Grigore Antipa

Când spunem Grigore Antipa ne gândim la unul dintre cei mai mari oameni de știință ai României, dar și la cel mai iubit muzeu din București care îi poartă numele. El este omul care a reuşit să aducă magia naturii în mijlocul orașului cu scopul de a educa generațiile viitoare să iubească, să protejeze și să respecte natura.

Povestea lui Grigore Antipa începe la Botoșani, în anul 1867, într-o mahala în care copiii armeni, evrei și români se jucau de dimineața până seara fără să țină seama de naționalitatea lor.

Apoi, la vârsta de 12 ani, Grigore ajunge la Iași, la Institutele Unite, o școală de elită de la acea vreme cu profesori remarcabili.

Am avut norocul să fiu elevul a patru învăţaţi dascăli, care au trezit în mine interesul viu pentru ştiinţele ce ni le predau şi au avut o influenţă hotărâtoare asupra dezvoltării mele ulterioare, spune Antipa in memoriile sale.

Este vorba despre naturalistul Grigore Cobălcescu, chimistul Petru Poni, istoricul A.D. Xenopol şi economistul Petru Missir. Tot aici, pe băncile acestei școli se naște o prietenie care va dura o viață întreagă. Grigore este coleg de bancă cu Emil, un tânăr la fel de pasionat ca și el. Peste ani, Grigore Antipa și Emil Racoviță, căci despre el este vorba, vor fi cucerit lumea la propriu și la figurat.

Rezolvă și Quiz-ul.

Proiect realizat cu sprijinul Fundația Bosch România

și

Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa

Grigore Antipa
Grigore Antipa

O poveste bazată pe articole online și print, interviuri și documente din arhive publice. Dialogul conține exprimări formulate de echipa afostodată, adaptate pe înțelesul copiilor.

Grigore Antipa
Episodul 8

NOU: Resurse educaționale deschise