurel Vlaicu Quiz

A făcut cursuri universitare la:

Aurel Vlaicu Quiz

A fost coleg de școală cu:

Aurel Vlaicu Quiz

Aurel Vlaicu s-a născut în:

Aurel Vlaicu Quiz

Aurel Vlaicu a trăit:

Aurel Vlaicu Quiz

La primul său zbor cu avionul, Vlaicu s-a ridicat deasupra pământului:

Aurel Vlaicu Quiz

Câți oameni s-au adunat la Blaj să-l urmărească pe Aurel Vlaicu?

Aurel Vlaicu Quiz

Ai răspuns corect la

Ascultă și alte povești din seria Români de poveste.