Mihai Eminescu Quiz

Mihai Eminescu este scriitorul care încă reușește să își uimească cititorii – fie ei școlari, critici literari, profesori sau bunici. Băiatul cu ochii negri și chip tulburător de frumos, cântărețul cu voce de aur și pasionatul de cafea este cel mai important poet român, omul care a contribuit la formarea limbii noastre literare. E suficient să cauți pe internet cât de multe școli îi poartă numele și cât de multe statui cu chipul său se înalță în orașele din România ca să îți dai seama cât de admirat a fost și este „scriitorul nepereche”, poetul care a scris despre dragoste și natură ca nimeni altul. 

Mihai Eminescu Quiz

ȘTIAȚI CĂ?

Mihai Eminescu Quiz
Mihai Eminescu Quiz

Poezia Luceafărul a fost omologată de World Records Academy (2009) drept cel mai lung poem de dragoste din lume – 98 strofe. Datorită ei și a faptului că Mihai Eminescu este considerat cel mai mare poet român, scriitorului i s-a mai zis și „Luceafărul poeziei românești”.

Mihai Eminescu Quiz

Mihai Eminescu se încuia în casă zile și nopți ca să poată citi în liniște. Adesea pierdea noțiunea timpului și uita să doarmă, să se bărbierească sau să mănânce.

Mihai Eminescu Quiz

Scriitorului îi plăcea să îi salute pe cunoscuți într-un mod original: Trăiască nația! De ce? Pentru că Eminescu a fost un patriot asumat, un jurnalist care a scris sute de articole despre istorie, religie, învățământ, cultură, economie, politică.SĂ ȚINEM MINTE!

Mihai Eminescu Quiz

Mihai Eminescu Quiz

Mihai Eminescu a fost unul dintre cei mai importanți scriitori care au contribuit la formarea limbii literare române. Poeziile lui sunt atât de importante tocmai pentru că Eminescu s-a ocupat de frumusețea limbii, de muzicalitatea și expresivitatea limbajului ca nimeni altul dinaintea sa.

În poeziile lui Eminescu se regăsesc mai multe motive și teme literare: natura, timpul, istoria, dragostea. Proza lui Eminescu este la fel de impresionată și frumoasă cum este și poezia sa.

Mihai Eminescu a fost poet, prozator și jurnalist. Cea mai mare parte a creației sale a fost publicată postum, adică după ce s-a stins din viață, iar criticul literar George Călinescu a recompus imaginea operei lui Eminescu într-un studiu complex care stă la baza multor cercetări despre viața și opera scriitorului.

Mihai Eminescu Quiz

FUN FACTS

Mihai Eminescu Quiz

Eminescu și Creangă au fost mult timp nedespărțiți. Atât de mult le plăcea să vorbească încât nu se preocupau de cât e ceasul. Se întâmpla adesea să fie dați afară din restaurantele la care se opreau să mănânce sau să bea ceva pentru că era ora închiderii. Dar acest lucru nu conta pentru că mergeau mai departe și se opreau în următorul restaurant deschis. Și tot așa până dimineața.Pe lângă literatură și jurnalism, Eminescu era și un bun sportiv. Îi plăceau sporturi precum gimnastica, fotbalul și înotul. Bălțile cu stuf de la Ipotești au fost un bun profesor de înot pentru Mihai care „făcea tot felul de isteţii nautice, intrînd în apă într-un loc şi ieşind tîrziu unde nici nu te aşteptai”, cum povestește Ștefan Cacoveanu într-un volum dedicat poetului.

Mihai Eminescu Quiz

Chipul lui Mihai Eminescu este pe bancnota de 500 lei. În anii 90 chipul său, alături de o floare, erau pe altă bancnotă, cea de 1000 lei.

Mihai Eminescu Quiz

POEZII

Ascultă / Vezi povestea lui MIhai Eminescu. Dacă te fascinează acest scriitor, descoperă una dintre cele mai cunoscute poezii scrise de acesta – Somoroase păsărele.

Mihai Eminescu Quiz

Ai citit tot? Ești gata să răspunzi la întrebări?

 Testăm ce ai învățat?

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii

Mihai Eminescu Quiz
 

Completează, semnează și alege să depui formularul 230 online, fără drumuri la ANAF, pentru NOI!

Dragi prieteni, e din nou perioada în care puteți alege către cine direcționați gratuit cei 3,5% din impozitul anual. Ne-ar plăcea să fim alegerea voastră în acest an, mai ales că știm cât de mult iubiți poveștile! Cu ajutorul vostru de anul trecut am reușit să lansăm noul nostru site afostodata.ro, platforma pe care ne e așa de drag să intrăm acum. Avem planuri mari și pentru 2022, așa că alegerea voastră va conta!

Ca să facem procesul cât mai ușor, ne-am înscris pe o platformă unde puteți completa online Formularul 230:

Ne găsiți la ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ BIGGER PICTURE.

Desigur, puteți alege să mergeți direct cu formularul completat la ANAF sau îl puteți trimite prin Poștă, cu confirmare de primire. Ne-am bucura să fim primii în gândurile voastre atunci când vine vorba de povești, podcast-uri, materiale educative de calitate și... declarația 230.

Mulțumim!
Echipa de povestitori