Inginerul român Aurel Vlaicu a rămas în istorie drept unul dintre cei mai talentați pionieri ai aviației. El a proiectat şi a construit unul din primele planoare româneşti, intitulat Aurel Vlaicu – 1909, urmat de alte două tipuri de avioane monoplane: A. Vlaicu nr. I (1910) şi A. Vlaicu nr. II (1911).
ȘTIAȚI CĂ?
Satul său natal, Binţinți, școala de aviație din Buzău, Liceul de aviație din Băneasa și alte licee și străzi din orașe și comune din țară au fost botezate cu numele lui Aurel Vlaicu. Aeroportul Internațional București Băneasa poartă numele de Aurel Vlaicu. În București, pe magistrala de la metrou, Aviatorilor-Pipera există o stație cu numele Aurel Vlaicu.
Ziua de 17 iunie este dedicată aviației românești în cinstea primul zbor realizat de Aurel Vlaicu.
În anul 2005 Banca Națională a României a pus în circulație o bancnotă, cu valoarea nominală de 50 de lei, cu chipul lui Aurel Vlaicu care se folosește și în prezent.
SĂ ȚINEM MINTE!
Principalele elemente originale aduse de Aurel Vlaicu domeniului aviaţiei sunt: realizarea unei aripi cu profil variabil în zbor, stabilitatea ridicată a avionului, trenul de aterizare uşor, forma aerodinamică şi construcţia aproape totală din aluminiu a fuzelajului avionului A. Vlaicu III.
În 1948 a fost numit membru post-mortem al Academiei Române.
România a devenit a treia ţară din lume, după Statele Unite ale Americii şi Franţa, care se putea mândri cu un aparat de zbor original, inventat, construit şi pilotat de un co-național.
FUN FACTS
În 1907 construiește un zmeu pe care să montează un aparat foto, dispozitiv ce îi va permite să facă poze la o distanță mare.
În 1908 inventează un nou tip de gramofon.
Sora lui Aurel Vlaicu este printre primele femei care au zburat. Intr-unul din zborurile de test, a urcat-o pe fata de doar 8 ani în aparat.
START QUIZ!
Ascultă și alte povești din seria Români de poveste.