Aurel Vlaicu

Zborul este poate cel mai vechi vis al omenirii, încă din Antichitate, când Icar s-a apropiat prea mult de soare. Faptul că acum putem zbura în jurul lumii, se datorează pionierilor aviației de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Unul dintre ei este și românul Aurel Vlaicu.

Inginer, inventator, constructor de avioane și pilot, Vlaicu a fost un geniu al mecanicii care a învins gravitația și a adus omul mai aproape de cer.

Povestea lui Aurel Vlaicu începe la 7 noiembrie 1882, într-o familie de țărani înstăriți dintr-un mic sat din Transilvania, numit Binţinţi. Este al doilea dintre cei patru copii ai familiei. Își petrece copilăria în mijlocul naturii, învăță să citească și să scrie la școala din sat, iar apoi pleacă la Liceul German din Sibiu.

Aurel era îndemânatic și meșterea mereu câte ceva. Un geniu perseverent, cum avea să-l numească poetul Octavian Goga, colegul său de liceu, cel care îi va sta alături în toate momentele cheie din viața sa.

Rezolvă și Quiz-ul.

O poveste bazată pe articole online și print, interviuri și documente din arhive publice. Dialogul conține exprimări formulate de echipa afostodată, adaptate pe înțelesul copiilor.

Ascultă și alte povești din seria Români de poveste. 

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Aurel Vlaicu

Aurel Vlaicu
Episodul 2